Öteleme Değil, Acil Destek Bekliyoruz

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş ' esnaf ve sanatkarlar gerekirse soğan ekmek yiyerek bu zorlu süreçte devletinin yanında oldu ve devleti asla zorda bırakmadı. Ötelemek bir çare değildir ve sonuca götürmüyor. Borçlarla ilgili ekonomik destek bekleniyor ve kredi borçları için ana para ödenmesi gibi paketler isteniyor. ' diye konuştu

 Pandemi döneminde berber ve kuaförlerin yaşadığı zorlukları anlatan Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş  “ İlk beklentimiz birikmiş borçlarımızın yapılandırılması yönündedir. Esnafımız özellikle artan BAĞ-KUR primlerinin azaltılmasını ve devlet teşviğinin biraz daha uzatılarak kendilerine destek olunmasını istiyor. Çünkü ötelemek bir çare değildir ve sonuca götürmüyor. Borçlarla ilgili ekonomik destek bekleniyor ve kredi borçları için ana para ödenmesi gibi paketler isteniyor” dedi.

Karakaş. son gelişmeleri editörlerimizden Mustafa Talha Cadabak’a değerlendirdi.

BİZİ VİRÜS YUVASI GİBİ LANSE ETTİLER

-Pandemi dönemi özellikle berber ve kuaförler için nasıl geçti?

-Pandemi dönemi berber ve kuaförler üzerinde bir iz bıraktı. Süreç başladığında ilk kapanan yerlerden birisi olduk. 51 gün sektör olarak kapalı kaldık. Bu zaman dilimi içinde devletten destek bekledik. 11 ay sonrasında devlet sadece kira yardımı yaptı. Biner lira olmak üzere üç taksit şeklinde yardım yapıldı. Bu süreç boyunca, içerisinde bulunduğumuz sektör virüs yuvasıymış gibi lanse edildi. Ancak sonrasında görüldü ki sektör olarak, hijyen açısından oldukça titiz olduğumuz için virüs işletmelerimizde oldukça az sayıda çıktı.

HİBE VE KİRA DESTEĞİ BİR NEBZE NEFES ALDIRDI

-Yeri gelmişken diğer sorumu da sormak istiyorum. Bu süreç içerisinde evlere giden berberler oldu ve tespit edilenlere ceza yazıldı. Birçok berber bu konuda isyan etti. Siz ne düşünüyorsunuz?

-O insanlar, kendi nam ve hesabına çalışan, günlük geçimini sağlamaya çalışan, kendi öz kaynaklarını rızkıyla birleştiren insanlardır. Berberlik mesleğinde özellikle hijyenik kurallar normal şartlarda da geçerlidir. Bu süreçte gerek tek kullanımlık havlu, peçete, jilet gibi hassas olunması gereken noktalarda hassasiyet gösterildi. Ayrıca açma-kapama saatleri gibi açıklanan saatlere oldukça dikkat edildi. HES kodu uygulamasına da gerekli önem verilerek, randevulu sistemi uygulamaya koyduk.

Bu noktada HES koduyla randevu alınabilmesi için bir program ortaya koyduk. Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odaları’na üye olan 87 bin 125 kişi Oda başkanları üzerinden ücretsiz bir şekilde bu programı kullanabiliyor. Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu olarak, içerisinde bulunduğumuz süreci 122 Oda ile beraber yönetiyoruz. Ben değil, biz dedik ve bu sözümüzün de hala arkasındayız.

Bu sürecin bir an önce bitmesi, ölümlerin yaşanmaması için Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da söylediği gibi maske, mesafe, temizlik oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bizim sektörümüzde bu kurallara uyduğu için gerekli tedbirler alınarak hayatlarımızı idame ettiriyoruz. Devlet teşviki şeklinde yapılan yardım da bir nebze olsun bizlerin soluk almasını sağladı.

İKİ AYA YAKIN KAPALI KALDIK

-Bu durumu sadece bir anlık soluk alma olarak mı değerlendiriyorsunuz?

-Kesinlikle evet. Karantina sürecinde bizler 51 gün kapalı kaldık. Bizler, sektör olarak devletin mecburi olarak kapattığı bir grubuz. 2021 mâli bütçesi meclis gündeminden geçtikten sonra 4 Ocak itibarıyla mâli milat başladı. Aidatlar, BAĞ-KUR primleri gibi devlet kurumlarıyla alakalı her işimizle ilgili olarak zam yedik. Esnaf ve sanaatkarların HES kodu üzerinden kullandığı kredilerin oranı yüzde 4’dü ancak zamlarla yüzde 8,5 oranına çıktı.

