500 Kuyumcuyu Didik Didik Aradılar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ortalama bir kuyumcunun aylık vergi matrahının 16 bin 46 lira olduğunu açıklamasının ardından 500 kuyumcuya baskın düzenledi. Bu denetimler, sektörün kayıt dışı faaliyetlerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu denetimlerle birlikte kuyumculuk sektöründe kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve vergi adaletinin sağlanması hedefleniyor. Bakanlık, tüm sektörlere yönelik denetimlerin artarak süreceğini duyurdu.

Denetimlerin Detayları

Bakanlık ekipleri, 36 ildeki 500 büyük ve riskli kuyumcu işletmesinde kapsamlı denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde, işletmelerin faturalandırma işlemleri, fiili stok sayımları, döviz alım-satım yetki belgeleri ve POS cihazları gibi unsurlar didik didik incelendi.

Kayıt Dışı Faaliyetlerin Takibi

Baskınlarda, kuyumcuların faturasız altın ve değerli taş alım-satımı yapıp yapmadıkları kontrol edildi. Ayrıca, ödemelerin firma adına olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ve ürünlerin faturalarında gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği detaylı bir şekilde araştırıldı.

Bakan Şimşek’in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükelleflerin incelemeye alındığını belirtti. "Kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ediyoruz. Dürüst mükelleflerin her zaman yanında olacağız" diyen Bakan Şimşek, bu tür denetimlerin devam edeceğini vurguladı.

 

Bakmadan Geçme