Muğla Halkı Simidi Zamlı Yiyecek

Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde 90 grama 1 lira 50 kuruştan satılan simit yüzde 25'lik zam ile 2 liradan satılmaya başladı. 

Muğla Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, artan maliyetler nedeni ile fırıncıların zor günler geçirdiğini söyledi. Uzun bir süreden bu yana simit fiyatlarının artması ile ilgili olarak fırıncıların talebi bulunduğunu kaydeden Oda Başkanı Güven Akarken, "Aslında bu artışın 6 ay önceden olması gerekiyordu. Çünkü bu süreçte imalatta kullanılan ana maddeler olan una yüzde 100, susama yüzde 60, yağa yüzde 150 zam geldi. Ocak ayı itibari ile işçilik yüzde 21 zamlandı. Bir yıldan bu yana 90 gramlık simit 1 lira 50 kuruştan satılıyordu. Bu fiyat artan maliyetler nedeni ile yeterli değildi. Ama bunun üzerinden bir fiyatı da tüketiciye sunamazdık. Ama baştan dediğim gibi artan maliyetler karşısında fırıncının bu şekilde işine devam etmesi mümkün değil. O nedenle gelen talepler doğrultusunda 1 lira 50 kuruştan satılan 90 gramlık simit Cuma gününden itibaren 2 liradan satılmaya başladı" dedi.

Ekmekte belirsizlik devam ediyor

Muğla Hamle Gazetesi'nden  Kadir Temell'in haberine göre simit fiyatlarının ardından ekmek fiyatlarının da üreticiler için yeterli olmadığına dikkati çeken Akarken, "Aynı simitte olduğu gibi ekmekte de artan maliyetler fırıncılarımızı kara kara düşündürüyor. 6 ay önce 250 gram olan ekmeğin fiyatının 2 liradan satılması yönünde karar almıştık. Ancak bu kararımız Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilmemişti. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında oda olarak tekrar bir karar aldık. Bu kararı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne göndermiştik. Onlarda bu kararı Ticaret Bakanlığı'na göndereceklerdi. Bakanlık onay vermeden ekmek fiyatlarının artışı olmuyor. Ancak talebimizin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen olumlu yada olumsuz bir görüş bildirilmedi" diye konuştu.

Fırıncımızın dayanacak gücü kalmadı 

Ekmek fiyatları konusunda acil bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Başkan Akarken, "Bu konuda büyük bir belirsizlik var. Bu belirsizlikte fırıncımızı olumsuz yönde etkiliyor. Acilen bu konuya bir çözüm bulunmalı. Artışın en kısa zamanda olması gerekiyor. Esnafımızın durumu belli. Pandemi nedeni ile vatandaşın durumu belli. Ama artan maliyetler nedeni ile fırıncımızın dayanacak gücü kalmadı. Fırıncılarımız için olumsuz durumların oluşmasından korkuyorum. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı'ndan bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme