Biden'dan Rusya'ya ekonomik yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırılar sonrası Rusya'ya dair açıklama yaptı. Biden, Rusya'nın dolar, Euro ve yen cinsinde işlem yapmasının kısıtlanacağını duyurarak, Rus ordusunun finansmanını engellemeyi planladıklarını açıkladı. Biden, 'Aralarında VTB de bulunan 4 Rus bankasına yaptırım uygulanacak' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, aralarında Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin de bulunduğu dört Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını ifade etti. Biden, yaptırım uygulanan bankaların ABD'de 1 trilyon dolardan fazla varlıkları olduğunu belirtti.

Biden Rus elit ve ailelerinin de yaptırım listesine ekleneceğini belirtti. Biden ayrıca ABD'nin Almanya'ya daha fazla asker de göndereceğini ve gerektiği takdirde NATO'nun kolektif savunma maddesi olan 5. maddenin de gerekliliklerini yerine getireceklerini bildirdi.

Biden'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Putin bu savaşı tercih etti. Şimdi kendisi ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak.

Haftalar boyunca uyarıyorduk ve olan oldu. Gittikçe Dobass bölgesine yığınak yaptıklarını görmüştük. Moskova'nın buradaki talepleri doğrultusunda Ukrayna'da bir savaşa girdi. Ukrayna'da soykırım ve nükleer silahlar var dedi herhangi bir kanıt olmaksızın. Putin anında savaş açtı ve Ukrayna'nın tarihi şehirlerini bombalamaya başladık.

Putin savaşı seçti ve sonuçlarını karşılayacak. Güçlü yaptırımlar verdim ve yeni sınırlamalar getirdim. Bu yaptırımları özellikle tasarladık ki uzun vadeli etkisi güçlü olsun. Bu yaptırımları özellikle tasarladık ki uzun vadeli etkisi güçlü olsun. G7 liderleri ile konuştum ve hepimiz tümüyle anlaştık. Rusya'nın dolar, pound ve yen üzerinden işlem yapmasını engelleyeceğiz.

Rusya borsası yüzde 50 oranında değer kaybetti. Şimdi Rus merkez bankasını engelliyoruz. 1 trilyon dolar değerindeki varlığını donduruyoruz. En büyük bankalarının varlığını donduruyoruz. 4 tane daha bankalarını bloke ettik ABD'deki tüm varlıkları dondurulacak.

Ekonomik olarak rekabet etmeleri bitecek. Dahasını da yapacağız. Buradaki ekonomik yaptırımların ötesinde. Yarın NATO'da zirve yapılacak. Bir sonraki adımda NATO ittifakımızın tüm hususlarını bir araya getireceğiz. Bizim güçlerimiz Rusya ile Ukrayna'da çatışmaya girmeyecek. Ama NATO müttefiklerimizi kesinlikle doğuda koruyacağız. NATO şu an her zamankinden daha kararlı. Birimize olan saldırı hepimize olacak şekildedir.

Savunma Bakanım ve Genel Kurmay ile konuştuk. Yanıt verdikçe elimizdeki her aracı kullanacağız. Küresel enerji tedarikini bozmayacağız. Eğer Rusya siber saldırılarda bulunursa buna da yanıt vermeye hazırız. Aylardan beri özel sektör ve siber sektörle çalışıyoruz. Rusya'nın siber saldırılarına karşı da kendimizi koruyacağız. Bu çatışmanın ilk günlerinde Rus propagandası buradaki askeri operasyonları başarılı göstermeye çalışıyor.

Putin burada dünyamızın geleceğine ihanet etti ve bunları güçle ele geçirmek istedi. Uluslararası seviyede öncelik vereceğiz. Tarih Putin'in tercihlerini yazacak. Bu gereksiz bir savaş. İnsanlık onuru ve özgürlük daha güçlü değerler. Bunlar Putin gibi ve müttefikleri gibi tiranlar tarafından bastırılamaz. Özgürlük kazanacaktır.

Soru Cevap: Putin bir nükleer saldırı tehdidinde mi bulunuyor?

Neyle tehdit ettiğini bilmiyorum ama ne yaptığını biliyorum. Kimse bu yaptırımların olan şeyleri engellemesini beklemiyordu. Bunlar zaman alacak. Rus halkı da başına ne geleceğini biliyor. Yaptırımlar geliyor hemen teslim olayım demeyecek. Önce sonuçları görecek.

"PUTİN SSCB'Yİ DİRİLTMEK İSTİYOR"

Dün gece sayın Zelenskiy'le görüştüm. Kendisine teminat verdim. ABD'nin Ukrayna halkına destek vereceğini söyledim. Oradaki insani acıların dindirilmesi için yardım edeceğiz. Tarih göstermiştir ki, maalesef bu tarz işgallerde çok ciddi sivil itaatsizlik de olur. Durumlar çıkmaza girer. Önümüzdeki hafta ve aylarda Ukrayna halkının yanında olacağız. Artık onlar 30 yıldır bağımsız. Artık ülkelerini kimse ellerinden alamaz. Putin küresel barışı ayakta tutan ülkelere karşı saldırı gerçekleştirmiştir. Putin ve Kremlin'deki müttefiklerinin gerçek yüzünü herkes gördü. Her zaman saldırı isteği vardı. Putin'in imparatorluk kurma isteği var.

Çatışma şu anda artmış durumda. İhtiyaç duyulan birlikler Doğu Avrupa'ya gönderilecektir. Putin'le konuşmaya yönelik hiçbir planım bulunmamakta. Bizim bankalar üzerinde öngördüğümüz yaptırımların SWIFT'ten çok daha ciddi sonuçları olacak.

Bakmadan Geçme