Beş Yüz Yıllık Fırana Tarihi Ödül

Mardin'in geleneksel somut olmayan kültürel mirasını yaşatmayı sürdüren Emniyet Fırını'na ödüllerinin verildiğini belirtti.

Giriş: İGFA Haber Ajansı'ndan Şehmus Edis'in haberine göre, 500 yıllık köklü geçmişe sahip olan Mardin Emniyet Fırını'nın işletmecisi Şeyhmus Var, dedesinden babasına, oradan da kendisine kadar süregelen fırıncılık geleneğini aynı standart ve hassasiyetle devam ettiriyor. Fırıncılığın bu köklü mirası, yöresel ekmek çeşitleriyle Mardin halkına hizmet vermeye devam ediyor.

Araştırmacı, yazar ve halk bilimci Mehmet Fidan, Mardin Emniyet Fırını'nın yıllardır aynı standartla hizmet verdiğini gözlemleyerek Şeyhmus Var’a teşekkür belgesi ve fırında çalışan diğer elemanlara ödüller verdi. Fidan, meslek ve sanatkârların kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin korunması amacıyla yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, Mardin’in geleneksel somut olmayan kültürel mirasını yaşatmayı sürdüren Emniyet Fırını'na ödüllerinin verildiğini belirtti.

Mardin Ekmeği ve Diğer Lezzetler

Mardin’de üretilen çeşitli ekmeklerin, özellikle etli ekmek, tam buğday ekmeği ve ata tohumu buğdaydan yapılan yerel Luvveşê ekmeğinin, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördüğü ifade edildi. Ayrıca, ince ekmek, yuvarlak paşa ekmeği, soğanlı bulgur ekmeği, yağlı ekmek, kuyruk yağlı sılê ekmeği, susamlı ekmek, çörek otlu ekmek, peynirli ekmek, kavurmalı ekmek, çeşitli pideler, lahmacun, Şam böreği, sembusek ve Mardin’e özgü diğer lezzetler, fırının zengin ürün yelpazesini oluşturuyor. Mehmet Fidan, bu çeşitlerin hassasiyetle pişirilmesinin, işyerinin ödüllerini hak etmesine katkı sağladığını vurguladı.

Şeyhmus Var, 500 yıl boyunca dedelerinden miras kalan ekmek fırınında Mardin halkına hizmet vermekten gurur duyduğunu belirtti. Yöresel ürünlerde kaliteye ödün vermeden, hem halk hem de turistlerin büyük ilgisini çektiklerini ifade etti.

esnafhabertv

Bakmadan Geçme