Esnaf 'Dökme su ile değirmen dönmüyor' diyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il, ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleriyle birlikte, şehrin  caddelerindeki esnafı tek tek ziyarete devam etti, bir dokunup bin ah işitti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleriyle birlikte, şehrin  caddelerindeki esnafı tek tek ziyarete devam etti.

PANDEMİDE 2 BİN 400 ESNAF KEPENK KAPATTI 

Yeni Adana gazetesinin haberine göre pandemi sürecinde 2 bin 400’e yakın esnafın kepen kapatmak zorunda kaldığı, 10 bin civarında vatandaşın da işini kaybettiği Niğde’de esnafın sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dr. Sami Yağız Caddesi ve İmam Hatip Meydanı’nın ardından Emin Erişingil Caddesi, Murat Zeren Caddesi ve Niğde Kalesi altındaki esnafa hal hatır sordu. 

ESNAF DERT KÜPÜ 

 Gürer’e dert yanan çok sayıda esnaf ise pandemi sürecinde alınan tedbirlerin yanı sıra, vergi ve kredi borçları, kira, stopaj ve diğer ödemeler nedeniyle çok büyük sıkıntı içine girdiklerini söyledi.  Esnaflar, “Bizim sorunlarımızın yanında vatandaşın durumu da bizi etkiliyor. Vatandaşın alım gücü yok. Olabildiğince bütçesini kısıyor. Bu durumda işimiz iyice düşüyor. Çiftçi köyden kente gelmiyor. Memur, işçi, emekli kıt kanaat geçiniyor. Bu süreç mağduriyetimizi katlıyor” dediler.

YÜZDE 90 MÜŞTERİ KAYBI OLDU 

Önceki yıl mart ayında kapanan, 2 Mart 2021’de ise kısmen faaliyetlerine devam etmesine izin verilen kahvehane, lokanta, kafeterya gibi işletmelerin sahipleri, “Yeni kontrollü normalleşme kapsamında, bazı tedbirlerin esnetilmesi, esnafın derdine çare olmadı. Şu anda kapasitenin yüzde 50’si kadar müşteri almamıza izin veriliyor. Ancak ne yazık ki kapasitenin yüzde 10’u kadar bile müşteri gelmiyor. Bazı arkadaşlarımız ise siftah yapmadan dükkânını kapatıyor” dediler. 

KİRA STOPAJI ALINMASIN 

İşlek caddelerde kiracı konumunda olan işletme sahipleri de pandemi sürecinde yaşanan sorunlara rağmen dükkân kiralarına yapılan zamlar ve stopaj sorununa değinerek, “Böyle bir ortamda dükkân kiralarına zam yapılmasını doğru bulmuyoruz. Mevcut şartlardaki kazancımız dükkân kirasının yarısını bile ödemeye yetmiyor. Ayrıca stopaj uygulamasının da en azından pandemi süresi tamamlanana kadar ertelenmesini istiyoruz” dedi. 

ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR ESANFI DA ETKİLEDİ 

CHP Milletvekili Gürer’e sorunlarını anlatan bazı işyeri sahipleri de çiftçilerin yaşadığı sorunların, doğrudan esnafı da olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, “Bu yıl  ürün para etmemesi, üreticinin alışveriş alanını daralttı. Bu durum esnafı büyük ölçüde olumsuz yönde etkiledi” diye konuştular. 

ESNAF NEFES ALAMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, esnafın pandemi sürecinin getirdiği olumsuzlukların yanı sıra, vergi ve kredi borçları ile yüksek enflasyonun altında ezildiğini, bu durumun, ekonominin temel taşı olan esnafın büyük bölümünü adeta nefes alamaz hale getirdiğini söyledi. 

18 AY YETMEZ, 5 YILA UZATILMALI 

Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandığı kredilerin faizlerinin silinip anaparanın 18 ay taksitlendirileceğine yönelik Ticaret Bakanlığınca yapılan açıklamanın hayata geçirilmesi uygulamasına başlandığını anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “ Bu uygulama kısmen esnafın lehine olsa da büyük sorunlar yaşayan esnafa sürdürülebilir ve kalıcı çözüm yolları bulunmalıdır” dedi.

YENİ KREDİLER TAHSİS EDİLMELİ 

Kredilerin  5 yıl ertelenmesi gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vergi, kira ve stopajla ilgili olarak da zor durumda olan esnafın lehine düzenleme yapılmasının, esnaf ve sanatkârların en önemli talepleri arasında yer aldığını belirtti. Gürer, kredisini ödeyemediği için yeni kredi verilmeyen esnafa, pandemi süreci göz önünde bulundurularak yeni kredi teminin sağlanmasının da şart olduğunu kaydetti. 

Bakmadan Geçme