Avrupalı , Türk Ayakkabı İstiyor

Pandemide Uzakdoğu menşeli tedarik zinciri kırıldı. Yeni dönemde yıldızı parlayan Türk ayakkabı sektörü ise, Puma'dan Lotto'ya, Steve Madden'dan Skechers'a kadar onlarca yabancı markanın gözde üretim merkezi oldu. Ayak yapısına göre üretimde Avrupalı müşterinin beğenisini kazanan Türk üreticiler, bu yıl ihracatta 1 milyar doları aşmayı hedefliyor.

Ayakkabı, Türkiye’nin ihracat potansiyeli yüksek sektörlerinden biri. Çünkü, Türkiye’ye yaklaşık 4 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelerin toplam ayakkabı ithalatının 65 milyar olduğu hesap ediliyor.

Türkiye ise bu yıl Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 milyar dolarlık ihracatı aşıp, rekor kırmayı hedefliyor. 65 milyar dolarlık potansiyel düşünüldüğünde 1 milyar dolarlık ihracat oldukça düşük bir rakam. İşte bu nedenle sektör, bundan sonraki süreçte daha agresif pazarlama ve satış yöntemleriyle ihracatta 1 milyar doların da üzerine çıkmayı planlıyor.

Ayakkabı sektörü hedefe doğru koşarken, altyapısında önemli bir üretim gücü var. Özellikle 2014’te ithalata getirilen ek vergilerle birlikte yurtta yatırım, üretim iştahı arttı. İstanbul’dan Adana’ya, Urfa’dan Antep’e birçok ilde endüstriyel boyutta üretim tesisleri kuruldu.

Özellikle Urfa, ayakkabı üretiminin merkez noktalarından biri haline geldi. Öte yandan sektördeki en önemli gelişme Avrupalı ve ABD’li firmaların markajına girmek oldu. Türkiye hazır giyimde olduğu gibi ayakkabıda da hızlı moda markalarının en büyük üretim partneri haline geldi.

Amerika’dan Steve Madden, New Balance, Skechers, İngiltere’den Primark, Dune, İspanya’dan Zara, El Corte Ingles, İsveç’ten H&M,Almanya’dan Puma ve daha onlarca ülke ve bu ülkelerin ünlü markalarına üretim yapan Türk firmaları, Uzakdoğulu üreticilerin açık ara önüne geçiyor. Sadece üretim değil, bu firmalara tasarım hizmeti de veren Türkler, özellikle Türk ayak yapısına uygun üretim yaptıkları için de tercih ediliyor.

 

Bakmadan Geçme