BAĞKUR Primini İndir, Esnaf Rahat Etsin

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 'Emeklilik hakkı esnafın tek güvencesi. Bu hakkın kazanılmasıyla ilgili her ne kadar basamak seçebiliyorlarsa da hayat şartları ve esnafın ödeme oranındaki prim ne kadar düşürülebilirse esnaf o kadar rahat edecek. Bu beklentiyle ilgili gereken çalışmayı da yapıyoruz.' diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur primlerinin yüksek olduğunu belirterek, esnafın hem prim ücretlerinde hem ödeme şekillerinde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Esnafın gerek pandemi şartları gerek kur yükselmesi nedeniyle ekonomik olarak zorlandığının altını çizen Bendevi Palandöken, Anka Haber Ajansına Bağ-Kur prim ödemeleri için önerilerini aktardı.

Palandöken’in açıklaması şöyle:

“DÜNYADA TEK MODEL: Bağ-Kur primleri ile ilgili esnafın da beklentisi gerçekten çok önemli. En çok hizmeti üreten, hizmeti üretirken yanında istihdam eden esnaf ve zanaatkarımızın yanındayız. Yeniden değerlendirme oranları yükseldi. Esnaf ve zanaatkarlar kendi primini dükkanındaki ürünleri satıp ödemekteler. Bu dünyada tek model.

EMEKLİ OLMALARI ŞARTLARI DÜZENLENMELİ: Emeklilik ile ilgili de sorun var. Bağ-Kur'luların emekli olması için 9 bin 100 iş günü çalışması gerekirken, sigortalı çalışanların 7 bin günde emekli olmaları şartının da düzeltilmesi lazım.  

ESNAF TEŞVİK EDİLMELİ: Düzenli primi ödeyebilen esnaf teşvik edilmeli. Uzunca bir pandemi sürecinde gerçekten işlerinin iyi olmadığını ifade etmek belki de doğru bir yaklaşım olur. Primlerini düzenli ödeyenler için yüzde 5’lik indirim sağlanıyordu. Bu oran yüzde 10’a çıkarılırsa esnafın beklentisine cevap verilmiş olur. Ödemelerdeki bu indirimle birlikte düzenli bir ödeme sağlanır.  

PRİM DÜŞERSE ESNAF RAHAT EDER: Emeklilik hakkı esnafın tek güvencesi. Bu hakkın kazanılmasıyla ilgili her ne kadar basamak seçebiliyorlarsa da hayat şartları ve esnafın ödeme oranındaki prim ne kadar düşürülebilirse esnaf o kadar rahat edecek. Bu beklentiyle ilgili gereken çalışmayı da yapıyoruz.  

TEŞVİK EDİCİ BİR İNDİRİM YAPILMALI: Normal iş süreci 8 saattir. Esnafın ise 16 saatten evvel dükkanını kapatması mümkün değil. Kendi hesabına çalıştığı için ne kadar çok iş yeri açık kalırsa o kadar çok hizmeti ve yanında çalıştırdığı kişilere iş vermesi kolaylaşacaktır. O açıdan bu yeniden değerlendirme oranlarında sigorta priminin arttırılması yerine teşvik edici bir indirimin uygun olacağını düşünüyoruz.

ONLİNE HİZMET ÜCRETİ ALINMAMALI: Bağ-Kur prim ödemelerinde kredi kartı ile ödemelerde 26,38 liraya kadar ek hizmet ücreti de alınıyor. Kredi kartı ile ödemek isteyen esnafımızdan online web site üzerinden kesilen hizmet ücreti alınmamalı. Bunun gibi uygulamalar yapılması ve primlerin düşürülmesi esnafımız için ve devletimiz için önemli bir adım olacaktır. Esnafı korumak ekonomiyi korumaktır.

EMEKLİLİK YAŞI GELEN ESNAFIMIZ UNUTULMAMALI: Emeklilik yaşı gelip prim gününü doldurmayan esnaf da müjdeli haberler gelmesini bekliyor. Emeklilik yaşı gelen fakat oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnafımız da unutulmamalı.”

Bakmadan Geçme