Oğuz Güler

Sayın Şimşek Tek Çıkar Yol Faizsiz Sistem... Var mısın ?

Oğuz Güler

Faizsiz sistem ile kaynak oluşturulabilir ama bizimkiler Lavantayı sevmez!

Geçtiğimiz günlerde MB faizleri 500 baz puan yani %5 arttırdı. Faizler %45’ten %50’ye çıktı. Dövizin ateşi ve buna bağlı olarak altın vs. emtialar çok az düştü. Zamanında arttırılmayan faizler yüzünden işi toparlamak kolay olmayacak. Sayın Mehmet Şimşek’in 6 ay önce bakanlığı bırakmak istediğini azıcık biliyorum. O ara önümüzde seçimler var ve sırası değil dendi. Sayın Şimşek’te “o zaman seçim olsa da az acıtan hamleler yapmalıyım” diyerek hafif bir deprem ile konu tatlıya bağlandı. Bu son faiz artışı ve bazı hamleler yüzünden artık Sayın Şimşek’in bakanlığı bırakmayacağı düşüncesindeyim. Çünkü artık işine karışan yok ve rahat bırakmakta fayda var. Acı şerbeti son kez içeceksek buna da eyvallah.

Faizleri kaynak bulup yatırım yapmadan, üretimi arttırmadan düşürecek bir olgu yok ve ben faizleri düşürdüm demekle faizler düşmez. Sonuç çıkmaz sokak olur ve seçimlerde halisilasyonlar görmeye evrilir. Pandemi ve deprem tüm hesapları bozdu demek yanlış olmaz. Geçen ay Sayın Şimşek görevi bırakabilecek bakanlardan yazımı yok sayıyorum. Çünkü ona güvenmediğim duyumlar sonucunda o kanıdaydım. Baktım ki ne olursa olsun gergini yapıyor başaramadı kaçtı dedirttirmeyecek gibi.

Sayın bakana 1 Nisan sonrası için bundan bir önceki yazımdan faydalanması öneriyorum. Sayın Şimşek’in bir menfi yanı var. Her şeyi sadece ben doğru yapar ben bilirim hastalığını bulaştıran İngiliz globallerinden tam kurtulamalı. O yazımda en önemli olgu bankaların çok kar yaptıkları kredi kartı işinde sonradan taksitlendirmeyi yasaklamazsa hala başarı hızlanmayacak. Yani bankalar artık alınan ürünü sonradan yüksek faizle taksitlendirmesi yasaklanacak. Yani artık olmayan parayı MB harcatmayacak. Bu arada Ticaret bakanlığı tüm ülkemizde satılan ürünlerin paketinin üstünde son satış fiyatla satılmayı 4 ay boyunca sabitleme kuralı getirmeli. Kısaca aynı ürünün fiyatını sabah akşam değişmesini fabrika son satışı fiyatını ürün üstünde yazma ile bu dönemi atlatmak zorundayız. 

Ey herbokoloklar dışarıda da benim gibi her moku biraz bilenler var. Sadece siz her işi bilmiyorsunuz ve bu doğruları bilen dışarıda da benim gibi aptal akıllılar olduğunu kabul edin. Yukarıda yazdığım 2-3 olgumu yaptırın ki ekonomimiz erkence rayına girsin. Gelelim sadete;

FAİZSİZ SİSTEM; Bu olgu asla faiz içermez. Faizin yok dendiği katılım bankaları ne tesadüf diğer bankalara paralel kredi veya kar payı verdikleri ortada. Gerçek faizsiz sistem bankaların "geçici ortaklık" sistemi ile yani yatırdıkları DÖVİZ, ALTIN veya TL ile geçici ortaklığına dayanmalıdır. Burada birçok bankanın sanayi ve hizmet sektöründe iştirakleri veya kredi bağlantıları yüzünden dolaylı ortaklığı vardır. Mesela YKB'nın KOÇ holdingden dolayı onlarca iştirakleri var...  Deniz Bank’ın ise Vestel ile dolaylı ortaklıkları var. YKB oraklığında Arçelik ve Beko'nun 1.000 parça ev eşyası ürettiğine bakarsak, elinde velev ki 10.000 $'ı olana 3.000 $ getir, bana geçici ortak ol faiz alma ortaklığımızdan elde edilen kardan düşük kar ile ürün al diyerek ürettiklerinden, parasının %10’u puanı ile 300 puanlık üründen, sende kar’dan pay al sisteminde faiz olmadığı için muhafazakârlara cazip gelecektir. 2.000 $ getir 200 puanlık ürün ala gibi. Bazı kuruluşlar sadece mutfak eşyası değil, tatil sunan, hizmet sunan, akaryakıt satan bir yapıda ve diğerler bankalarda iştirakleri ve kredi kullandırdıklarından bu durumda. İştirakleri olmayan bankalar ise yapacağı bağlantılar ile sistemden faydalanmak isteyecekler. 

Altın ve Döviz muhafazakarlar tam için güvenli limanı olduğundan bu yatırım araçlarını hep kullanır. Birikimlerin çoğu ÖZEL kasalarındadır. Altın konusunda da 9 Cumhuriyet altını getir altın bazında geçici ortaklık ol 90 altın puanlık ürün al sistemi kolayca başarılabilir. Faizleri düşürmek için Kaynak bulup yatırım oluşmalı. Kaynak bulmak veya yatırım için para bulmadıkça üretimi arttıramayız. Üretimi arttırmak için yastık altı birikimi fazla olan muhafazakâr kesimi bankalara “üretim için geçici ortak formülü” ile birikimini getir bunu üretime katalım sende bu üretimden katkın kadar ucuz ürün al sistemini başlamalı. “Faizsiz sistem”’i de dünya ekonomisine esnafhabertv.com olarak biz kazandıracağız inşallah. Bu sitede onlarca ilginç yeni olgular ve çözüm odaklı yollar bulmayı okuyacaksınız inşallah.

Yazarın Diğer Yazıları