Yandaşın borcu sıfırlanırken esnaf nefes alamaz duruma geldi

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, 'AKP ve MHP ittifakı, bir taraftan yandaşlarına para aktarırken, onların borçlarını sıfırlarken, onların borçlarını silerken -bunlar ortada, gizli saklı rakamlar değil- küçük esnafın hiçbir sorununa maalesef derman olmadılar' dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "AKP ve MHP ittifakı, bir taraftan yandaşlarına para aktarırken, onların borçlarını sıfırlarken, onların borçlarını silerken -bunlar ortada, gizli saklı rakamlar değil- küçük esnafın hiçbir sorununa maalesef derman olmadılar" dedi.

Toğrul, TBMM Genel Kurulunda, esnafın sorunlarını, hükümetin pandemi dönemindeki tartışmalı icraatlerini gündeme getirdi.

Mahmut Toğrul şunları kaydetti:

"Aslında biz pandemiye çok zor koşullarda denk geldik. Daha önce şirazesinden çıkmış ekonomik koşullar, artan döviz kurları, artan işsizlik, savaş politikaları zaten zorda olan esnafımızın bir de Covid-19 salgın şartlarına denk gelmesiyle birlikte küçük esnaf gerçekten nefes alamaz duruma geldi. İşin doğrusu AKP ve MHP ittifakı, bir taraftan -biraz önce diyorlar ya- yandaşlarına para aktarırken, onların borçlarını sıfırlarken, onların borçlarını silerken -bunlar ortada, gizli saklı rakamlar değil- küçük esnafın hiçbir sorununa maalesef derman olmadılar değerli arkadaşlar.

Bakın, küçük esnaf için Covid-19’la beraber neler yapıldı? Öncelikle, işte marketler, manavlar vesaire birçok esnaf için çalışma saatlerinde kısıtlamaya gidildi. Ama birçok esnaf için de özellikle restoranlar, lokantalar, kafeler, kafeteryalar için sadece “gel-al” şeklinde paket siparişlere izin verildi. Bir tarafta AKP’nin lebalep dolu salonlarda kongreleri ama bir tarafta da siftah yapamayan küçük esnaf değerli arkadaşlar. Siftah yapamadıklarını ve her gün geçinemediklerini, borçlarını ödeyemediklerini ifade ediyorlar.

Peki, Hükûmet ne yaptı değerli arkadaşlar? Hükûmet, öncelikle kira yardımı yapıyoruz adı altında, büyükşehirlerde 750 lira, normal şehirlerde de 500 lira kira yardımı yaptığını söyledi. Ama gerçekten -hepimiz şahidiz ki- kiralar almış başını gidiyorken 500 lira esnafın neyine yetecek? Yine “1.000 lira destek veriyoruz.” dediler. Aylık 1.000 lira değerli arkadaşlar, günlük 33 lira eder. Günlük 33 lirayla esnafa, küçük esnafa: “Faturalarını öde. Yanında çalışanların ücretlerini öde ve bununla ayrıca yaşamını idame ettir.” dediler. Esnaflar bununla geçinemediklerini, zorda olduklarını söylüyorlar. İşte, Erdoğan Malatya’da esnaflar “Geçinemiyoruz.” dediğinde, “Buna inanamıyorum.” dedi. Bir dostum geldi, dedi ki: “Dükkânlar kapanıyor, esnaflar kepenk kapatıyor.” “Hayır, böyle değil rakamlar.” dedi. Ama değerli arkadaşlar, bakın, size rakamlar: 2019’da 114 bin kişi, 2020 yılında da 100 bin kişi yani son iki yılda yaklaşık 214 bin kişi bu ülkede kepenk kapattı, bu ülkede iş yaşamından çekildi. Şimdi, durum buyken bizim esnaflarımız sanki bu durumu yaşamıyormuş gibi, ülkenin TRT’si, ülkenin resmî yayın kurumu Japonya’daki esnafın nasıl sorunlar yaşadığını anlattı. Ama dünya ülkeleri kendi esnafına krediler açarken, yardımlar açarken, küçük esnafa Türkiye'nin neredeyse bütçesini aşan yardımlar yaparken sanki Türkiye'deki esnafın hiçbir sorunu yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Değerli arkadaşlar, son olarak dediler ki: “Küçük esnafın kredilerini erteliyoruz.” Ama gerçek bu değil, birçok iş kolunda ertelemediler. Zaten ertelemenin de bir anlamı yok, küçük üreticiler, küçük esnaflar borçlarının silinmesini istiyor. Bakın, o 5’li çetenin sildiğiniz borcunun yarısını bile esnafa verseniz esnafın tamamı hayatını idame ettirecek koşullara ve kepengini kapatmayı engelleyecek koşullara sahip olacak.

Değerli arkadaşlar, onun için, bu küçük esnafımıza sahip çıkma noktasında neler yapabiliriz, ülkenin kaynaklarının küçük esnafa akması, yandaşa değil küçük esnafa akması için neler yapabiliriz, hepimizin sorumluluğundadır. Onun için, ben buradan bir çağrı yapıyorum: Türkiye Büyük Millet Meclisinde yetkiyi milletten alan tüm milletvekilleri olarak küçük esnafın derdine çare olmak üzere gelin, bir araştırma komisyonu kuralım, kepenklerin inmesini engelleyelim."

Bakmadan Geçme