Mecbur Kaldık, Zam Yaptık

100 gram gevreği bir yıldır 1.75 liradan tüketen İzmirliler artık aynı gramajdaki gevreği 2 liradan yiyebilecek. Getirilen yeni korona virüs tedbirleri nedeniyle iflasın eşiğine gelen binlerce esnaf ve sokak simitçileri, kış ortasında kara kara düşünüyor.

Korona virüs tedbirleriyle birlikte esnafın zorlu günler geçirdiğini söyleyen İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, gevrek diye bilinen İzmir simitine yapılanzam konusunda kendisini  "Mecbur kaldık, zam yaptık" dedik. 

Fırını olan esnaftan çok sokakta iş yapanların zor durumda olduğunun altını çizen Erişen, “Vatandaşın tam sabah gevrek, boyoz alacağı saatte yasak var. Camekanlar ve gevrekçiler kapalı, vatandaş da evinde. Sonuçta ellerinde bir meslekleri yok, işleri olmadığından dolayı gevrek satıyorlar. Sabit gelirleri, maaşları, sigortaları ya da birikimleri yok, devletten hiçbir şekilde destek almıyorlar. Biz oda olarak daha camekanların kiralarını toplayamıyoruz. İzmir genelinde odamıza bağlı 200 camekanlı seyyar simit satıcısı varken bunun şu anda 100 kadarı, yani yarısı ya kapattı ya da iş yapmıyor, gelip tezgahını açmıyor. Kalan yarısı da eskisi gibi düzgün iş yapamıyor, gelirleri düştü. Geçmişte işlek noktalarda güzel iş yapan, iyi kazanç elde eden simitçilerin bile geliri bugün yüzde 50, hatta yüzde 60 düştü”diye konuştu. 

‘ÇARESİZ KALDIK!’
Ege Telgraf gazetesinden Rana Beyza Öztürk'e konuşan Erişen açıklaalarına söyle devam etti:

“İzmir’i seviyoruz, halk da gevreğini seviyor. Her zaman İzmir halkının yanındayız. İstanbul’a bakmayız. Zorda kalmadan zam yapmayız. Esnaf kapımıza dayandı. İşlerin tadı tuzu kalmadı. Gevreğin işçiliği, ekmekten daha zahmetli. Boyozun ve simidin makinede yapılma şansı yok. Doğal olarak halini gördüğümüz esnaf fiyatlardan dert yandı. ‘7 aydır cebimize 1 lira kalmadı, zamları fiyat talep ediyoruz. Allah bizi sağlıktan mahrum etmesin. Avrupa ülkelerine bakıyoruz, devlet bizi kapattı paramızı veriyor’ diyorlar. Elbette İzmirli’ye mümkün mertebe zam yapmamak için çaba sarf edeceğiz ama 2021 için bu fiyatı aldık. İnşallah güzel günlere dönersek, bir daha böyle bir talebimiz olmaz”  

 

Bakmadan Geçme