'AK Parti kongresinde bulaşmayan virüs lokantada bulaşıyor'

Eski Hazine Müsteşarlarından CHP Sözcüsü Öztrak 'AK Parti İl Kongrelerinde Korona salgını korkusu diye bir şey yok. Kongrelerde, sosyal mesafenin esamesi dahi okunmuyor' dedi

Eski Hazine Müsteşarlarından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "AK Parti İl Kongrelerinde Korona salgını korkusu diye bir şey yok. Kongrelerde, sosyal mesafenin esamesi dahi okunmuyor. İnsan bu manzaraya bakınca; “Vatandaşa bir türlü ulaşmayan aşılar, acaba AK Parti üyelerine mi ulaştı?” diye düşünmeden edemiyor." dedi.

Öztrak parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Kovid-19 sürecinin yönetimindeki noksanlıklar ve esnafın durumunu da gündemine aldı.

"AK Parti kongrelerinde bulaşmayan virüs, her ne hikmetse, lokantada, kafede, kahvehanede bulaşmaya devam ediyor. Lokantalar, kafeler, kahvehaneler başta olmak üzere, birçok işyeri hala kapalı… Bunları Saray kapattı. Esnaf perişan, esnaf çaresiz..." diyen Öztrak şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl, Sarayın çıkardığı genelgelerle, yeme-içme ve eğlence mekânları kapatılmıştı. Lokantalar, restoranlar geçen yıl 117 gün kapalı kaldı. Açık oldukları dönemde de zaman kısıtlamaları nedeniyle, çok az çalışabildiler. Saray, yasak koydu. Ama esnafın yasaklar nedeniyle, mahrum kaldığı hasılatı telafi etmedi. Tüm dünyanın yaptığı gibi, bütçeden gelir desteği vermedi. Devlete yapılacak vergi, prim, kira ödemelerini silmek yerine sadece erteledi o da faiziyle. Destek yerine devlet bankaları eliyle faizli kredi verdi. Şimdi Sarayın kapattığı bu işyerlerine, kamu bankalarının icra tebligatları gelmeye başladı."

Özel bir destek programı gerekiyor


Faik Öztrak şunları da kaydetti:

Zincirin kopmaması amacıyla yeme-içme sektörü için özel bir destek programının mutlaka hayata geçirilmesi şart... En azından bu esnaflarımızdan; 2021 sonuna kadar, KDV, Muhtasar, SGK primlerini almayın. Kamu bankalarının icralarını durdurun. Göstermelik değil, gerçek gelir ve kira destekleri verin. Tüm dünya böyle yapıyor. Esnafın çalıştırdığı işçinin, çalışanının maaşını devlet ödüyor. Kaybedilen ciroların büyük kısmını devlet telafi ediyor."


Başvurulara ret geliyor


"Bütün bunları kaç zamandır söylüyoruz. En sonunda Saray bir ay önce, sınırlı sayıda esnafa, o da üç aylığına, zar zor “1.000 lira vereceğim” dedi. Ama şimdi “gelir kaybı desteği” için başvuran esnaflarımıza, ret mesajları yağmaya başlamış. Ret cevabının ekran görüntüsünü çeken esnaflarımız onu bize gönderiyor."
 

Bakmadan Geçme