DEVLETE YÜK OLMADIK

-Özellikle onu sormak istiyordum bende. Faizler yüzde 93 oranında arttı. Bu durumu esnafa atılan bir tekme olarak nitelendirir misiniz?

Esnaf ve sanatkarlar zor günlerden geçerken her daim devletin yanında oldu. Bu zorlu süreç içerisinde inanıyorum ki, yapılan bir yanlış, hesaplama hatası gibi bir durum söz konusu ise bu elbette düzeltilecektir. Çünkü bu yükler esnaf ve sanatkarı ciddi manada boğuyor. Doğalgaz, elektrik, su faturalarının artmasının ardından BAĞ-KUR priminin yükseltilmesi, esnaf kredilerinin oranlarının da artırılması gibi durumların çözüme kavuşturulacağına inanıyorum.

Genel Başkanımız Abdulkadir AKGÜL’ün olağanüstü bir toplantı yaparak sorunları Cumhurbaşkanı’mıza ileteceğini düşünüyorum. Çünkü bizler kendi nam ve hesaplarımıza çalıştığımız için bu 11 aylık süreçte devletimize hiçbir şekilde yük olmadık. Devlet memurları daha az mesai saatlerine uyarak maaşlarını almaya devam etti. Aynı şekilde Emekli Sandığı’na mensup olan çalışanlar da maaşlarını almaya devam etti. Ancak esnaf ve sanatkarlar gerekirse soğan ekmek yiyerek bu zorlu süreçte devletinin yanında oldu ve devleti asla zorda bırakmadı.

BİZE DESTEK OLAN YEREL YÖNETİMLERİ UNUTMAYIZ

-Pandemi döneminde berbere ve kuaföre yerel yönetim tarafından destek sağlandı mı?

-Yerel yönetim olarak özellikle büyükşehir ve ilçe belediyeleri zor günlerde oldukça destek oldu. Bunları her daim dile getirdik. Zor günde esnaf ve sanaatkarın yanında olan herkesten Allah razı olsun. Özellikle Gaziantep Şahinbeyli Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanları gıda yardımının haricinde direkt maddi yardımda bulundu. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi esnafların dükkanlarını 11 aydır ücretsiz bir şekilde dezenfekte ediyor. Bu şekilde belediye her türlü yardımı yaptı ve yapmaya devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sivas Büyükşehir Belediyesi’de aynı şekilde yardımlarda bulunuyor. Buradan da bu zor günlerde esnafımızın yanında olan herkese teşekkür ediyorum. Esnafımız zor zamanında kendisine uzatılan elleri unutmayacaktır.

ÖTELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL,ACİL DESTEK BEKLİYORUZ

-Pandemi sürecinin ne zaman sonlanacağını henüz bilmiyoruz. Ancak berber ve kuaförlerin sektör olarak beklentisi nedir?

-İlk beklentimiz birikmiş borçlarımızın yapılandırılması yönündedir. Esnafımız özellikle artan BAĞ-KUR primlerinin azaltılmasını ve devlet teşviğinin biraz daha uzatılarak kendilerine destek olunmasını istiyor. Çünkü ötelemek bir çare değildir ve sonuca götürmüyor. Borçlarla ilgili ekonomik destek bekleniyor ve kredi borçları için ana para ödenmesi gibi paketler isteniyor. Yani biz devletimizden acilen ekonomik destek bekliyoruz.

AKREP DİZİSİ TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜLERİ KALDIRDI

-Akrep dizisinin kuaförlere hakaret edilen bir sahneyi hatırlatmak istiyorum. Bu konu ile ilgili basın açıklamasında bulunmuştunuz. Bu konu ile ilgili süreç şu an ne durumdadır?

-Dizinin yayın yönetmeni ve Star Tv’nin genel yayın yönetmeni konunun ehemmiyetinden dolayı bize teşekkür etti. Ayrıca yayın akışı içerisinden o sahneleri kaldırdılar. Bir daha tekrarlanmayacağı yönünde de dikkatli olacaklarını belirttiler.

Bakmadan Geçme