Dükkan Kepenkleri Esnafın Sesi Oldu

Kapalı oldukları dönemde ödemelerin devam ettiğini söyleyen esnaf, 'Kredi ve vergiler için helallik istesek verir misiniz?' diye soruyor.

Tam kapanmanın ardından kontrollü normalleşmenin başladığı ilk gün esnaf keyfi uygulamalara tepkili. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” demesinin yankıları ise devam ediyor.

Berkay Sağol - Meral Danyıldızın haberine göre İstanbul ve İzmir’deki esnaf, 14 aydır giderlerini karşılayacak bir destek alamadıklarını belirtirken, İzmir Alsancak Muzaffer İzgü Sokağı’nda hizmet veren Duvar isimli mekân, kapısına kocaman “Açmak zorundayız” yazılı pankart asarak yaşananlara tepki gösterdi.

Alsancak’ta Duvar isimli mekânla aynı sokakta hizmet veren Volume isimli mekânın sahibi Levent Kalındamar, “Bu sokağa asılan pankart çok refleksif bir yanıttı ve tahminimizden daha çok ses getirdi. Biz 14 aydır çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

İçkili kafeteryalar, barlar, gece kulüpleri olarak hiçbir destek alamadık. 17 Nisan’da açacağız diye bekledik ama yine bir kararla bu süre uzadı. Söyledikleri tarihte açabilecek miyiz, onu da bilmiyoruz.

Bizim sektörümüzle ilgili sürekli keyfi kararlar uygulanıyor ve herkes yorum yapıyor. Ancak şunu unutuyorlar; biz hayatımızı bu sektörden kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Personel sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Kalındamar, “Yarın açalım desek çalıştıracak personelimiz yok, çünkü destek alamadığımız için personelleri tutamadık” dedi.

İzmir Karşıyaka’da hizmet veren Girit Adası Et ve Balık Evi işletmecisi Hakan Özgüler ise, “Şimdi bir şey rica etsem; tüm sektörün ödeyemediği krediler, vergiler, bekleyen kiralar, işgaliyeler, devlet ödemeleri için helallik istesek verir misiniz?” diye sordu.

Çiğli’de ise 13 Nisan’dan beri dükkânı kapalı olan bir kafe işletmecisi, “Ruhsatım kafeterya değil kafe olduğu için 13 Nisan’da kapattım. Gel-al veya paket servise izin vermiyorlar. Bayramdan sonra açma ümidiyle bugüne kadar bekledik ama şimdi tekrar hayal kırıklığına uğradık. Bu sürede hiçbir destekte alamadım. Bana hakkını kim helal edecek?” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme