Bir parmak balla olmaz, esnafa bin dokun bin ah işit

CHP'li Bulut: 'Meclisin ara vermesi fırsatıyla bu esnaflarımızı Türkiye'nin değişik illerinde gezdik. 'Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?' diye ancak bir dokunduk bin ah işittik. Birçoğunun evinde elektriği kesik durumda.'

 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Meclisin ara vermesi fırsatıyla bu esnaflarımızı Türkiye'nin değişik illerinde gezdik. "Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?" diye ancak bir dokunduk bin ah işittik. Birçoğunun evinde elektriği kesik durumda.” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Meclisin ara vermesi fırsatıyla bu esnaflarımızı Türkiye'nin değişik illerinde gezdik. Onlarla yaşadığı sorunları dile getirdik "Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?" diye ancak bir dokunduk bin ah işittik. Birçoğunun evinde elektriği kesik durumda.” ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Bulut, “Hepimizin ailesinde, yakın çevresinde, akrabalarının içerisinde mutlaka bir esnaf var. Esnaf, Anadolu kültürünün geleneğidir, Ahilik geleneğinin de temsilcisidir esnaflarımız. Yıllardır mahallemizde saçımızı kesen berberimiz, çocuğumuzu emanet ettiğimiz servisçilerimiz, aile büyüklerimizin gittiği kıraathaneler, mahalle bakkallarımız, lokantacılar, bunlar hep bizim sorunlu zamanlarımızda birlikte olduğumuz, dertlerinde, tasalarında birlikte olduğumuz bizim mahalle komşularımızdır da aynı zamanda.” dedi.

Esnafa bir dokunduk bin ah işittik

Genel kurula ve özellikle de iktidar kanadına “Yakın zamanda, koronavirüs süreci sonrası acaba hiç gidip hâllerini, hatırlarını "Bugünlerde durumları nedir, dertleri nedir?" diye sordunuz mu?” sorusunu yönelten Bulut şöyle devam etti:

“Biz, Meclisin ara vermesi fırsatıyla bu esnaflarımızı Türkiye'nin değişik illerinde gezdik. Onlarla yaşadığı sorunları dile getirdik "Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?" diye ancak bir dokunduk bin ah işittik. Birçoğunun evinde elektriği kesik durumda. Farkında değiliz belki de ama birçoğu Covid-19 salgınından daha öte ekonomik sorunlarla boğuşur hâlde. Salgın gündemi, ekonomik gündeminin gerisine düşmüş durumda. Özellikle marttan bu yana kepengini indirmiş, hiçbir geliri olmayan eğlence sektörü başta olmak üzere müzisyenler, kıraathaneler, paket servisiyle ayakta durmaya çalışan lokantalar, restoranlar, maalesef, düğün salonu, berberler "Covidle değil açlıkla mücadele ediyoruz." diye ifadede bulunuyorlar."

"Bir parmak balla susturmaya çalışıyorlar"

"Bunların birçoğu, dilinin döndüğünce sorunlarını anlatsalar da her seferinde bir parmak balla susturulmaya çalışılıyorlar ve nihayetinde de Sayın Cumhurbaşkanı "Dükkânlar kapanmıyor." diye de ifade etti. Evet, rakamsal olarak açılan iş yerleri daha fazla olabilir ancak kapanan iş yerleri sayısının en az 2 katı kapanmayan, kapatamayan iş yerleri var. Bunların büyük çoğunluğu vergi yükünden ya da aldıkları krediden dolayı maalesef iş yerlerini kapatamıyorlar. Adana'da esnaf ve sanatkârlar odası başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde "üyelerinin büyük çoğunluğunun kredi içerisinde olduğunu ve devredebilirlerse iş yerlerini devredip ticaretten geri çekileceklerini" ifade ediyorlar çünkü pandemi sürecinde bile, iş yapmasalar bile, iş yerleri kapalı olsa bile 27 kalemi bulan vergiyi ödemeye devam ettiler. Eğlence sektöründen -alkol ruhsatı olan- TAPDK ruhsatının bedeli, bu kapalı olduğu süreçte bile yine istenmektedir. Burada, biriken borçları, faizleri silerek bu işlerden çıkma şansımız yok. Mutlaka esnafımıza soyut bir nakit destekte bulunmak lazım çünkü bunların büyük çoğunluğu aşırı borçlu durumda.

Türkiye'de 2020 yılındaki borç oranı, KOBİ'lerin borç oranı 856 milyarı bulmuş durumda ve bunun yüzde 10'u da şu anda icra dosyasında. Türkiye'de esnafın ve firmaların icra dosyalarının sayısı 23 milyonu bulmuş durumda. Bu dönemde artık kimse mektup yazmıyorken postacılar çok sık muhtarları ziyaret ediyor, hepsinin de elinde icra tebligatları var, bunların hepsi de bu esnaflarımızın.”

Bakmadan Geçme