Esnaf ilave prim indirimi istiyor

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, esnafın Kovid-19 sürecinde döneminde zor günler geçirdiğini belirterek 2013'teki uygulamaya dikkati çekti

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, esnafın Kovid-19 sürecinde döneminde zor günler geçirdiğini belirterek, "2013’te sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla başlayan, yüzde 5’lik Hazine prim teşvikine ilaveten prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim indirimi bu yıl pandemi nedeniyle tüm esnaf ve sanatkarımız için uygulanmalı" dedi.

Esnaf ve sanatkarların ödediği sigorta prim oranlarının her yıl asgari ücrete bağlı olarak arttığını hatırlatan Uzun, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde esnaf ve sanatkar için ek tedbirler getirilmesini istedi.

“2021 yılı asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte esnaf ve sanatkarlarımızın ödediği en düşük Bağkur primi aylık bin 234 TL’ye yükseldi. Geçmiş dönem borcu olmayan ve prim borcunu düzenli ödeyen esnafımız için yüzde 5’lik Hazine teşvikiyle birlikte bu tutar bin 172 TL’ye denk geliyor. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında geliri büyük ölçüde azalan esnafımızın prim borcunu düzenli ödemesi neredeyse imkansız” diyen Uzun, salgın sürecinde esnaf ve sanatkarlara ilave prim teşviki verilmesi gerektiğini bildirdi.

Kovid-19 sürecinde alınan tedbirlerle birlikte ülke genelindeki 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın ile aileleri çok zor bir yılı geride bıraktığını vurgulayan Uzun, şunları kaydetti:

“Zaten iş hacmi daralan ve sırtındaki mali yükleri taşıyamayan esnafımız, brüt asgari ücretin yüzde 34,5 oranındaki sigorta prim borcunu ödemekte güçlük çekiyor. Pandemi sona erene kadar esnafın sırtındaki sigorta prim yükü bir an evvel hafifletilmeli. Öncelikle pandemi koşulları göz önünde bulundurularak prim borcunu düzenli ödeyen esnafımıza verilen yüzde 5’lik Hazine teşviki artırılmalı.

2013’te sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla başlayan, yüzde 5’lik Hazine prim teşvikine ilaveten prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim indirimi bu yıl pandemi nedeniyle tüm esnaf ve sanatkarımız için uygulanmalı. Gelişmişlik endeksi yerine pandemi koşulları dikkate alınarak sadece belirli illerde değil tüm illerimizdeki esnafımız için ilave prim teşvikine ihtiyaç var. Bu tür teşviklerle esnafa sağlanan her destek, aynı zamanda ülke ekonomisini de canlandırır.”

Bakmadan Geçme