Başın Düşerse Dara-1

TAKSİTLE BORÇLANABİLİR MİYİM? Soru:1- 1977 doğumluyum. 1996 da SSKlı olarak işe başladım. Eğitimim nedeniyle çalışmadığımdan prim ödemeye 7 yıl kadar ara verdim. Bu arayı taksitle borçlanabilir miyim? Ödeyeceğimiz primlerin devlete büyük katkısı olur. Yine yaşımıza ve gün sayısına göre emekli olalım. Böyle bir borçlanma var mı? (Hakan SÖNMEZIŞIK)

Cevap:1- 7 Yıllık eğitim süresinde yurt içinde veya yurt dışında doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık veya normal doktora veya uzmanlık eğitim sürelerini borçlanabilirsiniz. Bunun yanında hekimlik nedeniyle fahri asistanlık yapmış iseniz veya yurt dışında herhangi bir işte çalışmanız varsa borçlanma yapmanız mümkündür. Bunların dışında 5510 sayılı kanunun 41. Maddesinde sayılan hallerden birinde borçlanma yapmak mümkün olup, boşta geçen 7 yıllık sürede geriye dönük borçlanılması bu sayılan durumlar yoksa peşin veya taksitle borçlanma yapmanız mümkün değildir.

VEFAT EDEN EŞİM  VE BABAMIN MAAŞINI ALABİLİR MİYİM? Soru:2- Eşimin vefatı nedeniyle 2015 ten beri Bağkurdan ölüm aylığı almaktayım. Kendi maaşım yok çalışamıyorum. Babam da ssk emeklisiydi birkaç ay önce vefat etti. Babamdan dolayı maaş talep etsem iki aylığı birden almam mümkün mü? (Zehra BALTACI)

Cevap:2- Hem eşinizin hem de babanızın vefat tarihi 01.10.2008 sonrası olduğu için 5510 sayılı kanun gereğince ancak eşinizden veya babanızdan kalan maaşlardan birini tercih etmeniz gerekmektedir. SGK’ ya başvurup hangisi yüksekse onu talep etmeniz sizin için en makul olan yöntemdir.

ÇALIŞMAYA BAŞLAŞAM, EMEKLİ MAAŞIM KESİLİR Mİ ? Soru:3- Eşimin vefatı nedeniyle bana ve kızıma 4 yıl önce SSK dan maaş bağlandı. Kızım liseye başladı. Bende çalışmak istiyorum ama maaş kesilir mi veya azalır mı diye endişe ediyorum. (Seher ALPKAN) Cevap:3- Sadece eş ve bir çocuk hak sahibi ise eşinizden size %50, kızınıza % 25 oranında aylık bağlanmıştır. Çalışmanız halinde sizin maaşınız kesilmez veya herhangi bir şekilde azalmaz. Kızınız ilerde evlenir veya çalışmaya başlarsa kızınızın aylığı kesilir ve size ilave edilir sizin oranınız % 75 olur. O zaman çalışırsanız aylık oranınız %50 ye düşer ama yine de kesilmez. Ne Zaman Emekli Olurum.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM? Soru:4- 1971 doğumluyum. 1989 yılında ilk kez sigortalı oldum ve toplamda 600 SSK günüm var. 01.06.1998 tarihinde memuriyete başladım. Halen memur olarak görev yapıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? (Şule KILIÇ) Cevap:4- SSK lı çalışma süreniz kadar memuriyet başlangıcınız geriye çekildiğinde 01.10.1996 tarihli girişinize göre 53 yaş 7200 gün şartlarına tabi olarak Emekli Sandığından 2024 yılında emekli olabilirsiniz.

Bakmadan Geçme