Artan Demir Fiyatları Çözüm Bekliyor

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren demir , demir fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, “İnşaat demirinde son bir yılda kaydedilen yüzde 116'lık fiyat artışı ne enflasyon, ne de kur artışı ile açıklanamaz. Etkin ve adil fiyat farkı düzenlemesi gerekli" dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren,  inşaat demirinde son bir yılda yüzde 116’lık fiyat artışı yaşandığına dikkat çekerek, fiyatların bu düzeyde kalması halinde ekonomik konut üretiminin zora gireceğini söyledi. 

Yüksek girdi maliyeti artışları konusu ve paralelinde sektörde artan sorunlara çözüm konusunda ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile görüşmeler yürütüldüğünü anlatan TMB Başkanı Eren, “Temel girdilerde öngörülmesi mümkün olmayan yüksek fiyat artışı, 200'ü aşkın iş koluyla doğrudan bağlantılı, ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörünü zor durumda bırakmıştır. Sektörün önemli girdileri arasında yer alan inşaat demirinde son bir yılda kaydedilen yüzde 116'lık fiyat artışı ne enflasyon, ne de kur artışları ile açıklanamamaktadır” dedi..

İnşaat demiri fiyatlarının mevcut düzeyde kalması halinde ekonomik konut üretiminin mümkün olamayabileceğine, mevcut fiyat farkı uygulaması ile kamu yatırımı projelerinin de aksayabileceğine dikkat çeken Eren, şöyle devam etti:

“İnşaat demiri ile ilgili fiyat farkı formülünde kullanılan endeks ortaya çıkan bu beklenmedik maliyeti karşılamaya yetmemektedir.

Kamu yatırımlarında piyasa şartlarını doğru bir şekilde yansıtacak endeksler kullanan, etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi yapılması gerekmektedir.

Ayrıca demir çelik üreticilerinin bir nebze fedakârlık yapmaları beklenebilir.”

Bakmadan Geçme