Süt üreticisinde bıçak kemiğe dayandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 'Süt üreticisine 'Cepten yiyin, sermayeyi tüketin hatta süt ineğinizi mezbahaya gönderin' diyen bir AK Parti hükümeti var' iddiasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir’de süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadığını ifade etti.

  “Balıkesir’de süt üreticisinde bıçak kemiğe dayandı.” diyen Akın, “Artan maliyetler karşısında süt ineklerini kesen üreticilerimiz sesini duyan yok. AK Parti hükümeti kimin yanında? Üreticinin yanında olmadığını biliyoruz” değerlendirmesini yaptı.


Akın, Türkiye genelinde olduğu gibi Balıkesir’de de süt üreticisinin sıkıntılarının arttığını bildirdi. Ahmet Akın, süt üreticisinin yem fiyatları başta olmak üzere kullanmış olduğu ürünlere en az yüzde 50 oranında zam geldiğini, bu karşılık Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin üreticiye reva gördüğü süt artış oranının yüzde 22 olduğunu belirtti. “Süt üreticisine ‘Cepten yiyin, sermayeyi tüketin hatta süt ineğinizi mezbahaya gönderin’ diyen bir AK parti hükümeti var” ifadesini kullanan Ahmet Akın, üreticiye verilen desteklemenin de yetersiz kaldığını ifade etti.

“Markette enflasyon oranında artarken üreticinin sütü enflasyon oranında fiyatlanmamaktadır”

Ahmet Akın şunları kaydetti:
“Süt üreticisinin kabusu olan konu yem fiyatlarının artışıdır. Hem döviz bazında hammadde fiyatlarının yükselmesi hem de döviz artışı yüzünden 2020 başında 78 TL olan süt yemi fiyatı Kasım ayında 130 TL’yi gördü. Bu dönemde sütüne zam yapmak isteyen üretici istediğini alamadı. Süt zammını engelleyen hükümet desteklemeleri arttırmak suretiyle yaraya merhem olmak istedi ancak başarısız oldu. Çünkü sorunların çözümü geçici, çözüm kalıcı değil. Çözüm, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulu olan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinden onay almak zorunda bırakılma uygulamasından vazgeçilmelidir. 2018 yılında yönetmelik değişikliğiyle geçilen bu uygulama Ulusal Süt Konseyi’ni devre dışı bırakan ve dolayısıyla süt üreticisini mağdur eden bir uygulamadır. Süt markette enflasyon oranında artarken üreticinin sütü enflasyon oranında fiyatlanmamaktadır. Elektriğe, köprülere, otoyollara yapılan zamlar enflasyonu yükseltmiyor mu? Süt üreticisi enflasyon artışının sebebi değil mağdurudur.”

 

Bakmadan Geçme