Ombudsmanlığa En Çok Şikayet Kamu Çalışanlarından

Kamu Başdenetçisi ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Türkiye'de en çok yazılı şikayeti sayısı 4 milyon ulaşan kamu çalışanlarından aldıklarını söyledi. Malkoç 2018 yılında Kurumu'a 17 bin şikayet geldiğini de  söyledi. Malkoç bazı kamu kurumları ile ilgili yapılan şikayetlere karşı ilgili bakanların kendisini aradıklarını da ifade ederken "Konuşmalarını bitirmeden hemen Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili yasal düzenlemeyi hatirlatiyorum. Hiçbir kurumla bizim az üst ilişkimiz bulunmamaktadır." dedi.

Adana Sanayi Odası'nın konuğu olarak işadamlarına hitap eden Şeref Malkoç konuşması sonrasında soruları da cevapladı. Ziraat Bankası VakıfBank Halkbank gibi Kamu bankalarına ilişkin şikayetleri değerlendirirken özel bankaların kapsam dışında bırakıldığını,   "haksız rekabet ortamı" nedeniyle şikayetlerin değerlendirilemediğini belirtti. Malkoç " Doğru mu yanlış mı bunun bunu müzakere etmek gerekiyor.Ancak şu anda kamu bankalarına ve özel bankalara ilişkin herhangi bir şikayeti değerlendiremiyoruz"dedi. Türkiye'de futbol maçları ve kulüplerle ilgili  şikayetlerin anayasadaki  tahkim kurullarının yargı denetimine alınamayacağına ilişkin hüküm  nedeniyle görüşülemeyeceğine ilişkin futbol federasyonundan itiraz geldiğini hatırlatan Şeref Malkoç "bu konuda yasal bir engel olmadığını" söyledi.
ÖSYM'inn  sınava geç geldiği iddiasıyla 100 bin öğrenciyi mağdur ettiğini de hatırlatan Malkoç konuşmasına şöyle devam etti:
"Kurumun tavsiye kararına karşı ÖSYM başkanı karara direndi ve bu konuda basın toplantısı düzenledi.Ben de kamuoyuna anayasal kurum olan kamu denetçiliği kurumu tavsiye kararının uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu belirttim.Bundan birkaç ay sonra Başkan görevi bırakmak zorunda kaldı.Yeni gelen başkan ise ilk yaptığı açıklama Kamu denetçiliği kurumunun "tavsiye kararını kabul ediyorum" demek oldu.Bu karar uğurlu geldi ki şu anda Bakan yardımcısı"
Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bazı hallerde Cumhurbaşkanı başta olmak üzere TBMM'ye özel rapor hazırladığını da hatırlatan Malkoç kuruluşunun 6. yılında Kamu denetçiliği kurumunun büyük mesafe kat ettiğini açıkladı.

Bakmadan Geçme