'Erdoğan'ın açıkladığı paketler esnafı borç batağına itti'

HDP'li Gaydalı, 'Dünyada birçok ülke hükûmetleri ekonomik sorumluluğu kendi üzerine alırken Cumhurbaşkanının açıkladığı paketler esnafı borç batağına itmiştir.' dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, "Dünyada birçok ülke hükûmetleri ekonomik sorumluluğu kendi üzerine alırken Cumhurbaşkanının açıkladığı paketler esnafı borç batağına itmiştir." dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Gaydalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme paketlerini eleştirerek esnafın durumuna da işaret etti.

Gaydalı şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı, pazartesi akşam saatlerinde normalleşme stratejilerini açıkladı. Milyonlarca işletme ve esnaf, televizyon karşısında ekonomik açıdan bir rahatlama açıklaması beklerken maalesef beklentilerini karşılayacak bir açıklamada bulunulmadı. Pandemi döneminde geçici ve kısa süreli desteklerle esnafın feryadına cevap olmayacak bazı paketler açıklandı fakat özellikle ekonomik olarak açılan yaraya merhem olmayan bu paketler zaten darboğazda olan esnafı daha da karanlık bir girdabın içine itti. Aslında bir yıllık zorlu süreç, birkaç yıllık birikimleri de yok etti. Bu süreçte açıklanan bu normalleşme adımı, ülke ekonomisini canlandırmayacağı gibi alım gücü tamamen yok olan ülke insanının da çaresi olmaktan çok uzaktadır.

İlleri yoğunluklarına göre ayıran bir harita paylaşılmış ve ile göre önlem alınması kararı verilmiştir. Yaklaşık 34 milyon test yapıldı deniliyor, bu testler 34 milyon insana değil, en fazla 10,15 bilemediniz 20 milyon insana test yapılmıştır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde ise test sayıları oldukça düşüktür. Birçok insan test yaptırmak dahi istememiştir. İlk günden beri test sayısı, hasta sayısı, yoğun bakım hasta sayıları hususunda samimi bir yaklaşımla kamuoyu aydınlatılmadığı gibi verilen istatistiksel sayılara da güven düşüktür. Kamuoyunda hastalığa bağlı ölümler hususunda ciddi bir güvensizlik vardır. Pandemi sürecini iyi yönetemediniz. İlk maske dağıtım sürecinde başlayan aksaklıkları İçişleri Bakanının sokağa çıkma yasağıyla yaratılan izdihamlar izlemiştir. Dünyada birçok ülke hükûmetleri ekonomik sorumluluğu kendi üzerine alırken Cumhurbaşkanının açıkladığı paketler esnafı borç batağına itmiştir. Özellikle son zamanlarda izlenen pandemi yasakları, iktidar partisine uygulanmamış, bunun dışında kalan tüm sivil toplum kuruluşlarının, odaların, partilerin ve sendikaların bu yasaklarla faaliyetleri engellenmiştir. Yani lebalep kongreler, iktidar ve yandaşlarına serbest, hak arayan iki kişi bir araya gelse pandemi yasağı uygulanmış ve idari para cezası verilmiştir. İşte kongre yaptığınız illerin durumu ortada, hepsi yüksek riskli iller. Kendi koyduğu kurallara dahi riayet etmeyen devlet yönetimi ve ciddiyetten uzak böylesi bir anlayışı kabul etmek mümkün değildir. Batmış olan düğün salonları yasaklar gereği 50 kişiyle açılacak, sizin siyasi emelleriniz için bir il, hayati riskle karşı karşıya bırakılacak."

Bakmadan Geçme