Piyasalarda baş döndüren düşüş

Dolar güne 14.68 liradan başlarken altının ONS'u 1989 dolardan işlem görüyor. Gram Altın TL ise 934 TL bandında... Öte yandan Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle daralan arzın artırılacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle Çarşamba günü yüzde 10'u aşan düşüş kaydederken, yeni işlem gününde dalgalı bir seyir izliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dün dolar/TL 14.52'den 14.65'e yükselmişti.

Dolar yeni güne ise 14.68 liraya yükseldi.

Ukrayna'daki savaşın başından bu yana doların TL karşısındaki yükselişi yüzde 6'yı aştı.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Risk iştahının artması altın fiyatını 2000 dolar/ons seviyesinin altına çekti

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmenin ve yatırımcıların risk iştahının geri gelmesinin etkisiyle 2000 dolar/ons seviyesinin altına geldi.

Bu gerilemede ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirilerinin 3 gün üst üste yükselmesi de etkili oldu.

Spot altın fiyatı 1970 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilmenin ardından 1978,13 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalarda bugün gözler ABD'de açıklanacak Şubat ayı enflasyon verisinde olacak.

Teknik analizler ise spot altında 1976 dolar/ons seviyesinin altına inilmesi halinde 1952 dolar/ons seviyesinin görüyebileceğine işaret ediyor. Yukarı hareketlerde ise direnç seviyeleri 1998 ve 2027 dolar/ons.

PETROL FİYATLARINDA SON DURUM

Petrolde sert düşüşün ardından fiyatlamalarda dalgalanma görülüyor.

Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC+ koalisyonuna yönelik üretimi artırma çağrısı ardından yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydeden petrol fiyatlarında söz konusu düşüşün devam etmediği izlendi.

Brent petrol 112 dolar seviyesinde işlem görüyor. Çarşamba günü Brent petrolde düşüş yüzde 13'e ulaşmıştı. ABD tipi ham petrolde ise işlemler 110 dolar civarında geçiyor. ABD tipi ham petrolde bir önceki gün düşüş ise yüzde 12 olarak kaydedilmişti.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NDEN PİYASAYI SALLAYAN ÇAĞRI

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yousef el Otaiba, petrol üretim artışlarını desteklediklerini ve OPEC+ koalisyonunun daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini bildirdi.

Otaiba, yazılı açıklamasında, BAE'nin 50 yılı aşkın süredir küresel pazarlar için "güvenilir ve sorumlu" bir enerji tedarikçisi olduğunu belirtti.

BAE'nin, enerji piyasalarındaki istikrarın, küresel ekonomi için kritik olduğuna inandığını vurguladı.

OPEC+ koalisyonu arasında Rusya kritik bir üye olarak öne çıkarken, Birleşik Arap Emirlikleri de koalisyonun üçüncü büyük üreticisi konumunda.

ABD'DEN PETROL ÜRETİMİNİ ARTIRMA ÇAĞRISI

Birleşik Arap Emirlikleri'nin çağrısı ABD tarafında memnuniyetle karşılanırken, ABD Enerji Bakanı'ndan da benzer bir çağrı geldi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji krizi nedeniyle petrol ve doğalgaz üreticilerine arzı artırma çağrısında bulundu.

Granholm, CERAWeek Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, artan akaryakıt fiyatlarının etkilerinin ağır olduğunu söyledi.

Piyasanın istikrara kavuşması için kısa vadeli arzın uygun şekilde artırılması gerektiğini vurgulayan Granholm, "savaş durumunda" olunduğunu ve bu kriz döneminde daha fazla arzın gerektiğini ifade etti.

Granholm, "Şu anda mevcut talebi karşılamak için petrol ve gaz üretimine ihtiyacımız var." dedi.

JAPONYA'DAN RUS PETROLÜNE YASAK PLANI

Rusya'dan petrol ithalatına yasağı gündemine alan Başbakanı, "G-7 ülkeleri birlikte çalışarak, Ukrayna'yı işgalinin, Rusya'ya ağır faturasını gösterebilmeli" dedi.

Japon hükümeti, ABD ve Avrupa ülkelerinin izlediği "ekonomik yaptırımlar" doğrultusunda, Rusya'ya karşı yeni hamleler planlıyor.

Başbakan Kişida Fumio, Danışman Meclisindeki (Sangiin) konuşmasında ülkesinin "Rusya'ya karşı birkaç yaptırım opsiyonunun" daha bulunduğunu söyledi.

Bu opsiyonları "dikkatlice inceleyip uygulayacaklarını" söyleyen Kişida, Rusya'ya hava sahasını kapatabileceklerine yönelik net konuşmadı.

Kişida, "Ekonomik yaptırım sahasında, hükümetin G-7 ülkeleri birlikte çalışarak, Ukrayna'yı işgalinin Rusya'ya ağır masrafını gösterebilmeli" dedi.

Ukrayna krizinin "Avrupa'dakilerin problemi düşüncesine" karşı çıkan Kişida, bu savaştan "Asya dahil uluslararası toplumun sarsıldığını" kaydetti.

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, olası yaptırımlar arasında Japonya, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayacak.

Bakmadan Geçme