Esnafın Yüzde 86'sı Kira Ödeyemedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın 20 ilde bin esnaf ile yaptığı anket sonuçlarına göre esnafın yüzde 86'sı kira, fatura, vergi borçlarını ödeyemedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 20 ilde bin esnaf ile yapılan anket sonuçlarını paylaştı.

Yapılan ankette, iktidarın pandemi sürecinde verdiği desteğin yetersiz olduğu sonucu çıktı. Anket sonuçlarına göre; esnafın yüzde 86’sı bu süreçte kira, fatura, vergi borçlarını ödeyemediğini belirtti. Esnaf, hükümetin açıklamış olduğu üç aylık bin TL’lik gelir desteği ile 500 ile 750 TL arasında değişen kira desteğini ve son olarak yeme içme sektörü için açıklanan 2 bin TL ile 40 bin TL destek paketini yeterli bulmadı.

Anket sonuçlarına göre, esnafın sadece yüzde 34’ü verilen düşük faizli kredilerden yararlanabildi. Bu duruma göre, her 10 esnaftan sadece üçü kredi desteklerinden faydalanmış oldu. Esnafın yüzde 81’i kredi taksitlerini ödeyemedi, faizle ertelenen bu kredileri ilerleyen dönemlerde de tekrar ödemekte zorluk çekeceklerini söyledi. Kredi taksitlerini ödeyebilen esnaf ise ödemeleri iş yapmalarından dolayı değil, başka yerlere borçlanarak ödeme yaptıklarını belirtti. Esnafın yüzde 14’ü ise bu süreçte zorunlu ödemelerini karşılayabilirken, ödemelerini geçmiş birikimlerini kullanarak veya sahip olduğu diğer mal varlıklarını satarak karşıladığını aktardı. Bir başka deyişle hem gelir kaybı yaşayan hem de borçlanan esnaf tüm bunlara ek olarak ayrıca elindeki birikimlerini de kaybetmiş oldu.

Bakmadan Geçme