Esnaf Veresiye Defterini Kapattı. Ya Kart Ya Nakit !
Kendisi de finansal zorluk içinde olan bakkal esnafı, vatandaşın veresiye yazdırma talebini kredi kartına yönlendirdi.
REM Esnaf Barometresi Raporu, Mart 2021 döneminde. Rapora göre küçük esnaf artık tüketicileri veresiye yerine kredi kartına yönlendiriyor. Rapora göre'bu yıl ilk çeyrekte borcum var' diyen esnafın oranı yüzde 65 oldu. Araştırmaya katılanların 'Yüzde 30'u hem bireysel hem ticari kredim var' dedi. 'Kredi borcum var' diyen yüzde 65'in, yüzde 10'u isme tekrar kredi çekmeyi planlıyor.
REM People'ın CEO'su Bülent Peker, “Geçen yıl AVM ve mağazaların kapanmasıyla tüketiciler online ticarete ve küçük esnafa doğru yöneldi. İlk dalga küçük esnafı da büyüttü. Bu süreçte ayrıca veresiye defterinin yerini kredi kartının almasına da neden oldu ve alışkanlıklar değişti. Yemek kartlarının alışverişte kullanıldığı ve geri dönülemeyecek trendlerin başladığı bir yıl oldu 2020. Bu yılın ise aşıyla beraber temkinli bir açılma yılı olmasını bekliyoruz. Esnaf Barometresi'yle birlikte 2 milyondan fazla kişinin geçimini sağlayan 300 bin küçük esnafın röntgenini çekmeye devam edeceğiz.”
wwwbekonomist.com'un haberine göre araştırmada ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde.
Veresiye düştü kart kullanımı arttı
Bakkallarda kredi kartı ile yapılan ödemelerin aylık ciro içindeki payı, 3 aylık artış trendiyle yüzde 29'dan yüzde 32'ye yükseldi. Buna karşın veresiyenin payı 3 aylık düşüş trendiyle birlikte yüzde 9'dan yüzde 7'ye düştü. Kendisi de finansal zorluk içinde olan bakkal esnafı, vatandaşın veresiye yazdırma talebini kredi kartına yönlendirdi.
Kısıtlamaların gevşemesi nefes aldırdı
Mart döneminde hafta sonu yasaklarının kaldırılması gibi kısıtlamaların kısmen de olsa gevşetilmesi esnafın iş yapma seviyesini artırmıştı. Bu durum Mali Durum alt endeksinin 3,2 puan yükselmesine katkı sağladı. Mart ayında Güven Endeksi 0,4 puanlık artışla 10,6 olarak gerçekleşti.
Ticaret endeksi yükseldi
Ticaret Endeksi 1 puan artarak 10,8'e çıktı. Mart döneminde kısıtlamaların gevşetilmesi iş yapma seviyesinin artmasında etkili oldu.
Akşam erken kapanış zorluyor
Esnafın kısıtlamalar konusundaki diğer beklentisi en azından çalışma saatleri kısıtlamasının gözden geçirilmesi yönünde. En çok iş yaptıkları akşam saatlerinde erkenden kapatmak iş yapmalarının önünde ciddi engel olarak görülmeye devam ediyor. Her ne kadar önceki döneme göre iş yapma seviyesinde artış görülse de genel trend hala çok düşük seviyede seyrediyor.
Bayram ve bahar umudu
Salgın ve ekonomik durum nedeniyle olumsuzluk yaşayan esnaf, bu dönemde ramazan ayı ve bahar aylarının gelmesiyle umudunu sürdürüyor.
Salgın kaygısı devam ediyor
Mart döneminde görüşülen geleneksel kanal esnafının yüzde 68'i salgından endişe ediyor. Ancak bu grubun içindeki “kesinlikle endişe ediyorum” diyerek kaygısı yüksek olanlar yüzde 38 ile bir önceki döneme göre anlamlı derecede yükseldi.
Tam kapanma istiyorlar
Esnaf kesimi belirli bir süre için tam kapanmaya gidilmesinin en etkin yöntem olduğunu düşünüyor. Esnafın yüzde 20'si kurumsal ve bireysel etkinliklerin vaka sayısının artmasında etkili olduğunu söylüyor.
Hibe desteği bekliyor
Ekonomik yönden alınan tedbirlerde ise esnafın yüzde 32 gibi ciddi çoğunluğu sağlanan desteklerden yararlanamadığını belirtirken, yararlanan yüzde 25'lik kesim ise bu destekleri yetersiz görüyor. Esnafın asıl beklentisi karşılıksız hibe desteği, vergi affı gibi daha etkin maddi desteğinin sağlanması.
‘Aşı olurum'' diyenler arttı
Buna bağlı olarak da “Aşı olurum” diyenlerin oranı ise bir önceki döneme göre 20 puan artarak yüzde 58'e yükseldi. Vakaların dramatik olarak artması ve bireylerin tedbirlere uyum göstermediğini düşünmeleri esnafın içinde bulunduğumuz süreçte kaygısının artmasına neden oldu.
REM – Esnaf Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırması her ay Türkiye'nin 1.500 noktada yapılan ziyaretlerle hazırlanıyor.