Alternatif Turizm Patladı , Turizmciler Umduğunu Bulamadı

Bu yıl yerli turiste umut bağlayan oteller, farklı tatil trendlerinin devreye girmesiyle pazarda umduğunu bulamadı. Yerli turist, oda fiyatlarının yüzde 40 artmasıyla çadır, karavan, tekne ve villa kiralama gibi alternatif trendlere odaklandı.

Bu yaz yüzde 40 oranında artan oda fiyatları ve salgınla birlikte zorunlu hale gelen önlemler, yerli turistin tatil tercihini değiştirdi. Otellerden uzaklaşan yerli turistler; çadır, karavan, tekne ve villa kiralama gibi alternatif trendlere odaklandı.

Karavan ilanlarına ilgi yüzde 124 artarken, tekne kiralamada oran yüzde 280’i buldu. Villa kiralamalarında ise son iki yılda 12 katlık bir artış yaşanıyor. Rusya, İngiltere ve Almanya kaynak pazarlarından henüz iyi haber alamayan oteller ise, mayısta yerli turistten de beklediği ilgiyi göremedi.

Erken rezervasyon döneminden eli boş çıkan oteller, son dakika satışlarla haziranda hareketlilik bekliyor.

Selenay Yağcı'nın haberine göre otellerde herşey dahil konsepti, yerini butiklere bıraktı. Butik otel talebi, 6 kat arttı. Sektör temsilcileri, Türkiye'de iç turizmde yıllık ortalama 10-12 milyon seviyelerinde seyreden otel tatili ağırlıklı seyahatlerin, geçen yıl yaklaşık yüzde 30 daraldığına dikkat çekti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), hibe ve teşvik desteği önerisi ile bu yıl daha fazla turistin tatile çıkabileceğini belirtiyor.

Sahibinden.com’un verilerine göre, yılın ilk 4 ayındaki karavan ilan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124 arttı. Trendyol’da da ise çadır satışları yüzde 81 yükseldi. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, otellerde Ukrayna dışında pek turist olmadığını, dolulukların yüzde 10-15’lerde kaldığını belirterek, iç turizmde ise büyük otellerde ileriye dönük rezervasyonların yok denecek kadar az olduğunu, ancak 15 Haziran’dan sonra iç pazarın biraz daha hareketlenmesini umduklarını kaydetti.

 

Bakmadan Geçme