15 Temmuz Gazilerine Madalya Yok

Akit Gazetesi, Jandarma Genel Komutanlığı'nın  15 Temmuz Gazilerine  madalya vermesinin  bir komutan tarafından engellendiğini ileri sürdü. Akit Gazetesi'nin Ankara Haber Müdürü  Muhmammed Kutlu'nun haberine göre aralarında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’in de bulunduğu 5 komutanın 15 Temmuz’da gösterdikleri kahramanlıktan dolayı TSK üstün hizmet ve feragat madalyası almasının engellendiği ortaya çıktı. Gazetede yer alan haber şu şekilde: Jandarma Genel Komutanlığı’nda krize neden olan olayı Ankara 1. Bölge Mahkemesi çözdü. Mahkeme sürecinde, dönemin Jandarma Genel Komutanı, halen Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler’in teklifine, dönemin Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Ata Kalkan'ın karşı çıktığı, Korgeneral Ata Kalkan’ın da daha sonra emekli edildiği öğrenildi. 15 Temmuz’un 4’üncü yılına girerken 15 Temmuz’da gösterdikleri kahramanlıklar nedeniyle personelini ödüllendirilmeyen tek güvenlik gücü Jandarma Genel Komutanlığı olmuştu. Akit, aralarında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’in de bulunduğu 5 komutanın 15 Temmuz’da gösterdikleri kahramanlıktan dolayı TSK üstün hizmet ve feragat madalyası almasının nasıl engellendiğini ortaya çıkardı.

MADALYAYI KİM ENGELLEDİ? Şu anda Genelkurmay Başkanı olan dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, 2016 yılının Ekim ayında Genelkurmay Başkanlığı’na yazdığı yazıyla Tümgeneral Arif Çetin, Tuğgeneraller Ahmet Hacıoğlu, Nurettin Alkan, Ali Demir, Kurmay albaylar, Güven Şağban, Aziz Yılmaz’a “TSK üstün hizmet ve feregat madalyası” verilmesini talep etmişti. Bu talep Genelkurmay’a gitmeden engellenmiş, resmi yazının arkasına 5 madde gerekçe yazılmıştı. İtiraz, engelleme yazısının ‘4’üncü maddesi’ olayın boyutunu çok iyi anlatıyordu: “Çatışmayı bu arkadaşlar mı yaptı yalnız?”

ENGELLEME YAZISI ATA KALKAN’IN ÇIKTI! Gazeteci –Yazar Fehmi Çalmuk’un 22 Ağustos 2017 tarihli Hürses Gazetesi’nde “Tarihi Kahramanlar yazar madalyayı millet takar” başlıklı yazısında yer alan belgelerin sızdırılması iddiasıyla Jandarma Genel Komutanlığı dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığı Personel Plan Ve Yönetim Dairesi Başkanı Jandarma Kıdemli Albay Aziz Yılmaz’a soruşturma açarak 10 günlük maaş kesme cezası verilmiş, daha sonra KHK ile emekli edilmişti. Yılmaz’ın Ankara 1. İdare Mahkemesine açtığı 2018/1385 esas numaralı dava 2019/755 karar no ile sonuçlandı. Mahkeme işlemin hukuksuz olduğunu belirterek 10 gün aylık kesme cezasının iptaline karar verdi. Ancak karar bugüne kadar madalyanın verilmesini engelleyen notların kime ait olduğunu da ortaya çıkarttı. Mahkeme kararında “arkasında Jandarma Genel Komutan yardımcısı Korgeneral Ata Kalkan'ın 5 maddelik notunun olduğu bir sayfalık üst yazı” olduğu belirtildi. Kararda özetle şu ifadeler yer aldı: “Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığı Personel Plan Ve Yönetim Dairesi Başkanı olarak görev yaptığı dönemde davacının başkanı olduğu birim tarafından hazırlanan ve 15 Temmuz darbe girişimi arasında başarı gösteren personelin ödüllendirilmesi ile ilgili yazının o dönem Jandarma Genel Komutan Yardımcısı olan Korgeneral Ata Kalkan’a sunulduğu Korgeneral Ata Kalkan tarafından söz konusu yazı üzerine el yazısı ile bazı notlar düşülerek yazının iade edildiği... Davacının komisyon kanaatine dayanılarak 10 gün aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması yönünde dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” 15 TEMMUZ’UN KAHRAMANLARI 15 Temmuz gecesi Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Komutanlığının genel karargâhları işgal edilmiş Yalnız Jandarma Genel Komutanlığı Genel Karargâhı kurtarmak için operasyon yapılmıştı. Kurtarma operasyonunun Harekât Başkanı o dönem Tümgeneral olan halen Orgeneral Rütbesinde Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, o dönem tuğgeneral olan halen Erzurum Jandarma Alay Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, o dönem Kurmay Albay olan halen Tuğgeneral rütbesinde Moskova Askeri Ateşesi/İçişleri Müşaviri Nurettin Alkan, o dönem kurmay albay olan halen Bakü Askeri Ateşesi/İçişleri Müşaviri Ali Demir ile o dönem Kurmay Albay rütbesinde olan daha sonra emekli edilen Güven Şağban ve Aziz Yılmaz bulunuyordu. Olay gecesi Nurettin Alkan vurulmuş, Güven Şağban ise infaz edilmek üzere teröristler tarafından rehin alınmıştı

Çalmuk: Yazı  Nedeniyle Tehditler aldım  Yazdığı köşe yazısıyla olayı ortaya çıkaran, ardından da kahramanların hikâyelerini “Ay Yıldızın Çocukları” isimli kitapta toplayan esnafhabertv.com genel yayın yönetmeni Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu kitap için meslek hayatımın en önemli eserlerinden biri diyebilirim. Dinlerken yazarken bir yandan ağlayarak gururlandım bir yandan hamd ettim. Çektiğim belgeseli yayınlama/ yayınlatma imkânı bulamadım. Her biri birbirinden daha fedakâr kahraman komutanlar. Bu olayı bana gelen bir mektupla öğrenmiştim.  Ancak şimdi Akit Gazetesi'nin haberinden yazıların kime ait olduğunu ressen öğrenmiş oldum.   Gerçekten araştırdığımda yalnızca Jandarma Komutanlığı’nda madalya ve ödül verilmediği gerçekliğiyle karşılaştım. Olayı köşeme taşıdığımda madalya takılmasa bile milletin örneğin Arif Çetin Paşa’yı Türkiye’de ikinci kez kendi içinden Jandarma Genel Komutanlığına yükselttiğini örnek olarak verdim. El yazısının kime ait olduğunu mahkeme kararını görene kadar da öğrenmemiştim. Yazı nedeniyle başıma gelmedik kalmadı. ‘Ayağını denk al’ diye tehdit bile aldım. Madem komutanlara madalya takmadılar diyerek ismi geçen komutanlara 15 Temmuz’da bombalanan TBMM binasına ait mermerlerden özel tasarım yaparak, isimlerini mermere kazıtarak hediye ettim. S-400, F-35’in tartışıldığı son günler için şunu söyleyeyim ki, dünyada inançlı bir insandan daha güçlü bir silahın icat edilmediğini ispatlayan kahraman komutanlarımıza minnetlerimizi sunuyorum. İnşallah devlet gecikmiş de olsa bu kahramanlarımıza madalyalarını takar”    

Bakmadan Geçme