'Akdeniz'i bilmem ama Türkiye'de Erdoğan'ın eli milletin cebinde'

CHP'li Özkoç: Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki kargaşa ile ilgili bir tabir kullandı. Dedi ki, 'kimin eli kimin cebinde belli değil'. Doğu Akdeniz'de kimin eli kimin cebindedir bilmiyorum ama Türkiye'de kimin eli kimin cebinde biliyorum.

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki kargaşa ile ilgili bir tabir kullandı. Dedi ki, "kimin eli kimin cebinde belli değil". Doğu Akdeniz'de kimin eli kimin cebindedir bilmiyorum ama Türkiye'de kimin eli kimin cebinde biliyorum." dedi.


Engin Özkoç TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, saray iktidarında, bir avuç insan zenginleşirken, halkın yoksulluk ve borç batağına saplandığını belirterek, “Bir yanda milyonerler artıyor, bir yanda intiharlar” diye konuştu.

“DOĞU AKDENİZ’İ BİLMİYORUM AMA TÜRKİYE’DE, ERDOĞAN’IN ELİ MİLLETİN CEBİNDEDİR”


Özkoç özetle şunları söyledi:
“Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki kargaşa ile ilgili bir tabir kullandı. Dedi ki, "kimin eli kimin cebinde belli değil". Doğu Akdeniz'de kimin eli kimin cebindedir bilmiyorum ama Türkiye'de kimin eli kimin cebinde biliyorum. Erdoğan'ın eli, milletin cebindedir. Sarayın eli, milletin cebindedir. Türkiye, bir yanda yoksullukla uğraşırken, öbür yanda çaresizce intihar eden insanların haberleri çalkalanırken; son bir yıl içerisinde binlerce insan işsiz kalıp, işsizlik sayısı 11 milyonu aşmışken; vatandaşın borcu 244 milyar, esnafın borcu 233 milyar, çiftçinin borcu 21 milyarı artmışken; ülkenin öbür yanında bir avuç insan servetine servet katmaya devam ediyor. Bir yıl içinde Türkiye’deki milyoner sayısı tam 82 bin 837 kişi arttı.
Bir yanda yoksulluktan, çaresizlikten artan intiharlar, öbür yanda yükselen milyoner sayısı, vicdanları sızlatmaktadır. Saray iktidarı, tam da işte budur.


“HALKINA EN AZ DESTEK VEREN ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE”


Pandemi sürecinde Türkiye, dünyada halkın en az doğrudan destek verilen ülkelerden biridir. Milli gelirin yüzde 1,1'i kadar halka doğrudan destek yapıldı. Bu oranla Türkiye, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin, geri kalmış ülkelerin tamamının ortalamasının altında kaldı.


“TÜRKİYE’DE VADESİ GELEN BORÇ, CAN ALIYOR”


Ak Parti iktidarı, pandemide acaba ne yaptı gerçekten? Halkın borcunu erteledi, borç katlandı. Bankalardan kredi kanallarını açtı. Ne oldu? Borç katlandı. Artık Türkiye'de vadesi gelen borç, can alıyor, intiharlara neden oluyor.
Çare diye önümüze yeni bir ekonomik reform paketi konuldu. Artık insanlar bu reform paketlerine hiç inanmıyorlar. Kaçıncı reform paketi? Bu reform paketleri gerçekten esnafa, işçiye, iş insanına, Türkiye'ye çare oluyor mu? Kesinlikle çare olmuyor.


“128 MİLYAR DOLAR, 16 TÜPRAŞ, 32 PETKİM, 21 ERDEMİR DEMEKTİR”


Fabrikalar, tersaneler, kamu arazileri Türkiye'de tek tek satıldı. Türkiye'nin ne zenginliği varsa elden çıkartıldı. Yedek akçeye kadar Türkiye'nin birikimleri yok edildi. Merkez Bankası'nın döviz rezervi ortada yok. Biz 128 milyar doları sorduk. İlk önce inkar ettiler, sonra sıkıştılar. Dövizlerin eridiğini, sattıklarını ifade ettiler. Biz de tam bu noktada milletimize soruyoruz: Merkez Bankası gibi Türkiye'nin ekonomiyle ilgili can damarı olan Merkez Bankası, 128 milyar doların büyük bir kısmını eğer döviz alarak satışa çıkarttıysa, bunu önceden bildirdi mi kamuoyuna ve ihale yaptı mı? Soruyoruz, cevap alamıyoruz. Tam 128 milyar dolar, halkın parası, yandaşların, faiz lobilerinin cebine gitti. Bu para bizim milli gelirimizin beşte 1’i demektir. 10'dan fazla Türk Telekom demektir, 16 TÜPRAŞ demektir, 32 PETKİM, 21 ERDEMİR demektir. Yüzbinlerce insanımıza iş demektir, aş demektir, ekmek demektir. 83 milyonuz, bu para en basit hesapla Türkiye'deki büyük-küçük her bir vatandaşa, 11 bin 500 lira yardım demektir. İşte tam da söylediğimiz bu. "Para yok" diyorlar ya, para var, kimin için var? Yandaşlar için var. Faiz lobileri için var. O yüzden tekrar soruyoruz:
Millete vermediğiniz 128 milyar doların, halkın cebinden çaldığınız, kasasından çaldığınız 128 milyar doların hesabını verecek misiniz, vermeyecek misiniz? Bugün vermezseniz, er geç vereceksiniz. “


“YASTIĞIN ALTINDAKİLER BİTTİ, SIRA KUYUMCULARDA”


Engin Özkoç, kuyumcuların teminat olarak kamu bankalarına 500 gram altın teminat yatırmaları yönündeki düzenleme çalışmasına işaret ederek, “Halkın yastığının altındaki altınlar bitti, şimdi kuyumculardaki altınlara göz koydular” dedi
Özkoç, “Hiç utanmadan, dünyada skandal olabilecek bir şeyin altına imza atıyorlar. Diyorlar ki, kuyumculardan 500 gram altın, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na yatırılacaktır. Ne için? Merkez Bankası rezervlerini bitirdiğiniz için. 128 milyar doları yandaşlara ve faiz lobilerine sattığınız için. Yedek akçeyi tükettiğiniz için. İşsizlik fonundaki parayı kullandığınızı için. Şimdi ne oldu şimdi? Şimdi, insanların helal kazanç ile elde ettikleri paralara göz koydunuz. Bugün bunu yapan, yarın bankadaki mevduatlara da göz koyar. Devlet bu noktaya gelmiştir” diye konuştu.
Ülkede her sektörün zor durumda olduğunu belirten Özkoç, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP milletvekillerinin yurdun dört bir yanını dolaştığını, halka biraraya geldiğini söyledi.
Bugün bir grup milletvekilinin de Şırnak, Hakkari, Mardin ve Urfa’da temaslarda bulunduğunu dile getiren Özkoç, “Ben de sokaklardayım, Sakarya'dayım. Bölgemde yaptığımız çalışmalarda, yük taşımacılığı yapan yani TIR şoförlüğü yapan, kamyonculukla uğraşan insanların da feryat seslerini işittik. Onlar diyorlar ki, ‘Avrupa uyum yasaları konusunda alınan kararlara saygı duyuyoruz. Evet 9 saat çalışalım, çift şoför kullanalım; peki nasıl para kazanacağız’ diyorlar. Sadece sorun dinlemiyor, sorunu konuşmuyoruz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla çözüm için taban fiyat uygulanması, akaryakıtta indirimli ÖTV, köprü geçişlerinde belirli saat aralıklarında indirim gibi önlemleri içeren bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” dedi.  

 

Bakmadan Geçme