ANKESOB Seçim Yaptı, Yiğiner İstifa etmedi

Mehmet Yiğiner'in TŞOF başkanı seçilmesiyle başkanı olduğu Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı'nın bırakması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı Yiğiner başkanlıktan istifa etmedi. Yönetim Kurulu üyesi olarak kaldı. Yiğiner'in yerine Başkan olarak Hüseyin Ar seçildi. Ancak ve ancak Yiğiner ne makam odasını ne de makam aracını bırakmadı. Hüseyin Ar kendi makamında oturup bundan sonra ANKESOB Başkanı olarak görev yapacak.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bir ilke daha imza attı. Federasyon Başkanlığı'na seçilen başkanın istifa etmesi geleneği  uygulanmadı. Mehmlet Yiğiner başkanlık görevini yapılan seçimle başkanvekili Hüseyin Ar'a bıraktı. Ancak Yiğiner  tartışmanın fitilini de ateşlemiş oldu.Yiğiner'in hukukçuları, kanunda açıkca istifa etmesini emreden bir hüküm bulunmadığını belirtti.

Hüseyin Ar ise kendi makam odasında oturarak ANKESOB Başkanlığını yürütecek..

Mehmet Yiğiner'in TŞOF başkanı seçilmesiyle  başkanı olduğu Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı'nın bırakması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı Yiğiner başkanlıktan istifa etmedi. Yönetim Kurulu üyesi olarak kaldı. Yiğiner'in yerine  Başkan olarak Hüseyin Ar seçildi.

Hüseyin Ar'ın başkan seçilmesiyle Başkanvekilliği görevine  Muhittin Köksal devam ederken diğer başkanvekilliği görevinde ise değişiklik oldu. Mehmet Ali Okumuş yerine İrfan Çinkaya bayşkanvekili olarak görev yapacak.

Yiğiner'den ilginç karar

Ancak ve ancak  Yiğiner ne makam odasını ne de makam aracını bırakmadı. Hüseyin Ar kendi  makamında oturup bundan sonra  ANKESOB Başkanı olarak görev yapacak. 

İşte gündemdeki Madde

5362 sayalı Esnaf Ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun ilgili maüddesi şu şekilde.

Başkan, temsil ve ilzam  

MADDE 54 —Oda, birlik, federasyon başkanı ve Konfederasyon genel başkanı, genel kurul tarafından tek dereceli olarak seçilir; bunlar aynı zamanda ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun yönetim kurulu üyesi ve başkanıdır. (İptal ikinci cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 30/9/2005 tarihli ve E.: 2005/78, K.: 2005/59 sayılı Kararı ile.) (…) (1)  Genel başkan veya başkanın herhangi bir sebeple görevinden ayrılması durumunda, yönetim kurulu kalan süreyi tamamlamak üzere kendi aralarından birisini başkan olarak seçer.  Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri kendi aralarından, odalarda bir başkan vekili; oda sayısı 50 ve daha az olan birliklerde bir başkan vekili, 51-100 olan birliklerde iki başkan vekili, 101 ve daha fazla olan birliklerde üç başkan vekili; federasyonlarda iki başkan vekili; Konfederasyonda ise dört genel başkan vekili seçer.  Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarını temsil ve ilzama başkan yetkilidir. Başkanın bulunmadığı zamanlarda, yönetim kurulunca yetkilendirilmiş olan başkan vekili temsil ve ilzam görevini ifa eder. Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarını, başkan veya başkan vekili ile genel sekreterin müşterek imzaları bağlar. 

Bakmadan Geçme