2021 Ekonomik Krizin Altından İsrail Çıktı

BBN Türk Televizyonunda yayınlanan ve moderatörlüğünü Usta Gazeteci Fehmi Çalmuk'un yaptığı Politik Adam programının bu haftaki konuğu Masum Türker 2001 krizini değerlendirdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
2021 Ekonomik Krizin Altından İsrail Çıktı

Türkiye'de 2001 yılında yaşanan büyük ekenomik krizin altında İsrail çıktı. İMF'den sonra CİTİBANK'a giden oradan da İsrail Mrekez Bankası  başkanı olan Stanley (Shlomo) Fischer Refahyol'un yıkılma gerekçelerinden biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin elinde bulunan silahların modernizasyonu ihalesinin neden olduğu ortaya çıktı.  i

Krizin Anayasa kitapçığı fırlatılmasından dolayı çıkmadığını ifade eden Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker " Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 ve Tankların modernizasyon ihalesinin verilen iptal kararı ekonomik kararların üzerinde etkili oldu " dedi.

Tahvillerin satın alınmasının yanısıra Türk Silahlı Kuvvetleri İsrail tarafından Modernizasyon edilmek istenen silahların ihalesi gölgesinde Fischer'ın kredi vermemek için her türlü baskıyı yaptı ancak Başbakan Bülent Ecevit'i ve Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu aşamadı.  

Stanley (Shlomo) Fischer kimdir?

Stanley (Shlomo) Fischer , Kuzey Rodezya'daki (şimdiki Zambiya ) Mazabuka'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi . 13 yaşındayken ailesi , Habonim Siyonist gençlik hareketinde aktif olduğu Güney Rodezya'ya (şimdiki Zimbabwe ) taşındı . 1960 yılında, gençlik liderlerine yönelik bir kış programının parçası olarak İsrail'i ziyaret etti ve kibbutz Ma'agan Michael'da İbranice okudu . Başlangıçta Kudüs İbrani Üniversitesi'nde okumayı planlamıştı , ancak burs aldıktan sonra İngiltere'ye gitti . London School of Economics ve lisans derecesini aldı. ve M.Sc. içinde ekonomi 1962 'den 1966 kadar Fischer daha sonra en araştırmaya ABD'ye taşındı MIT ve kazanılan doktora 1969'da Franklin M. Fisher'ın gözetiminde yazılan varlıklar ve şarta bağlı mallar üzerine Denemeler başlıklı bir tez ile ekonomi alanında yüksek lisans yaptı . [20] [21] 1976'da Amerikan vatandaşı oldu.

Fischer, Habonim'deki günlerinde tanıştığı Rhoda Fischer (kızlık soyadı Keet) ile evlidir. Çiftin üç çocuğu var. İsrail'e taşındıklarında Rhoda , engelliler için bir rehabilitasyon köyü olan Aleh Negev'in fahri başkanı oldu 
1970'lerin başında Fischer , Chicago Üniversitesi'nde doçent olarak çalıştı 1977'den 1988'e kadar MIT Ekonomi Bölümü'nde profesör olarak görev yaptı .

2012 yılında Fischer , Oxford Üniversitesi'nde Ekonomik Düşünce alanında Humanitas Konuk Profesör olarak görev yaptı . 
 
Stanley Fischer 2000 yılında Uluslararası Para Fonu'nda
Ocak 1988'den Ağustos 1990'a kadar Dünya Bankası'nda Başkan Yardımcısı, Kalkınma Ekonomisi ve Baş Ekonomist olarak görev yaptı. Daha sonra Eylül 1994'ten Ağustos 2001'in sonuna kadar Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Birinci Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2001'in sonunda Fischer, Washington merkezli etkili mali danışma organı Otuzlar Grubuna katıldı . IMF'den ayrıldıktan sonra Citigroup Başkan Yardımcısı, Citigroup International Başkanı ve Kamu Sektörü Müşteri Grubu Başkanı olarak görev yaptı . Fischer, Şubat 2002'den Nisan 2005'e kadar Citigroup'ta yöneticiydi ve maaş ve hisse senedi olarak milyonlarca dolar kazandı. 

Fischer, Başbakan Ariel Şaron ve Maliye Bakanı Benjamin Netanyahu'nun önerileri üzerine İsrail kabinesince Ocak 2005'te İsrail Bankası Başkanı olarak atandı . Görevi 1 Mayıs 2005'te 16 Ocak 2005'te sona eren David Klein'ın yerini aldı . Fischer İsrail vatandaşı oldu ancak ABD vatandaşlığından vazgeçmedi .

1985'te İsrail'in ekonomik istikrar programında Amerikan hükümetinin danışmanı olarak görev yapmış olan İsrail Bankası ile geçmişte yer almıştı 2 Mayıs 2010'da Fischer ikinci dönem için yemin etti.

Detaylar Videomuzda.

 

 

Bakmadan Geçme