Adım Başı Ahilik Geleneği Arapgir'de Yaşatılıyor
Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin 'Anadolu'nun Ahisiyiz Üreten Türkiye'nin hizmetindeyiz' projesinin ikinci ayağı Malatya'nın Arapgir ilçesinde tamamlandı. Proje kapsamında 50 yıldır dede mirası ağaç çivi ile ayakkabı yapma geleneğini sürdüren Usta Erol Hakan'ln belgeseli yapılıyor.
Bünyesinde Ahi Enstitüsünü barındıran Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği 'nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile birlikte sürdürdüğü "Anadolu'nun Ahisiyiz Üreten Türkiye'nin hizmetindeyiz" projesinin ikinci ayağı Malatya'nın Arapgir ilçesinde tamamlandı. Proje hakkında konuşan Başkan Fehmi Çalmuk "adım başı Ahilik geleneğinin sürdürüldüğü Anadolu'nun saklı kenti Arapgir'de projeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
Proje kapsamında Yalova ile eşleşen Malatya'nın Arapgir ilçesinde üçüncü kuşak ağaç çivi ile ayakkabı imal eden 50 yıllık Usta Erol Hakan'ın belgeseli çekiliyor. Yalova'nın Marka Patent ürünü Yalova Sütlüsü ustası Ömer Hamurcu ya Arapgir'den Selam söyleyen ayakkabı ustası Erol Hakan çocuk yaşlarda başladığı mesleğinin ince detaylarını Ahilik kültürü ile ilgili düşüncelerini röportajda dile getirdi.
Projeye seçilmek den dolayı mutluluk duyduğunu belirten Erol Hakan Arapgir de faaliyetlerini sürdüren Esnaf ve Sanatkarlar Adana Yalova esnafına selam söyledi.
Arapgir Ahi şehridir
Projeye destek veren Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu Arapgir'in Anadolu'da tarihten bu yana Ahilik kültürünün Ender'i yaşatıldığı bir kent olduğunu söyledi. Unutulmaya yüz tutmuş esnaf ve sanatkar mesleklerinin yanısıra bölgeye has coğrafi koşullarla yetiştirilen Mor Reyhanın bütün dünyaya ihraç edilen bir marka değeri olduğunu da belirtti.
"Anadolu'nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye'nin Hizmetindeyiz"sloganı ile birlikte Malatya'yı temsile ağaç çivi ile ayakkabı yapan Erol Hakan Usta'nın seçilmesinin çok önemli olduğunu ve belediyenin bu projenin içinde yer almasından mutluluk duyduğunu da kaydetti.
Malatya 'da Ahilik Yaşatılıyor
Malatya Esnaf Sanatkarlar Kredi kefalet kooperatifleri Bölge Başkanı Ali Evren, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin esnaf sanatkalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını belirtti.
Önce pandemi daha sonra ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarın ayakta kalma mücadelesi verirken devlete ve millete bağlandığından ödün verilmediğini de belirtilen Ali Evren Malatya'nın Bu açıdan çok önemli olduğunu ve Ahilik kültürünün şehirde yaşatılmaya çalıştığını söyledi. Işyeri almak isteyen esnaf ve sanatkarlara uygulanan kredinin%100 arttırarak 1 milyar Türk lirasına çıkarıldığını belirten Ali Evren oda olarak her zaman esnaf ve sanatkarın yanında olduklarını dile getirdi. Ağaç çivi ile ayakkabı yapan Erol Hakan'ın seçilmesinden dolayı mutluluk da duyduğunu verirsen Ali Evren Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'ne teşekkür etti.
Ali Evren daha sonra Malatya'da mmesci Mamoş ismi ile ünlenen Mehmet Kuşdoğan'ı Dernek ve esnahaber tv.com çekim ekibi ile birlikte ziyaret etti.