Kira yardımı ve hibe desteği başvurusu nasıl yapılır?
Destek başvuruları 31 Mart Çarşamba günü saat 23:59'a kadar devam edecek. Kira desteği ve hibe başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak. Peki ama nasıl?
Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlara verilecek gelir kaybı ve kira desteği başvuruları yeniden açıldı. Kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Gelir kaybı desteği başvurusu nasıl yapılır? e-Devlet kira desteği başvurusu...
Ticaret Bakanlığınca koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek gelir kaybı ve kira destekleri için başvurular geçen ay yeniden başladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bakanlığımıza ulaşan talepler üzerine kira ve gelir kaybı desteklerine yeniden başvuru imkanı sağlıyoruz" açıklamasını yapmıştı
e-Devlet kira ve gelir desteği başvurusu nasıl yapılır?
Destek başvuruları 31 Mart Çarşamba günü saat 23:59'a kadar devam edecek. Kira desteği ve hibe başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak.
e-Devlet kira ve hibe desteği başvurusu için tıklayınız.
Kira ve gelir desteği başvurusu sonuçları e-Devlet üzerinden açıklanacak
Başvuru süreci sonrası yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahiplerine yapılacak ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak tarihte başvuru esnasında verilen banka hesap numaralarına otomatik aktarılacak.
SIK SORULAR SORULARA CEVAPLAR
Bakanlık, bu konuda sık sorulara ilişkin bir rehber hazırlamıştı.
İşte detaylar:
Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Yönelik Verilecek Desteklerde Sıkça Sorulan Sorular
Ticaret Bakanlığınca Kovid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği verilecektir.
Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığınca Kovid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği verilecektir.
Desteklerden 22/12/2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereği yürürlüğe konulan, 24/12/2020 tarihli ve 31344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” kapsamında belirlenen şartları taşıdığı tespit edilen başvuru sahipleri faydalanacaktır.
Başvurular yanlızca e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacaktır.
Destek kapsamında söz konusu kesime aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira doğrudan gelir desteği ile 3 ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira kira desteği verilecek.
Soru: Birden fazla mesleki faaliyetim var hangisine göre başvurum değerlendirilecek?
Cevap: Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi kayıtlarında yer alan bilgileri doğrultusunda değerlendirilecek olup, başvuru sahiplerinin bu kayıtlardaki esas faaliyetleri dikkate alınacaktır.
Soru: Banka hesabımda bloke var başka bir yöntemle ödeme alabilir miyim?
Cevap: Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait bildirdiği banka hesabına yapılacaktır.
Soru: Başvuruda Akraba/Arkadaş/Muhasebeci gibi bir yakınımın IBAN numarasını bildirdim ödeme yapılır mı?
Cevap: Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait banka hesabına yapılacaktır. Beyan edilen hesap numarası başkasına ait ise destek almaya hak kazansanız dahi ödeme yapılamayacaktır.
Soru: Destek başvurusunda banka hesap numarası bildirilmesi zorunlu mudur?
Cevap: Destek ödemeleri beyan ettiğiniz banka hesap numarasına aktarılacağından, ülkemizde faaliyet gösteren bankalardan herhangi birindeki Türk Lirası hesap numaranızın (IBAN) bildirilmesi zorunludur.
Soru: Ticaret Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan faaliyet (NACE) kodlarında vergi mükellefiyetim var ama basit usule tabi değilim, destekten yararlanabilir miyim?
Cevap: Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan ekonomik faaliyet tanımlarından herhangi birinde esas faaliyeti olan gerçek kişi vergi mükellefi iseniz destekten faydalanabilirsiniz.
Soru:Birden fazla mesleki faaliyetim var. (Örneğin; kırtasiye ve servis işletmeciliği) İş yeri kirası hangi faaliyetime göre değerlendirilecek?
Cevap: Başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyeti ne ise değerlendirme bu faaliyet üzerinden yapılacaktır.
Soru: Birden fazla işyerim var her biri için destek alabilir miyim?
Cevap: Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyetlerini yürüttükleri işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecektir. Kişi gelir kaybı ve kira desteklerinden en fazla birer defa faydalanabilecektir.
Soru: Kira desteği verilirken adres değerlendirmesi nasıl yapılacak?
Cevap: Kira desteği, başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttüğü işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecektir.
Soru: Taksici, pazarcı, seyyar satıcı, servis işletmecisi gibi mesleklerde faaliyet gösteriyorum durak, pazar yeri gibi yerler için kira ödüyorum, kira desteği alabilecek miyim?
Cevap: Sabit bir iş yeri olmadan ticari faaliyetlerin yürütülmesi halinde bu faaliyetleri yürütenlerin kira desteğinden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır.
Soru: Ticari faaliyetime yeni başladım desteklerden yararlanabilir miyim?
Cevap: 14.12.2020 tarihinden sonra vergi mükellefi olanlar desteklerden yararlanamayacaktır.
Soru: Emekliyim aynı zamanda vergi mükellefi olarak işyerim var, destekten faydalanabilir miyim?
Cevap: Emekli olmanız destekten yararlanmanıza mani değildir. Öngörülen diğer şartlar sağlanıyorsa destekten faydalanabilirsiniz.
Soru: Başvuru aşamasında adresimi seçemedim ne yapmalıyım?
Cevap: İşyeri adresinize ait başvuru ekranında yer alan bilgiler Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) sisteminden alınmaktadır. Bu sistemde yer almayan adreslerle başvuru gerçekleştirilemeyecektir.
Soru: Belediye, vakıf, kamu kurumu kiracıları da kira desteğinden faydalanabilecek mi?
Cevap: Diğer şartların sağlanması durumunda işyeri sahibinin şahıs, şirket, vakıf, dernek kamu kurumu/kuruluşu olmasına bakılmaksızın kira desteği verilecektir.
Soru: Faaliyet kodum Ticaret Bakanlığının duyurduğu listede yer almıyor, destekten faydalanabilir miyim?
Cevap: Ticari kazançları basit usulde tespit edilen vergi mükellefleri ile vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar faaliyetlerine bakılmaksızın desteklerden faydalanabilmektedir.
Soru: Destek ödemelerini ilk ay toplu olarak almam mümkün müdür?
Cevap: Destek ödemeleri Ocak, Şubat ve Mart aylarında üç eşit miktarda yapılacaktır. Toplu ödeme yapılmayacaktır.
Soru: Destek almaya hak kazandım, ancak iş yerini kapatmak zorunda kaldım destek almaya devam edecek miyim?
Cevap: Başvuruların değerlendirilmesini müteakiben destek döneminde vergi mükellefiyet kayıtları terkin edilenlerin destek ödemesi sonlandırılacaktır.