Esnaf İçin Hijyen Kadar Psikoloji de Önemli

'Sorun Varsa Çözüm Var, Türkiye'nin Esnaf ve Sanatkarı Var' projesi kapsamında Dünya Esnaf Ve Sanatkarlar Derneği öncülüğünde 'Pandemi Dönemin Hijyen ve Etkili İletişim' başlıklı toplantı covid-19 önlemleri nedeniyle online platformda esnaf oda başkanları, STK temsilcileri ve uzmanların katılımlarıyla gerçekleşti. 

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün desteği ile "Sorun Varsa Çözüm Var, Türkiye'nin Esnaf ve Sanatkarı Var" projesi kapsamında Pandemi Dönemin Hijyen ve Etkili İletişim Toplantısını Dünya Esnaf Ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Fehmi Çalmuk, Tüm Güzellik Uzmanları Derneği Başkanı Kevser Gülcan Topçu, Ankara Servis Aracı İşletmecileri Başkanı Tuncay Elmadağlı, Esnafhabertv.com editörlerinden Mustafa Talha Cabadak, Artistik Kuaförler Deneği Başkanı Ali Özpolat, Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Özel Öğrenim Derneği  Ankara İl Başkanı Ayhan Çetinkaya ve  Psikolog Ayşin Kurtuluş Aden Psikoloji’nin halkla ilişkiler sorumlularının katılımıyla gerçekleşti.

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün desteği ile "Sorun Varsa Çözüm Var, Türkiye'nin Esnaf ve Sanatkarı Var" projesi hakkında bilgi veren  Fehmi Çalmuk, pandemi döneminde hijyenin, etkili iletişimin önemine dikkat çekti. Dernek olarak, maske,mesafe ,temizlik kavramlarının yanında “Moral/  motivasyon”un gerekli olduğunu “Moral Olmadan olmaz videosu hazırladıklarını söyledi.  

Yaşadıkları sıkıntılı süreci kolay atlatamayacaklarını söyleyen Ankara Servis Aracı İşletmecileri Başkanı Tuncay Elmadağlı okullar açıldığında servis işletmecilerinin alınması gereken önlemlere hazır olduğunu ve bir an önce okulların açılmasını beklediklerini söyledi.

Okulların kapanması ve eğitim öğretimin aksamasıyla birlikte psikolojik ve sosyolojik problemlerin ailelere yansıdığının altını çizen Özder Ankara İl Başkanı Ayhan Çetinkaya “Okullarımız hijyen sertifikalarını aldılar, yüz yüze eğitime hazırlar” dedi. 

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven pandemi sürecinde kıraathane esnafının psikolojik olarak çöktüğüne ve 10’a yakın esnafın intihar ettiğini belirterek açıldıklarında esnafın hijyeni nasıl sağlayacağını şu sözlerle anlattı:
 “Biz her oyundan sonra ozonlu suyla taşların dezenfeksiyonunu sağlayacağız, müşterilerimize maske ve kolonya desteği sağlayacak ve her masaya yeni kart açacağız. Cumhurbaşkanımızın bizi bir an önce HES kodu kontrolüyle açmasını bekliyoruz”

Psikolog Ayşin Kurtuluş ise “Pandemi sürecinin yaşattığı zorluklar kapsamında insanın temel fizyolojik ihtiyaçlarını maddi olarak destekleyememesi sosyal ve psikolojik sağlığını bozuyor, bu süreçte ortaya çıkan yanlış yönlendiren ve kendilerine terapist diyen bir gruba karşı insanımızı uyarmak istiyorum” dedi.

Hijyen  ve  ilk yardım eğitmenliğinin yanında uzun yıllar hemşirelik yapan  güzellik uzmanı Kevser Gülcan Topçu  Tüm Güzellik Uzmanları Eğitim Derneği (TÜSED) Başkanı sıfatıyla katıldığı toplantıda pandemi tedbirlerinin  tamamen kaldırılması halinde bile kendisinin yönettiği işlemede ve üyelerinin işletmelerinde çift maske ve hijyen uygulamasına, mesafe devam edeceğini belirti. 

Özellikle kapalı mekanlarda maskenin çıkarılması nedeniyle riskin maksimum seviyeye çıktığını  belirten  Topçu, riskin lokantalar, kahvehaneler ve servis araçlarında arttığına buna ilişkin  tedbirlerin dezenfektan yanında, ateş ölçer, HES kodu ve çift maske uygulamasınınsürdürülmesini istedi.Pandemiyle mücadelesinde yaşanan mutasyonun tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesini belirten Topçu, özellikle okulların kapalı olduğu  dönemlerde okula gitmeyen çocukların, aileler ile birlikte psikolojilerinin bozulduğunu kaydetti. 

Servis araçlarında çocuklarının maskelerini çıkarması, maskelerinin yere düşmesi ve maske kullanmamalarına karşı tedbir alınmasını isteyen Topçu’ya, Servis araçları Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı   “Biz odamıza bağlı esnaflarımızla birlikte bu tedbirleri aldık. Hepsinin araçlarında dezenfektanlar yanında maskeler hazır bekletiliyor” diye cevap verdi. 

Bakmadan Geçme