Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan çalışanların işten çıkarılması için kullanılan Kod- 29 dışında, karışıklığa yer vermemek için yeni kodların getirildiğini açıkladı.
Borcu bulunan vatandaşlar 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borcunun anaparasını peşin veya parça parça ödedikleri takdirde borca ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı silinecek
İlaç için 2018'de 30,9 milyar lira, 2019'da 39,6 milyar lira ödeyen Kurumun, 2020 yılındaki harcaması 48,6 milyar lira oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu esnaf ve sanatkarları çok yakından ilgilendiren bir yapılanma çağrısında bulundu. Ancak BAĞKUR başta olmak üzere prim borcu olan esnaf ve sanatkarlar elini çabuk tutmalı. Zaman kısıtlı, yapılandırmayla sağlanan kazan büyük.
SGK'nın 2020 Ağustos ayı öncesi dönemlere ait kesinleşmiş borçların yapılandırılırken Borçlara ilişkin gecikme cezası ve zamlar, Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onayladı.Prim borcu olan esnaf ve sanatkarlar 2021yılı sonuna kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecek.
Kamuoyunda artı 1 olarak bilinen ve sigortalı sayısına ek olarak istihdam edilen her sigortalı için günlük 44.15 lira olan işveren SGK prim desteği günlük 9.51 lira artırılarak 53.66 liraya çıkarıldı. İşe alınan ancak ücretsiz izne ayrılan çalışanlara ödenen nakdi ücret desteği de günlük 39.24 liradan 47.70 liraya yükseltildi.
Bu artışla en düşük emekli aylığı 2000 öncesi SSK emeklilerinde 2 bin 233 TL’den 2 bin 420 TL’ye, en düşük esnaf BAĞ-KUR aylığı bin 627 TL’den bin 763 TL’ye, en düşük tarım BAĞ-KUR’lu aylığı da bin 534 TL’den bin 662 TL’ye yükselecek.
Ücretsiz izne ayrılan çalışanların Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin 8 Ocak'ta başlayacağını bildiren Selçuk, salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında çalışanlarla işverenleri desteklemeye devam ettiklerini vurguladı.
Pandemi döneminde çalışanların yararlandığı Kısa Çalışma Ödeneği çerçevesinde 3 milyon 582 bin 455 çalışana 23 milyar 371 milyon 396 bin 994 lira ödeme yapıldı.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, "3 ay süreyle 1.000’er TL’den 3 bin TL yardım yapılacak olan esnaf, aylık 1.234 TL’ye yükselen Bağ-Kur primini nasıl ödeyecek yada devlet bu primi nasıl tahsil edebilecek? Mutlaka bu soruna bir çözüm bulunmalı" dedi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genel yazı yayımlayarak, yapılandırma kanunu kapsamında prim borcu silinenlerin emekli aylığı, ölenlerin hak sahiplerinin ise ölüm aylığı taleplerinin nasıl değerlendirileceği, aylıklardan kesinti yapılanlarla ilgili nasıl işlem yapılacağı hususunda taşra teşkilatını talimatlandırdı.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bütün kesimleri ilgilendiren ilginç bir karara imza attı
Borcu nedeniyle sigortalılık süresi dondurulan kişiler, yapılandırma kanunu kapsamında prim borçlarını ödeyip sigortalılık sürelerini yeniden canlandırabilecekler. İhya (canlandırma) başvuruları 1 Aralık 2020 – 1 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bu konuda gerekli adım atıldı. Kamuda çalışan sağlıkçıların ailelerine vazife malullüğü, özel sektörde çalışan sağlıkçıların ailelerine de meslek hastalığı sigortasından ölüm aylığı bağlanması için süreç hızlandırıldı.Sağlık Bakanlığı’nın 81 ile genelge göndermesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) da taşra teşkilatını genel yazı ile talimatlandırdı.
TESK Genel Başkanı Palandöken, emekliliği gelen ancak prim borcu olduğu için emekli olamayan esnaf ve sanatkâra pandemi döneminde olabilmeleri için yeni bir hak tanınması gerektiğini bildirdi