Gerilim tırmanıyor... Seferberlik ilan edildi

Rusya-Ukrayna sınırında gerilim giderek tırmanıyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin bu sabah yaptığı açıklamada savaşın şiddetleneceği korkusuyla genel seferberlik başlattığını duyurdu. Siviller bölgeden ayrılırken, yoğun kalabalıkların oluştuğu Rus bölgesi olağanüstü hal ilan etti. Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde birden fazla büyük patlama sesi duyulduğu açıklandı.

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin savaşın şiddetleneceği korkusuyla genel seferberlik başlattığını duyurdu.

Puşilin, gözlemcilerin doğu Ukrayna'daki çatışmalarda büyük bir artış olduğu konusunda uyarmalarının ardından yaptığı bir video açıklamasında, "Yedeklerde bulunan yurttaşlarımı askerlik ofislerine gelmeye çağırıyorum. Bugün genel seferberlik hakkında bir kararname imzaladım." ifadelerini kullandı.

SİVİLLLER KAÇIYOR

Puşilin dün de sivillerin bölgeden ayrıldığını duyurmuştu. Donbass halkında paniğe neden olan açıklama ve siren seslerinin ardından Donbass Bölgesindeki halkının evlerini terk etmek için hazırlıklara başladığı ve uzun ATM kuyrukları oluşturduğu öğrenildi.

RUSYA'DAN OHAL KARARI

12:48 Ukrayna sınırındaki bir Rus bölgesi, Ukrayna'da gelen insan sayısının artması nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Rus Haber ajanslarına göre Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev, "Gelen insan sayısının artması eğilimi göz önüne alınarak olağanüstü hal ilan etmeyi uygun görüyoruz." dedi.

12:30 NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg, "Kremlin'in amacı sınırlarında daha az NATO birliği görmek olsa da olası bir işgalde, çok daha fazla NATO birliği görecek. Müttefiklerimizi korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağız " dedi. AB başkanı Ursula von der Leyen ise herhangi bir saldırganlık durumunda Moskova'ya karşı "mali ve ekonomik yaptırım paketi" sözü verdi.

BİRDEN FAZLA PATLAMA SESİ DUYULDU

11:44 Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde birden fazla büyük patlama sesi duyuldu. Patlama seslerinin sebebi henüz bilinmiyor.

UKRAYNA DUYURDU: 1 ASKERİMİZ ÖLDÜ

11:00 Ukrayna, doğuda çıkan çatışmalarda bir Ukraynalı askerin öldüğünü duyurdu. Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Bombardıman saldırısının bir sonucu olarak, askerimiz ölümcül bir şarapnel yarası aldı" ifadelerini kullanıldı.

PUTİN MACRON'LA GÖRÜŞECEK

10:43 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceği duyuruldu. Liderlerin telefonda görüşeceği ve konunun Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu belirtildi.

ZELENSKİY ALMANYA'YA GİDİYOR

10:40 Almanya’da düzenlenen 58’inci Münih Güvenlik Konferansı (MSK) Rusya-Ukrayna geriliminin gölgesinde başladı. Rusya, 1991 yılından bu yana sürekli katıldığı konferansa bu yıl düşük seviyede dahi temsilci göndermezken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin Biden'ın uyarısına rağmen Münih Güvenlik Konferansı'na gideceği öğrenildi.

Zelensky'nin ofisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kiev'den ayrılmanın akıllıca olmayacağı uyarısına atıfta bulunmadan, Ukrayna'nın doğusundaki durumun "tam kontrol altında kaldığı" konusunda ısrar eden bir bildiri yayınladı.

PEŞ PEŞE PATLAMALAR

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbass bölgesinde yer alan Luhansk kentindeki doğalgaz boru hatlarında gece saatlerinde patlamalar meydanda geldi. Kent merkezine yakın noktadaki Druzhba doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamaya bölgedeki kurtarma ekipleri müdahale ederken, çıkan yangın yaklaşık 1 saat içinde söndürüldü. Patlamanın hemen ardından aynı boru hattının farklı noktasında yeni bir patlama meydana geldi. İkinci patlamaya da anında müdahale edildiği duyurulurken, yangının kontrol altında olduğu ve soğutma çalışmaları yürütüldüğü belirtildi.

RUSYA'DAN GÖVDE GÖSTERİSİ

Batı Almanya'da Rusya-Ukrayna krizini tartışırken Rusya'da bugün büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyor. Rusya bugün balistik ve seyir füzelerle bir tatbikat gerçekleştirecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkomutan sıfatıyla bizzat izleyeceği tatbikatlarda Rusya Federasyonu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri, Güney Askeri Bölgesi, Stratejik Füze Kuvvetleri, Kuzey ve Karadeniz Filolarının kuvvetleri ve araçlarının görev alacağı bildirildi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ SON DURUMU ORTAYA KOYDU

14-16 Şubat tarihlerinde çekilen bu fotoğraflar Ukrayna'nın hem Belarus hem de Rusya sınırlarından, üç taraftan kuşatıldığını gözler önüne seriyor. Belarus'un kuzeybatısındaki Osipoviçi eğitim alanında yeni bir askeri hastane yapılması endişe yarattı. Bu hastane büyük çaplı tatbikatın parçası olan meşru bir hastane de olabilir, yakın zamanda beklenen bir savaşta yaralıları tedavi etmek için hazırlanmış bir hastane de…

Ukrayna sınırına askeri birliklerin sayılarının arttığı görülürken Belarus'taki Pripyat Nehri üzerindeki seyyar köprü de dikkatlerden kaçmadı.Bu köprü sınıra sadece 6 kilometre uzaklıkta.Londra merkezli istihbarat şirketi McKenzie Intelligence Services'tan analistler köprünün sağ tarafındaki geniş bekleme alanının, çok sayıda aracı geçirme niyeti gösterebileceğini belirtiyor.

Bölgeden gelen bazı haberler ise köprünün kaldırılmış olabileceği yönünde.Sınıra 50 kilometre mesafedeki Bretski'den gelen başka bir uydu görüntüsü de çok sayıda kundağı motorlu obüsün sıra sıra dizildiğini gösteriyor.

Bakmadan Geçme