Kötü mali yönetimle vatandaş da fiyatlar da çıldırdı! Suçlu esnaf mı?

İYİ Partili Erel: 83 milyon şu anda hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Soruyorum suçlu marketçi mi, esnaf mı, çiftçi mi, pazarcı mı? Üretemeyen, ürettirmeyen yönetim ve sonunda kocaman bir hayat pahalılığı. Kötü mali yönetim sonucu vatandaş da fiyatlar da çıldırmış durumda ama bunun sorumlusu marketçi, pazarcı, çiftçi, esnaf öyle mi?'

 

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, “83 milyon şu anda hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Yaşadığımız hayat pahalılığı artık dayanılmaz hâle geldi. Bunun sorumlusu kim? Soruyorum suçlu marketçi mi, esnaf mı, çiftçi mi, pazarcı mı? Bunun suçlusu kim, hayat pahalılığının suçlusu kim? Üretemeyen, ürettirmeyen yönetim ve sonunda kocaman bir hayat pahalılığı. Kötü mali yönetim sonucu vatandaş da fiyatlar da çıldırmış durumda ama bunun sorumlusu marketçi, pazarcı, çiftçi, esnaf öyle mi?’ dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Erel, esnafın sorunlarını gündeme taşıdı.

İktidarı eleştiren Erel, “Eskiden patates, soğan depolarına baskın yapıyordunuz, çiftçiyi suçladınız. Şimdi de ham madde ve girdi fiyatlarının pahalılığına rağmen üretim yapan üreticiyi. Fiyatları kötü yönetiminiz nedeniyle artan ürünleri satan marketçiyi suçluyorsunuz. Yapmayın arkadaşlar, yazıktır, günahtır! Bunun sorumlusu maalesef kötü yönetiminiz” ifadesini kullandı.

Erel şöyle konuştu:

“Vatandaş artık yastığa başını koyduğunda eskisi gibi hayal falan kuramıyor. Artık tek düşüncesi her geçen gün artan ve artmaya devam eden bir yangın yerine dönen mutfak masraflarını karşılamaya çalışıyor. Yanan kombiye gelecek olan doğalgaz faturası, kışın gelmesiyle artan elektrik faturası, su faturası.

Artık Hükûmet bu dertlere bir çare olmak zorunda. Başkalarını suçlamak yerine yaptığınız hatanın farkına varın, varın ki farkındasınız ama algı yönetimine devam ediyorsunuz. Ekonomiyi algı yönetimine feda ettiniz ama vatandaş her şeyin farkında. Bu hayat pahalılığına derhâl çözüm bulunmasını talep ediyor. Ha, siz “Bu işin içinden çıkamıyoruz.” diyorsanız bunun kolayı var. Gemiyi en yakın limana çekiniz, işi ehline bırakınız.”

Pandemi süreci boyunca kirasını ödeyemeyen esnafların tahliye davaları ertelensin

Erel, pandemi sürecinde esnafların kiralarını da ödeyemediğine işaret ederek “Yaşadığımız bu pandemi sürecinde esnaf perişan durumda. Seçim bölgem Aksaray’dan geliyorum. Hangi esnafla konuşsam -özellikle küçük esnaf- bitmiş durumda, siftah yapamayan esnaf var, yapılan kira yardımları yetersiz. Yine, bu süreçte kirasını bir şekilde ödeyemeyen vatandaşların talebi: Bu süreç boyunca taşınmazlardan tahliye davalarının o süre boyunca ertelenmesini talep ediyorlar. Esnaf hiçbir şey kazanmıyor ki ertelenen kredi borçlarını ödeyebilsin. İş yapamayan esnafımıza ödemek zorunda olduğu faturalar ise gelmeye devam ediyor. Gerçekten esnaf zor durumda, borç batağında” dedi.

Kayak merkezi ve otellerde bulaşmayan virüs aylardır kapalı iş yerinde mi bulaşıyor?

İYİ Parti Genel Genel Başkanı Meral Akşener’in aylardır yurdumuzu karış karış dolaştığını, esnafın derdini dinlediğini aktaran Erel, “İşte, o esnaf ziyaretlerinde Türkiye'nin gerçek gündemi ortaya çıkıyor. Gerçek ekonomi gözler önüne seriliyor. Aksaray’da bir esnaf kardeşimiz bana haklı olarak ne soruyor biliyor musunuz? “Sayın Vekilim, anlamadığım bir şey var. Kayak merkezlerinde, otel ve kafelerde virüs bulaşmıyor da benim aylardır kapalı bırakılan iş yerinde mi virüs bulaşıyor?” En azından HES kodu alınarak, sosyal mesafeye dikkat edilerek bu tür iş yerlerinin açılma talebine duyarsız kalmayın” diye konuştu.

Taksici, servis, kantin ve yurt işletmecileri bir kuruş kazanamıyor

Erel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yine, taksiciler, servis, kantin ve yurt işletmecileriyle görüştüm, bir kuruş dahi kazanamadıklarını söylüyorlar. İnanmıyorsunuz veya inanmak istemiyorsunuz ama esnafımızın hâli bu, evine ekmek götüremeyecek durumda. “Devlet bizi görsün, sesimizi duysun, bize sahip çıksın." diye feryat ediyorlar. Lütfen esnafımızın, özellikle de küçük esnafımızın haykırışına ses verin, çözüm bulun.”

Bakmadan Geçme