Urfa'nın Etrafında Kapanan Esnaflar

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odasında bulunan verilere göre, 220 esnaf iş yerini kapattığı öğrenilirken, 267 esnafta odaya kayıt yaptığı görüldü.

Türkiye’de yaklaşık bir yıldır etkili olan koronavirüs salgına bağlı yaşanan ekonomik sıkıntılar bir çok kişinin iş yerlerinin kapanmasına neden oldu. Şanlıurfa’da okul kantinlerinin kapalı olması ve bakkal esnafının iş yapmaması sonucu Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odasında bulunan verilere göre, 220 esnaf iş yerini kapattığı öğrenilirken, 267 esnafta odaya kayıt yaptığı görüldü.

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, pandemi sürecinde odaya kayıt sayılarının artışını kırsaldan merkeze yapılan göçlerden kaynaklandığını belirtti.

“PANDEMİ SÜRECİNDE ESNAFA VERİLEN DESTEK YETERSİZ”
Şanlıurfa’da bakkal ve kantinci esnafının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Başkan Mehmet Altun şu sözleri kaydetti: Malumunuz geçtiğimiz yıl şubat ayından bu yana yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi süreci pek çok esnafı kötü etkiledi. Bizim odamıza kayıtlı olan okul kantinleri ve kırtasiyeciler çok mağdur oldular. Koronavirüs salgını eğitim üzerinde etkili olması okulların kapalı olması kantinler ve kırtasiyelerde kapandı. Devlet bu süreçte kira yardımı ve kredi desteğinde bulundu. Tabi bu yardım rakamları yetersiz olursa da en azından esnafa biraz olsa can suyu olduğunu söyledi.

“220 ESNAF İŞYERİ KAPATTI”
 Gerek pandemi sürecinden dolayı gerekse işsizlikten sorundan dolayı Şanlıurfa’da 220 tane esnaf işyerini kapattığını ifade eden Altun, “ Bizim pandemi sürecinde özellikle üye sayılarımızda eksilme yaşanması beklenirken,  üye sayımız bu durumda tersine döndü ve derneğe 267 iş yeri de kayıt yaptı. Bu üye artışını Şanlıurfa göç alan bir ildir. Genellikle kırsaldan merkeze göç edenler en kolay iş gibi görünen aslında hiçte kolay olmayan bakkal dükkanı açmalarıdır. Her yıl çeşitli mesleklerden emekli olanlar var. Emekli olanlar zamanlarını kahvelerde geçirmek yerine hemen evine yakın veya mahallesine yakın bir yer alıp veya kiralayıp bakkal dükkanına çeviriyor” dedi.

“ODAYA KAYITSIZ 10 BİN İŞ YERİ VAR”
Urfafnatik Gazetesi'nden Emine Albayrak'ın haberine göre üyelerimizin en önemli sorunlarında bir tanesi de kayıtsız ve vergisiz çalışan esnaf olduğunu belirten Altun, “Şuanda derneğimize kayıtlı 8 bin 300 tane üyesi vardır. Yaklaşık 10 bin tanede ruhsatsız ve kayıtsız çalışan iş yeri var. Kayıtsız olanların aslında iş yerleri var çalışıyor ama maliyeye ve odaya kayıtları olmadığı için devlet tarafından bunlar işsiz görülüyor. Bu kayıtsız esnaflarda bu şekilde devletin her türlü desteğinden yararlanabiliyorlar. Bu şekilde de üyeye kayıt olan esnafa haksızlık yapılmış olunuyor” şeklinde konuştu.

“ZABITALARIN DENETİMLERİ DAHA SIKI TUTMASINI İSTİYORUZ”
“Bu konuyu saha önce zabıta ekiplerine bildirdiğimiz halde ama yeteri kadar randıman alamadık. Buradan tekrardan zabıta ekiplerine seslenmek istiyorum. Lütfen bu kayıtsız üyelere yönelik bir çözüm bulsunlar. Esnafımız zaten büyük zincir marketlerden dolayı perişan durumdalar. Bu şekilde her sokakta mahallede önüne geçen dükkan açıyor. Yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Eskiden bu zincir marketlerin sayısı azdı esnaf çok etkilenmiyordu şimdi ise her cadde üzerinde iki üç taneye rastlanıyor. Hangi bölgede bu marketler açıldığında o bölgede bulunan yaklaşık 100 esnafın işi olmuyor. Bu durum işsizliğinde çoğalmasına neden oluyor.  Pandemi ürecinde devlet esnafa destek verse de bunlar tamamen sorunu çözmüyor. Esnafın iş yapması gerekiyor. Esnafın iş yapabilmesi için bu zincir marketlerin kapatılması yada şehir dışına çıkarılması gerekiyor. Bunları da yapamıyorlar da en azında hafta sonları kapalı olsun ki haftada iki gün olsa da esnaf iş yapabilsin. Esnaf iş yapamadığı zamanlarda zor durumda kalıyor”

Bakmadan Geçme