Doların Gözü Zirvede

Dolar/TL, haftanın son işlem gününde tarihi zirvesini 8,61 seviyelerine taşıdı. İç dinamiklere bağlı harekette, haziranda ödemesi olan şirketlerin dolar talebinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Yurtiçinde döviz kurlarında haftanın ikinci yarısında başlayan hareketlilik, son işlem gününde daha da arttı. Dolar/TL, önemli psikolojik seviye olan 8,5'yi aşarak 8,6 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Yükselişini hafta boyunca sürdüren Euro/TL de 10,47 ile rekor tazeledi.

TL'nin diğer para birimlerinden negatif ayrışmasında; enflasyona dair soru işaretleri, iç siyasi gündem etkili. Yanı sıra haziranda şirketlerin borç geri ödemesi için dolar talebinin de kuru yukarı taşıdığı belirtiliyor.

Bloomberg'e konuşan piyasa işlemcileri, haziranda 6,9 milyar dolarla yılı en büyük borç geri ödemesini yapmaya hazırlanan şirketlerden gelen döviz talebi ile kurun yükseldiğini belirtti.

Tüm bunların yanında ABD ekonomisinin hızlı toplarlanması Fed başta olmak üzere ekonomiye para politikası kanalıyla verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini gittikçe daha çok destekliyor.

Bu süreç de gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı daha yüksek olan olan Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha belirgin etkiliyor. 

Dolar/TL, bugün 8,6136 seviyesine çıkarak, tarihi zirvesini yeniledi. Kur gün sonuna doğru 8,58 seviyelerine geriledi.

Benzer grafik çizen euro/TL de 10,4730 ile rekor kırdı. Euro/TL ardından 10,45'e çekildi.

Bakmadan Geçme