'15 Şubattan Sonra Esnafı Tutmam'

İstanbul İnternet Kafeciler Odası Başkanı Ümit Büyük Kadıköy'de bir grup esnafın yaptığı eylemden sonra başlayan polemiği, süreci ve bilinmeyenleri esnafhabertv.com editörlerinden Mustafa Talha Cabadak'a anlattı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kadıköy'de bir gurup internet kafeci eylem yapıp bildiri okurken İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Ümit Büyük "eylemde bizim oda kurum olarak herhangi bir yerde olmayacak. Bir esnaf arkadaşlarımız bu şekilde belirtiyoruz" demişti. Ümit Büyük röportajında polemik hakkında ki detayları ve internet kafelerin geleceği hakkında konuştu. 

“Biz İstanbul esnaf odası olarak esnafımızdan tepki almadık birileri kafasına göre hareket etmiş Türkiye genelinde üç beş esnaf çağırmışlar Türkiye genelinde 20 bin esnafı davet ettiler ancak pandemi sebebiyle fazla adam çağırmadık diye de yalan söylediler biz bir kurumuz bakanlığa bağlıyız eğer bakanlığa mugayir hareket edersek esnaf zor duruma düşer daha önce söylediğim gibi 15 şubatı bekliyoruz eğer açılmazsa oda olarak bir hareket düşünülebilir “

“15 Şubattan Sonra Esnafı Tutamam”

Yurtdışında bir ülkede yasaklara rağmen açılalım kararı alan esnaflar olmuş bizim esnafımız da bunu duymuş biz de yapalım gibi bir talebi var. Esnafın durumu çok kötü odanın durumu da çok kötü aidatlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Ben kredi çekmiştim banka icraya gelmiş ben bu haldeysem diğer esnaf ne durumdadır? Siz düşünün öfkeyle kalkan zararla oturur biz zaten gerekli görüşmeleri yapıyoruz eğer bizi açılacak esnaf listesine eklemezlerse o zaman bir şeyler düşünür harekete geçeriz o zaman açmak isteyen esnaf açar kimseye açma demem açta diyemem ben bir kurum benim esnafa dediğim şey birazcık sabretmeleri. Bize yapılan büyük haksızlıklar var nefes nefese dip dibe kullanılan spor salonları bile açıkken biz neden kapalıyız? tüm esnaf gruplarını bir araya getirin en risksiz esnaf grubu biziz çünkü kimse birbiriyle muhatap değil. biz mayısta bilim kuruluna rapor sunduk biz dezenfektemizi de yapıyoruz açılmıştık ama buna rağmen kapanmamız büyük yanlış sesimizin çıkması lazım ama devlete karşı çıkmadan yapılmalı eğer bir basın açıklaması yapılacaksa odamız yapar halkı galeyana getirmeye gerek yok.

“Eylemi Yapanlar Ticaret Odası Üyesi”

Eylem yapılacak diye bize danışılmadı o gece canlı yayın yaptım facebook üzerinde esnaf arkadaşlara biz bilgiyi aldık 15 şubatta açılacağız diye garanti mi değil kimse bilemez ne olacağını, açık konuşalım bazen işi fitilleyenler vardır insanlara gaz verirler ama olayda yer almazlar ben takip ettim eylemi çoğu akraba olan birkaç gurup var onlar ticaret odası üyeleri bizim odamıza kayıtlı bir tane bile esnaf yok İlhan Cabas diye bir arkadaş var onun paylaşımlarına dikkat edin o ticaret odası üyesidir evet bize de üye ancak sırf kredi alabilmek için bizim odaya da üye oldu. Orda eylem yapan esnafın 20 kişisinden 15 i ticaret odasından diğerleri de durumu kötü olan şehir dışından gelen esnaflar bizim dahilimiz dışında bir eylem. Eylem lafı hoş değil ama orda ki arkadaş bu olayı eylem diyerek açıklıyor sonrasında ise bu eylem değil diyor.

