Borç ve vergilerin ertelenmesi değil tamamen silinmesi çağrısı

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 'Halkın temel gündemi ekonomi, yoksulluk, açlık. Doğrusu iktidar, bütün kutuplaştırıcı ve hedef gösterici siyaset üretme tarzıyla ekonomiyi konuşmayı önlemeye çalışıyor ama başka bir yerden de borçları ve vergileri de erteleyerek olumlu bir imaj yaratma amacında' dedi.

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Halkın temel gündemi ekonomi, yoksulluk, açlık. Doğrusu iktidar, bütün kutuplaştırıcı ve hedef gösterici siyaset üretme tarzıyla ekonomiyi konuşmayı önlemeye çalışıyor ama başka bir yerden de borçları ve vergileri de erteleyerek olumlu bir imaj yaratma amacında” dedi.

Beştaş TBMM Genel Kuruluna hitap ederken “Şimdi, borçların, vergilerin ertelenmesi değil, tamamen silinmesi gerekiyor. Yaklaşık bir yıldır tam kapasiteyle iş yerlerini açamayan esnaflar geçeğini biliyoruz. Borçların ertelenmesi ve vergilerin ertelenmesi kesinlikle herhangi bir iyileşme sağlamayacaktır. Şimdi, biriken kira borçları var, biriken fatura borçları var, karşılanamayan, önceki dönemlerden kalan borçlar var ve tahakkuk eden vergi borçları var. Bu nedenle talebimiz, önerimiz -komisyonda da ilettik- ertelemek değil, silinmesi yönünde acil bir adım atılmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

Her gıda maddesine yüzde 35’in üstünde zam geldi
Beştaş şunları da kaydetti:

“Şimdi AKP iktidarının hakikaten ekonomiden bihaber yönetim anlayışı var. Enflasyon, kur, faiz girdabına sokulan ve sonuç olarak ihtiyaç maddelerinin yükselmesine sebep olan ekonomik kriz zam olarak yurttaşların üzerine yağmaya devam ediyor. Hemen hemen her gıda maddesine yüzde 35’in üzerinde zam geldi; çözüm olarak ise ürünlerin gramajları düşürüldü. Her akşam ana haber bültenlerinde yüzlerce vatandaşın kuyruklarla Halk Ekmekten ucuz ekmek almak için kar kış demeden sıraya girdiğini, ekmeği ucuza mal etmek için nasıl bir eziyet çektiğine tanıklık ediyoruz. Evet, şimdi de zamlara karşı takip ve soruşturma başlatılacağını söylüyor AKP iktidarı. Bu ne demek? Sanki zamların sebebi, yapan onlar değilmiş gibi. Halkı bu konuda yanıltmayın, zamların asıl sebebi sizsiniz, ekonomi bilmezliğiniz ve bilmediğinizi de kabul etmemeniz. Rekabet Kurumunun özerkliğinin ortadan kaldırılmasını gerektiren bir ortam yarattınız. Serbest piyasa mekanizmasının yılmaz savunucuları olarak bugün fiyatlara ayar çekmeye çalışıyorsunuz. AKP tarafından fiyatların düzenlenmesinin ne anlama geldiğini biliyoruz. Daha fazla tanzim kuyruklarının oluşturulması demek ya da darbe yönetimlerinin yaptığı gibi narh koymaktır. Ekonomi konuşmayın, işsizlik, yoksulluk, açlık, yolsuzluk, rant konuşmayın, tepeden baka baka esnafa fırsatçı deme kolaylığına, yüzsüzlüğüne düşmek de kamuoyunun takdirine sunulacak bir husus. Zamların sebebi, hukuk politikalarınız, dış politikanız ve damattan arda kalan ekonomi yönetiminiz ve saray rejiminizdir.”

O dostları yanlışlayan diğer dostlarını hemen kapı dışarı etsin
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bazı dostlar geldi, dükkânlar kapanıyor.” dedi diye “İşte rakamlar ortada, kapanan falan yok.” Açıklaması yaptığını aktaran Beştaş şöyle devam etti:
“Biz AKP Genel Başkanına açık çağrı yapıyoruz.

Erdoğan’a açık çağrımızdır: O dostları yanlışlayan diğer dostlarını hemen kapı dışarı etsin çünkü gerçekleri söylemiyorlar. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının haftalık olarak açıkladığı rakamlarda kapanan şirket sayısı yüzde 43,6 arttı. Kendi çıkardığı rapordan bihaber bir genel başkanla karşı karşıyayız.

Evet, bu konu da ekonomik kriz, yaşadığımız buhran hakikaten artık vatandaşın canına tak etmiş durumda. Zamlar da bunu tamamen artıran, bu yoksulluğu derinleştiren ve açlığı daha da büyüten bir yönetim şekli hâline geldi. Bu konuda, borçların silinmesi, vergilerin silinmesi ve yandaşlara rant dağıtmak yerine 83 milyonu önceleyen bir politikaya dönüş için acil bir ihtiyaç var diyorum.”

Bakmadan Geçme