Fiyat Artışının Nedeni Esnaf Değil!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde gıdadaki fiyat artışlarına dair uyarı yaptığı esnaftan cevap geldi. Diyarbakır esnafı, fiyatlar ne olursa olsun kazançlarının değişmediğini belirterek fiyat artışının şirketlere sorulmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gıdadaki fiyat artışlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Esnaflarımızın gerek sebzede meyvede, bakliyatta da çok ciddi fiyat farklarının olduğunu görüyoruz. Bunun için de Ticaret Bakanlığımız yoğun bir çalışmanın içerisinde. Buradan esnaflara sesleniyorum, eğer siz bu süreci böyle devam ettirecek olursanız çok ağır cezalar sizleri bulabilir. Lütfen yaptığınız işi hakkıyla yapın, vatandaşımıza zulüm etmeyin” diye uyarmıştı. Erdoğan’ın konuşmasını Diyarbakır esnafına sorduk.


Evrensel Gazetesinden Fırat Topal'ın haberine göre gıda Perakendecisi Mehmet Yavuz, geçtiğimiz günlerde zabıta ekiplerinin kontrole geldiğini belirterek “Gelip faturalarıma baktılar. Olması gereken kâr payımın altında satıyorum. Bu konuşmayı bize değil şirketlere yapsın. Daha dün kendisi 'dünyada küresel kriz var' diyordu. Şimdi bu krizin nedeni esnaf mı? İnsanları aptal yerine koyuyorlar. Şirket sahiplerinin çoğu AKP’li, onlardan alıyoruz. Bir teneke yağa geçen seneye oranla yüzde 80 zam gelmiş, bunun nedeni esnaf olamaz herhalde. 1000 TL verdi bize, 15 bin TL geri alacak herhalde” diye konuştu.

Manav olan Vahit Çelik, aynı zamanda gıda perakendecisi. Esnafın fiyat artışıyla ilgisinin olmadığını fakat yine de denetimin olmasını gerektiğini söyleyen Çelik, sorunun kaynağı olarak esnafın değil şirketlerin görülmesi gerektiğini belirtti.


 Çelik, “Ispanağın tarladaki fiyatı 1 TL, benim tezgahıma gelene kadar 3 TL oluyor. Ben bunu 3 buçuk TL’ye satıyorum. Bana gelen yağ tenekesinden 3-5 TL kazanıyorum. Esnaf ne yapsın? Bu durumun sorumlusu fabrikalar, şirketler, bayilerdir. Gidip buraları denetlesin. Benim kazancımda bir şey değişmiyor. Yağ 20 TL de olsa benim kazancım bu. Esnafa değil şirketlere sorsunlar fiyat artışını” dedi.


Gıda perakendecisi Kutbettin Orak ise fiyat artışından esnafın sorumlu tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek “Bayi geliyor, 'Fiyat niye bu kadar yükseliyor' diye soruyorum. O da bana 'Yağın ham maddesi yok' diyor. O zaman Erdoğan gidip yağın ham maddesini getirsin, fiyat düşsün. Bu durumun esnafla ilgisi yok. Sanki fabrikamız mı var? Sorun arıyorlarsa fabrikalara, bayilere baksınlar, esnafa değil” diye konuştu.

Bakmadan Geçme