TÜSİAD'dan Merkez Bankası açıklaması: Yine şaşırtmadılar

İstanbul Sözleşmesi, Osman Kavala davası gibi birçok konuda yaptığı çıkışlarla dikkat çeken TÜSİAD, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimine de karşı çıktı.

İstanbul Sözleşmesi, Osman Kavala davası gibi birçok siyasi konuda alınan kararları eleştirmekten geri kalmayan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), şimdi de hedefine Merkez Bankası'nı aldı. Faizlerin sabit tutulduğu veya yükseltildiği aylarda Merkez Bankası'na destek veren TÜSİAD, indirim yapıldığı zaman alınan karara tepki göstermekten kaçınmadı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Merkez Bankası'nın son faiz indirimini T24’den Murat Sabuncu’ya değerlendirdi. Simone Kaslowski yaptığı açıklamada, "Her şeyden önce ülke olarak fakirleşiyoruz. Merkez Bankası esas hedefini unutmamalı. Nedir o, öncelikle enflasyonu kontrol etmek. Bugün konusu edilen cari açıkla enflasyonu kontrol etme meselesi, en temel iktisadi kurallarla dahi örtüşmüyor. Geldiğimiz noktada ihracatçımız dahi kurda yaratılan bu oynaklığın ve TL'deki değer kaybının öngörülemez noktaya gelmiş olmasından zarar görüyor. Şirketler tarafına baktığımızda da faiz indiriyoruz maliyet düşürüyoruz söylemleri olmasına rağmen gerçekte bilançolarda yaşanan kur kaynaklı tahribat çok daha maliyetli. Bu kadar faiz indirmemize rağmen, uzun vadeli kredi faizlerine hiçbir şekilde yansıma olmuyor. Merkez Bankası'nın attığı faiz indirimi adımları ne gerçekten piyasa faizlerine ne de ekonomiye olumlu yansıyor. Aksine bilançolar açısından çok daha maliyetli ve riskli bir süreçle karşı karşıyayız bugün.” ifadeleri kullandı.

FAİZLERİ SABİT TUTUNCA VEYA YÜKSELTİNCE DESTEK VERDİLER

Geçtiğimiz mayıs ayında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutmasından sonra açıklama yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı Barış Oran, ''TCMB'nin, para politikasında gereken tüm adımları kararlı bir şekilde atmasını da memnuniyetle karşılıyoruz." demişti.

Bakmadan Geçme