“Fırat Çağlar Özer Bayan Kuaförüdür”

Bu olayı düzenleyen iki arkadaştan biri bayan kuaförü ismi de Fırat Çağlar Özer 12 yıldır bizim odamızla uğraştı ilk 6 ay genel sekreterlik yaptı sonra bizimle uğraşmaya başladı müfettiş raporlarımız var yargılandığı dosyalar var zamanı gelince açıklayacağız bu odayı bu esnafı ezmek ve bitirmek için uğraşıyor. Biz siyaset yapmayalım sadece ticaret odaklı olalım istiyoruz ama şu an hükümette AK parti var biz onlara yanlış yaparsak esnafımızı ezerler zaten bizim mesleğimiz itibar olarak düşük gözüküyor sen kalkıpta bu eylemi yaparsan sayın cumhurbaşkanı nasıl değerlendirir sen oraya Fox TV’yi çağırıyorsun. Biz kahveciler odasına bağlıyız bizim odadan Türkiye’de 3 tane var önderliği yapan biziz Türkiye geneline hitap ediyoruz. Burada herhangi bir zarar doğarsa bunlar yüzünden doğacak inşallah itibarımızı sarsacak bir durum söz konusu olmaz ha diyecekseniz esnaf hakkını arıyor tabi destekleyelim ama bunu yapacaksak oda olarak yapacağız alakasız insanların ne işi var? orda bir tane basın mensubu o adama soramadı ki senin görevin ne? senin dükkânın nerde? O adam illegal şekilde ortak olup vergi levhası çıkarmış bakın şimdi bana yani Ümit Büyük’e gelelim akrabalarımın 15-20 tane kafesi var bir zarar gelirse benim canım yanar bu adam kadın kuaförü, esnafı kandırıyor. 1000 sayfalık müfettiş raporu var bu adamın odamıza verdiği zarar hakkında zamanı geldiğinde paylaşacağız.

“Açıklamada Bulunabilecek Tek Merci Odamızdır”

Bizim Türk insanı çabuk unutur ben Rizeliyim bizde saman alevi vardır bir anda parlar söneriz bazı şeylerin yeri ve zamanı var seçimimiz olacak 1 sene sonra o da seçim hazırlığına girmiş tabi ki girebilir benim tek kızdığım şey esnaf olmaması bakın her şey laf ebeliğiyle olmaz esnafın sıkıntısını acısını bileceksin ben 5’te odadan çıkınca dükkanıma gidip müşterinin ne istediğini dinleyip müşteriye hitap ediyorum o şahıs bir kere internet kafe de oturmuş mu ya benim konuşamadığım daha çok şey var zamanı gelecek.

Bizim dışımızda olan bir eyleme katılmamız mümkün değil zaten yapacağımız olayın adı basın açıklamasıdır eylem kelimesini kendisi kullandı insanlar zaten ateşli galeyana getirmek hoş değil, Allah korusun ortalığı karıştırmak isteyenler ortaya çıksaydı ne olacaktı ben Kadıköy’deyim çevik kuvvetten geçemiyorum ben Kadıköy gibi bir yerde bu tür eylemler bir infiale yol açabilirdi siz buna yol açarsanız bizim mesleğimize zarar verirsiniz.

“İnternet Kafe Değil E-Spor Merkezi"

Biz 2-3 senedir itibarımızı düzeltmeye çalışıyoruz E-spor çıktığından beri çok şükür toparlıyoruz ben bu odada mesleğin itibarının artması için ve internet kafelerin adını değiştirmek için varım bugün internet kafe diyorsunuz ama ismimiz yarın e spor merkezi olacak bu mesleği kaliteleştirmek ve internet kafe adını silmek istiyorum ben bunun peşindeyim sektör değişti eskiden yazılı chetler yapılan, basit oyunlar oynanan bir yerken şu an en az 15 bin liralık ekipmanla kurulu bir düzen var koltuğumuz bile 2500 lira biz spor salonu olacağız (e spor salonu) eğer benim kafeme lisanslı bir sporcu geliyorsa burası bir spor salonudur. Fırat Özer e sporu istemiyor sektörün yenilenmesini istemiyor.

Haksızlığa gelemeyen bir yapım var bazen bize de hakaret ediyorlar kızamıyorsun adamın içi yanıyor alttan alıyorsun. Allah korusun beterin beteri var tabi ki esnafımızın durumu çok kötü ama Kadıköy eylemini yapanların çoğunun 1 trilyonluk kafesi var durumları iyi, gariban adam korkar başıma bir şey gelecek diye biz ekmeğimizin peşindeyiz odalarda siyaset olmaz.

Bakmadan Geçme