Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Saatçide çırak olmak için Ustasına para ödemiş !
guvencenEditör

Saatçide çırak olmak için Ustasına para ödemiş !

Artvin Yusufeli'nin tek mekanik saat ustası olan Muharrem Uzun bitmekte olan bu kıymetli mesleğinin sırlarını esnafhabertv.com a anlattı.

Mekanik saatçiliği öğrenmek için ustasına 3.500 TL ödediğini söyleyen Muharrem usta şimdiki gençliğin sanat öğrenme derdinde değil alacakları paranın derdinde olduğunu belirtti. Oğlunu zor da olsa ikna edip saatçilik öğreten Muharrem ustanın mesleğini artık oğlu sürdürüyor.

İşte röportajın çarpıcı detayları;

Bitecek mesleklerden olmasına rağmen oğlumu yetiştirdim’
Bu işletmeyi 1977’de açtım. Aşağı yukarı 44 yıldır bu mesleği devam ettiriyorum ancak bitecek mesleklerden olmasına rağmen oğlumu saat ustası olması için yetiştirdim. Yer olarak sorarsanız Artvin’in Yusufeli İlçesinde ikamet ediyoruz. İşi her ne kadar oğluma bıraktıysam da zaman zaman onun yapamadığı işleri ben yapmaya devam ediyorum.
23.7.1973’te çıraklığa başladım. Üç buçuk yıl çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra ustamdan ayrıldım. Osman Küçükay ustam şu an yaşıyor. Ustam bizi çok iyi bir sanatkâr yaptı. 1.01.1977’den beri de burada Yusufeli halkına kesintisiz hizmet vermekteyim. Ben esasen mekanik ustasıyım. Ben dükkânı açıktan sonra 85’li yıllarda elektronik saat çıktı. Oğlum Erkan Uzun elektronik saatlerde daha ustadır. Mekanik saatler elektronik saatlerden daha zor çünkü mekanik saatler kurmalıdır ve mekaniği yapan ustası sayısı da az. Dünya da en kaliteli saat hangi markadır diye sorarsanız Omega ve Zenit’dir. Bu saatler çok uzun vadeli gider çünkü İsviçre malıdır.
‘Her şey olabilirsiniz ama sanatkâr olamazsınız’
Ben kırk beş sene kendi işimin genel müdürlüğünü yaptım. Oğluma tavsiyem; iyi doğru ve dürüst çalışırsan kendi işinin genel müdürlüğünü yaparsın, bir ömür boyu rahat bir şekilde geçimini sağlarsın. Atatürk şöyle bir cümle kullanmış ‘Her şey olabilirsiniz ama sanatkâr olamazsınız’ o yüzden ben sanatkara çok değer veririm çünkü düşünün Yusufeli’nin nüfusu yirmi iki bin, bu yirmi iki bin nüfusta bu işi benden başka yapan yok.

‘Bu sanatı öğrenmek için 3.500 TL para verdim’
Ben çıraklığa girdiğimde ustaya üç bin beş yüz TL para verdim bu sanatı bana öğretsin diye, şimdiki gençlik sanat öğrenme derdinde değil alacakları paranın derdinde. Ben oğluma bu sanatı öğrenmesi için ikna ederken hal geldi başıma. Ben artık yaşlandım gözlerim eskisi gibi görmüyor diyerek zor da olsa ikna ettim ama şu anda sanatını seviyor.
 

Yeni Videolar