Buna uymazsanız 500 bin lira ceza yersiniz

Haksız fiyat artışı yasağını çiğneyenlere 10 binden 100 bine kadar, stokçuluk yapanlara ise 50 binden 500 bin liraya kadar ceza kesildiğine dikkati çeken uzmanlar esnafı uyarıyor.

Zehra AKKUŞ (Özel Haber)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde getirilen yeni düzenlemelere dikkat etmek esnaflar için büyük önem taşıyor. 

Haksız fiyat artışı yasağını çiğneyenlere 10 binden 100 bine kadar, stokçuluk yapanlara ise 50 binden 500 bin liraya kadar ceza kesildiğine dikkati çeken uzmanlar, Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya amaçlayan düzenlemelere uyulmasının önemine işaret ediyor.

Gümrük ve Ticaret Uzmanı Mustafa Yavuz, “7244 Sayılı Kanunla Fahiş Fiyat Artışı Ve Stokçuluğa Dair Yapılan Düzenlemeler Ve Getirilen Cezalar” adlı makalesinde Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya amaçlayan düzenlemeyi mercek altına aldı.

ISMMMO-İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasınca yayımlanan Mali Çözüm dergisin Kasım-Aralık 2020 sayısında yayımlanan makalesinde Yavuz, koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçlayan ve 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7244 sayılı Kanunla, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. Yavuz bu kapsamda, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasanın olağan akışını bozan, üretim ve tedarik zincirinin yanı sıra perakende satışlarda aksamalara yol açan ve kamunun genel menfaatine uygun olmayan “haksız fiyat artışları” ile piyasada darlık oluşturan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan ve tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen “stokçuluk” faaliyetleri kanunen yasaklandığını anımsattı.  Yavuz, bunlara ilişkin şikâyetleri incelemek ve ilgililer hakkında idari para cezası uygulamak üzere Ticaret Bakanlığı bünyesinde Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulduğuna ve haksız fiyat artışı ile stokçuluk yapanlara ağır cezalar getirildiğine dikkati çekti.

Koronavirüs salgınının halk ve toplum sağlığı ile ekonomi üzerindeki etkilerinin azaltılması amacıyla yürürlüğe konulan 7244 sayılı Kanun ile birçok alanda önemli düzenlemeler yapıldığına işaret eden Yavuz şunları kaydetti:

“Anılan Kanunla yapılan düzenlemelerden birisi de, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna eklenen hükümlerle, haksız fiyat artışı ve stokçuluğun kanunen yasaklanması ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun oluşturulmasıdır. Bahsi geçen düzenlemeyle piyasa aksaklıklarına sebep olan ve kamunun genel menfaatine uygun olmayan iktisadi ve ticari faaliyetlerin önlenmesi, tüketicilerin korunması, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının sağlanarak fiyat istikrarının korunması hedeflenmiştir. 6585 sayılı Kanuna eklenen hükümlerle; üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapması ve bunların piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunması (stokçuluk yapması) yasaklanmış; üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulmuştur. Ayrıca, haksız fiyat artışı yasağına aykırı davranan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin 10.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar; bunlardan stokçuluk yapanların da 50.000 TL’den 500.000 TL’ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür. Bu itibarla, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin yüksek tutarlarda idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmamaları bakımından, haksız fiyat artışı ve stokçuluğa ilişkin 6585 sayılı Kanunda ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmelikte öngörülen usul ve kurallara hassasiyetle riayet etmeleri menfaatlerine olacaktır.”

Bakmadan Geçme