Ahilik Dersi Okullara Girdi

Kırşehir'de düzenlenen 37. Ahilik Haftası Kapanış Töreni'ne katılan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda attıkları adımları paylaştı. Cacabey Meydanı'nda gerçekleşen törende, Tekin özellikle eğitimin geleceğini inşa ederken geçmişin kültürel mirasının aktarılmasına verdikleri önemi vurguladı.

Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Türkiye Yüzyılı" vizyonuna atıfta bulunarak, eğitim alanının hem geleceği inşa etmek hem de geçmişin kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak için en önemli alanlardan biri olduğunu söyledi. "Görevimiz, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını Türkiye Yüzyılı hâline dönüştürecek nesiller yetiştirmek," diyen Tekin, bu neslin Ahilik gibi kurumsallaşmış kültürel birikimlerden öğrenecekleri çok şey olduğunu ifade etti.

Ahilik Kültürü Eğitimi Okullarda Yaşatılacak

Ahilik kültürünün çocuklara ve gençlere doğru ve kapsamlı bir şekilde öğretilmesi gerektiğini belirten Tekin, "Ahiliği okullarımızda öğretmek ve yaşatmak istiyoruz. Bugünkü ticaret anlayışımızı kapitalizm ve emperyalizmin dayatmalarına karşı, geleneğimizin hak, adalet, merhamet ve zarafet ahlakıyla şekillendirmek istiyoruz," dedi. Bu bağlamda, Ahilik kültürünün okullarda öğretilmesi adına ders müfredatlarına yeni adımlar atıldığını aktardı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin, Ahilik gibi milli değerleri temel alarak geleceğin nesillerini yetiştirme gayesinde olduğunu vurgulayan Tekin, "Dayanışma, dürüstlük, merhamet ve adalet gibi değerleri eğitim programlarımızın özüne yerleştirdik," diye ekledi.

Mesleki Eğitimde Ahilik ve Fütüvvet Anlayışı

Bakan Tekin, Ahilik kültürü ve girişimcilik derslerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının müfredatına dahil edildiğini belirterek, Ahilik anlayışının öğrencilere girişimci bir ruh kazandıracağını ve karakter gelişimlerine katkıda bulunacağını ifade etti. Bu kapsamda 135 bin Ahilik kültürü eğitim materyalinin basılarak Anadolu liselerine dağıtıldığını da açıkladı.

Ayrıca, mesleki ve teknik eğitimin Türkiye'nin gelecek vizyonunu şekillendirecek nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak adımları içerdiğini belirten Tekin, "Ahilik kültürü temelinde öğrencilerin milli ve manevi değerlere duyarlılıklarını artıracağız," diyerek Genç Girişimci Ahiler Projesi’ne dikkat çekti. Bu projenin yanı sıra, 56 bin öğretmene Ahilik ve Girişimcilik Eğitimi Semineri verildiğini de hatırlattı.

Atölye Kafe ve Meslekhane Projeleri

Tekin, yeni projelerden biri olarak Atölye Kafe veya Meslekhane projesini duyurdu. Bu proje ile mesleki ve teknik liselerde üretilen ürünlerin satışının yapılması sağlanarak, genç girişimci Ahilerin destekleneceğini söyledi. Ayrıca, Meslekhane adıyla marka tescili başvurusu yapıldığını da belirtti.

Eğitim sistemi üzerindeki yükü hafifletmek için müfredatın %35 oranında azaltıldığını belirten Tekin, "Devlet okullarımızda test kitabı aldırmak gereksiz. Öğretmenlerimiz ve EBA platformu bu konuda yeterli olacaktır," dedi.

Bakmadan Geçme