Avdagiç'ten ek indirim çağrısı: Yeni ekonomi paketine iş dünyasından ilk tepki

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı, yeni destek ve tedbirleri açıkladı. Açıklanan paket iş dünyasından büyük destek buldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Cumhurbaşkanımız, temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8’den yüzde 1'i indirildiği müjdesini verdi. Bunu halkımızın pahalılıktan korunması yönünde ciddi bir adım olarak görüyoruz. İTO üyelerimizi ve iş dünyamızı, Cumhurbaşkanımızın firmalara yönelik ‘KDV oranı kadar indirim yapma çağrısına’ kulak vermeye, en az yüzde 7 ilave indirim yapmaya davet ediyorum. Türk iş dünyası, bu zor günleri fedakarlıkla aşılacağının bilincinde. Bugüne kadar bunu açık ve seçik gösterdi, bundan sonra da göstereceğine yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
 

Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da canlı bağlantı ile katıldığı "Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Avdagiç, bugün hem vatandaşlara hem de üretici kesime yönelik açıklanan desteklerin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması, üçlü KGF kredi paketi ve enflasyonla mücadele tedbirlerinin, son aylarda yakaladığımız istikrarı kalıcı yapmaya yönelik katkısı olacağını söyledi.

Avdagiç, “Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması için ilk defa somut bir adım ortaya konuldu. Alın teriyle ülkesinde kazanıp, ülkesinde taş üstüne taş koyan Fatma’nın, Ahmet'in birikimini kullanacağız” dedi.

Avdagiç, yerli ve milli üretimin gerçekleştirilmesi, yerli teknolojinin geliştirilip devamlılığının sağlanmasının ancak yerli sermaye ile mümkün olacağını söyledi. Şekib Avdagiç, “Yabancı sermayeyi elbette memnuniyetle ve takdirle karşılıyoruz. Öte yandan Türkiye’nin yerli sermaye ile yerli üretimi ivmelendirmesi gerekiyor. Yerli sermayeyi sağlayacak olan Türk halkıdır. Türk halkının birikimidir. Türkiye Ekonomi Modeli’nin bize kazandıracağı en büyük kazanım yerli üretimin odağına yerli sermayeyi yerleştirmek olacaktır” diye konuştu.

 “HÜKÜMETİMİZ ADIMI ATTI, BUNU TAÇLANDIRMAK VATANDAŞIMIZIN, REEL SEKTÖRÜMÜZÜN ELİNDE”

Şekib Avdagiç, “Hükümetimiz adımı attı, bunu taçlandırmak vatandaşımızın, reel sektörümüzün elinde. Kur Korumalı Mevduata olan teveccühün bugün tanıtılan enstrümanlara da olacağını tahmin ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Reel kesimin yeterli krediye ulaşamamasındaki en büyük nedenin tasarruf açığımız olduğunu belirten Avdagiç, “Tüketim olmadan üretim olmayacağı gibi, tasarruf olmadan da yatırım olmaz” dedi.

Avdagiç, açıklanan Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi paketine ilişkin ise “Reel sektöre KGF desteğiyle sağlanacak 60 milyar liralık kredi paketini de özellikle yatırımlara ağırlık vermemiz gereken bu dönemde “maksada hasıl” olacak bir teşvik olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Avdagiç, şöyle devam etti: 

“Burada Bakanımız üçlü bir yapı açıkladı. Birincisi işletme harcamaları destek paketi, ikincisi katma değeri yüksek ürün üretimine yönelik yatırım destek paketi ve üçüncüsü ihracat destek paketi. Böylelikle her katmandaki işletmeye yönelik bir finansman desteği söz konusu olacak. Harcamaların belgelendirilmesi, işletme kredi kartlarıyla kullanım ve refinansmana kapalı olması gibi tedbirler amacın hasıl olmasına büyük katkı verecek. Bu da kaynağın tamamının üretim, ihracat ve işletme sermayesi olarak kullanılacağını bize anlatıyor.”

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyona yönelik hükümetin ortaya koyduğu proaktif mücadelenin de yılın ikinci yarısından itibaren meyvelerini vereceğine inandıklarını söyledi. Avdagiç, “Bakanımızın açıkladığı “fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirler” içinde yer alan öngörülü tespitlerinin uygulanmasının gerekli ve ehemmiyetli olduğuna inanıyoruz” dedi.

ASKON: AYRI BİR CANLILIK GETİRECEK

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan kararların, üretim ve ihracatı önceleyen birçok destek, tedbir ve teşvik paketi ile ekonomimize ayrı bir canlılık getireceğini söyledi. Başkan Aydın ayrıca, Bakan Nebati’nin bütçe disiplininden taviz vermeden dengeli sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflediklerine dair açıklamasını da iş dünyası olarak önemsediklerini belirtti.

ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri tanıtımında açıklanan kararlar üretim ve ihracatı önceleyen birçok destek, tedbir ve teşvik paketi ile ekonomimize ayrı bir canlılık getirecektir. Ayrıca bütçe disiplininden taviz vermeden dengeli sürdürülebilir bir büyümenin hedeflenmesini de iş dünyası olarak önemseyerek memnuniyetle karşıladık. Hükümetimizin ortaya koymuş olduğu Türkiye ekonomi modeli kapsamında kur korumalı TL mevduatlarından 10 milyar dolar civarına gelen bir döviz, toplamda da 312 milyar lirayı aşan ciddi bir mevduat oluşmuş durumda. Yastık altında bulunan yaklaşık 5 bin ton altının karşılığı olan 350 milyar TL’nin ekonomiye kazandırılması da ayrıca hazinemize ayrı bir güç katacaktır. Yatırım, ihracat ve işletme destekleri kapsamında KGF ile 60 milyar liralık destek bu ortamları güçlendirecek, ekonomimize daha da çok katkı sağlamalarına vesile olacaktır. Tabi bütün bunlarla birlikte katma değerli yatırımların öncelenmesi, yurt içi ve yurt dışı ticarette dengenin hedeflenmesi memnuniyetle karşıladığımız durumlardır. Alınan bu kararların ülkemizin refahı için hayırlı olmasını diliyoruz.

TESK GENEL BAŞKANI PALANDÖKEN: “TEMEL GIDADA KDV İNDİRİMİ ESNAFI VE VATANDAŞI RAHATLATACAK”

Esnafın uzun bir süredir temel gıdada KDV indirimini beklediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “KDV indirimini çok olumlu buluyoruz. Yüzde 7 oranındaki indirimin fiyatlara yansımasını bekliyoruz” dedi.
TESK Genel Başkanı Palandöken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini söylemesinin ardından yazılı bir açıklamada bulundu. Yaptığı açıklamada KDV indiriminin fiyatlara yansımasının çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, “Pazartesi gününden itibaren uygulamaya giren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. Temel gıdada yüzde 7 oranındaki indirimin esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir” diye konuştu.

“İNDİRİMİN HAZİNEYE GELİR KAYBI OLMAYACAK”

KDV indirimiyle Hazinede bir gelir kaybının olmasını beklemediklerini de vurgulayan Palandöken, “Perakende satışlardaki yüzde 7 oranındaki KDV indiriminin, Hazineye gelir kaybına neden olmayacağını, tersine vergi gelirlerinde artış olacağını tahmin ediyoruz. Toptan ve perakende satışlardaki KDV oranının eşitlenmesi ile esnafın üzerindeki vergi yükü azalacağı için kayıt dışılık da azalacaktır. Kayıt dışı ekonominin azalmasıyla Hazinenin gelirleri daha da artacaktır. Ancak, sadece temel gıdada değil tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Tüm gıda ürünlerinin KDV oranı aynı olursa hem KDV uygulaması kolaylaşır hem de kayıt dışılık büyük ölçüde ortadan kalkar. Zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken düşer” ifadelerini kullandı.

TÜGİK BAŞKANI ERKAN GÜRAL: “YÜZDE 1 KDV UYGULAMASININ ÜLKE EKONOMİSİNİ CANLANDIRACAĞINI VE ENFLASYONU DAHA STABİL HALE GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KDV Sistemini Sadeleştirme Programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indirdiklerini açıkladı. Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral, yüzde 1 KDV uygulamasının KOBİ’ler başta olmak üzere birçok büyüklükteki işletmenin satışlarına ve mevcut iş hacimlerine olumlu katkıda bulunacağına işaret etti.

TÜGİK Başkanı Güral, “gıda başta olmak üzere türevleriyle birlikte birçok işletmeye olumlu yansımaları olan yüzde 1 KDV kararının çok yerinde ve doğru bir karar olduğunu belirtmek isteriz. Sadece işletmelere katkı olarak yansıyacağına değil vatandaşların alım gücünü artıracağı için  kısa vadede  enflasyonu da stabil hale getireceğine inanıyoruz.” Dedi.

TÜGİK Başkanı Erkan Güral: “Yüzde 1 KDV KOBİ’lere ve Ekonomiye ‘Can suyu’ Olacak”

KDV indiriminin piyasayı canlandıracağına vurgu yapan TÜGİK Başkanı Erkan Güral, “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı”nda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 1 KDV müjdesi küçük ve orta büyüklükteki işletmelere adeta bir müjde niteliğinde. KOBİ’lere olumlu yansımaları olacak bu paketi büyük bir mutlulukla karşılıyoruz. KOBİ’lerin satışını artıracağı gibi vatandaşların da cebine olumlu şekilde yansıyacaktır. Tüm bunların yanı sıra ülkede enflasyonunun da KDV indirimi ile düşeceğini ön görüyoruz. Özetlemek gerekirse, yüzde 1 KDV Türk ekonomisine ve KOBİ’lere deyim yerindeyse ‘Can Suyu’ olacak ”dedi.

Bakmadan Geçme