- Haberler
- Yerel Yönetim
- Başkentte sebze fidesi için başvurular başladı
Başkentte sebze fidesi için başvurular başladı
Bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle dijital ortamda tarımsal destek başvurularını almaya başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, normalleşme sürecine geçilmesi ve teknik nedenlerle sebze fidesi için online başvuruda bulunamayan üreticiler için yüz yüze başvuru sürecini başlattı.
Bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle dijital ortamda tarımsal destek başvurularını almaya başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, normalleşme sürecine geçilmesi ve teknik nedenlerle sebze fidesi için online başvuruda bulunamayan üreticiler için yüz yüze başvuru sürecini başlattı. Buğday tohumu için online başvuru süreci devam ederken; mısır, yonca, domates ve biber fidesi için online başvurular sona erdi. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı bu yıl 8 milyon kilogram buğday tohumu, 150 bin kilogram yonca tohumu, 120 bin kilogram mısır tohumu ile 8 milyon 100 bin adet domates ve biber fidesi dağıtımı yapmayı planlıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin Başkent’te hayata geçirdiği kırsal kalkınma amaçlı destek projeleri çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Pandemi sürecinde de yerli üreticilere ekonomik yönden katkı sağlamak ve üretimi artırmak için desteklerini aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi; sebze fidesi, buğday, mısır ve yonca tohumu desteği başvurularını bu yıl ilk kez online ortamda alma uygulaması başlattı.
“baskenttarim.ankara.bel.tr” adresi üzerinden buğday tohumu için online başvurular alınmaya devam ederken, mısır ve yonca tohumu ile domates ve biber fidesi desteği için online başvuru süreci sona erdi. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, online ortamda teknik nedenlerle sebze fidesi (domates ve biber) için başvuruda bulunamayan üreticilerin mağdur olmaması amacıyla başvuru taleplerini yüz yüze almaya başladı.
YÜZ YÜZE TALEP BAŞVURULARI AYAŞ’TAN ALINMAYA BAŞLANDI
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında elektronik ortamda çeşitli nedenlerle başvuru yapamayan çiftçilere kolaylık sağlanırken, yüz yüze başvuruların alınmaya başlandığı ilk adres Ayaş ilçesi oldu.
Ayaş’ta talep toplama başvurularına yoğun ilgi gösteren çiftçiler, yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i çiftçi katkı paylı destek programları hakkında memnuniyetlerini ise şu sözlerle dile getirdiler:
-Ayşe Duran: “Geçen sene de sebze fidesi alarak ektim ve çok verim aldım. Bu sebze destekleri dar zamanımızda yetişti. Satışlarımız da çok iyi gitti. Bütçemize çok katkısı oldu. Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.”
-Nadire Taşdemir: “Başkanımız çiftçiler için elinden gelen her şeyi yapıyor. Çiftçiler için yaptığı tüm desteklerinden memnunum. Yollarımız bir sene gitmiyordu on senelik asfalt yapacağız dedi ve yaptı şimdi asfaltımız da çok güzel oldu ve uzun ömürlü oldu çok sağ olsun.”
-Emma Çakmacık: “Sulu tarım yapıyoruz. Bu sene ilk kez sebze fidesi alacağız. Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere yaptığı destekleri çok beğeniyorum. Sebze üretip dükkanımızda satıyoruz. Bütçemize çok katkısı oldu.”
-Bekir Çakmacık: “Tüm destekleri çok yararlı buluyorum. Organik doğal gübreler ve zehirsiz tarım üzerine belediyemizin eğilmesini öneriyorum. Ben sebze ekip satışını yapıyorum. Başkanımızın halkına çok eğilen, halkına değer veren çalışmalarını takdir ediyorum.”
-Memnune Yiğit: “Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın hizmetlerinden çok memnunum. Tohum hizmeti çok iyi oldu ucuza almış olduk. İnşallah bol bol kazanırız.”
TÜM İLÇELERDE DEKONT TOPLAMA İŞLEMLERİ YONCA VE MISIR TOHUMU İÇİN TAMAMLANDI
Ayaş ilçesinde 15-16 Mart tarihlerinde yonca ve mısır tohumu için başvuran çiftçilerin dekontları elden toplanırken, tüm ilçelerde de yonca ve mısır dekontlarının toplanma işlemi sona erdi. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Ayaş’ta sezbe fidesi (domates ve biber) için de dekontları teslim aldı.
Beypazarı, Çubuk ve Kahramankazan ilçelerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Aile Yaşam Merkezleri ve AYKOME adreslerinde 23,24 ve 25 Mart tarihlerinde domates ve sebze fidesi başvuru taleplerini dekontlarıyla almaya başlayacak olan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 5 Nisan tarihinden itibaren de diğer ilçelerde sebze fidesi başvuru taleplerini yüz yüze almaya devam edecek.
BU YIL YAKLAŞIK 8 MİLYON KİLOGRAM BUĞDAY TOHUMU DAĞITILACAK
Ekim ve dikim zamanlarını göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, 29 Mart ve Nisan ayının ilk haftası içinde çiftçilere yonca ve mısır tohumu dağıtımına başlayacak.
2020 yılında 5 milyon 150 kilogram buğday dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, bu yıl yaklaşık 8 milyon kilogram (8 bin ton) buğday tohumu dağıtımı yapmayı planlıyor.
Kırsal kalkınma destekleri programı kapsamında 2021 yılında 150 bin kilogram (150 ton) yonca tohumu, 120 bin kilogram (120 ton) mısır tohumu, 8 milyon 100 bin adet de domates ve biber fidesinin dağıtılması hedefleniyor.