Başın Düşerse Dara-2

SORU VE CEVAPLAR Soru:1- Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen olarak atandım. 3 yıldır özel sektörde öğretmen olarak çalışıyordum. Kamu görevime başlamak için işten ayrıldığımda eski işyerimden kıdem tazminatı isteyebilir miyim? (Ferit KOYUNCU)

Cevap:1- İstifa nedeniyle kıdem tazminatı ödenmediğinden Milli eğitime atandığınız için özel sektör işyerinden ayrıldığınızda işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Kıdem tazminatı fonu oluşturulmuş olsaydı hak etmiş olduğunuz tazminat miktarı fona ödenmiş olacağından herhangi bir kaybınız söz konusu olmayacaktı.

Soru:2- İlk sigorta başlangıç tarihim 1986 beş çocuğum bulunmaktadır. Hepsi için de doğum borçlanması yapma şartları sağlanıyor bana iki çocuk için 1440 gün yeterli oluyor ancak bağlanacak olan maaşımın yüksek olması için ilk iki çocuğum yani 1989 ve 1992 doğumlu olanları mı yoksa daha sonraki 1997, 2000 ve 2004 te doğanları mı borçlanmam gerekir. (Fatma BEYAZ)

Cevap:2- Borçlanma dilekçenizde ilk iki çocuğunuza ait dönemleri yani 1989 ve 1992 olanları belirtmeniz bağlanacak olan aylığın daha yüksek olmasını sağlayacaktır. 1999 da yasa değişikliği olduğu için önceki dönemlere ne kadar gün ve kazanç ilave olursa sizin için o kadar faydalı olur.

Soru:3- Muhtar seçildim. Özel bir şirkette çalışmalarıma devam ediyorum. Primlerimi işverenim ödüyor. Muhtar olmam nedeniyle ayrıca prim yatırmam gerekiyor mu? (Fatih KORKMAZ)

Cevap:3- Muhtarların primleri 4/b yani Bağ-kur statüsünde devlet tarafından ödenmektedir. Ancak siz zaten özel sektörde çalıştığınız için primleriniz işvereniniz tarafından 4/a yani SSK statüsünde ödenmektedir. Ayrıca prim ödenmesine gerek yoktur. İşten ayrılmanız halinde ilgili kaymakamlığa bilgi verirseniz onlar sizin adınıza muhtarlık nedeniyle primlerinizi ödeyecektir. Ne Zaman Emekli Olurum. Soru:4- 1980 doğumluyum. %65 vergi indirim raporum var. 01.06.2000 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. Toplamda 3720 günüm var. Halen özel sektörde çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? (Hatice SÖĞÜTLÜ)

Cevap:4- Vergi indirim oranınıza göre 17 yıl 3840 gün şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Yaş şartı yok. 17 yılı doldurmuşsunuz. 120 gün eksiğiniz var tamamladığınızda emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

Bakmadan Geçme