• Haberler
  • Ekonomi
  • Bildirim Yükümlülükleri ve Bürokratik Süreçler Azaltılıyor

Bildirim Yükümlülükleri ve Bürokratik Süreçler Azaltılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali bürokrasiyi azaltmayı ve mükelleflere kolaylık sağlamayı hedefleyen bir dizi yeni uygulama devreye alacaklarını duyurdu. Şimşek, 'Gider pusulasını elektronik ortama taşıyacağız, e-Defter uygulamasını yaygınlaştıracağız, Ba-Bs bildirimlerini kaldıracağız ve elektronik tebligatın kapsamını genişleteceğiz' açıklamasında bulundu.

Ba-Bs Bildirimleri Kaldırılıyor

Bakan Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için 2008 yılından itibaren uygulanmakta olan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını açıkladı. Yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren bu bildirimlerin, elektronik belge uygulamalarındaki artış ve veri paylaşımının etkinleştirilmesi ile gereksiz hale geldiğini belirtti.

e-Defter Uygulaması Yaygınlaştırılacak

Şimşek, e-Defter uygulamasının kapsamını genişleteceklerini ve bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter kullanacağı bilgisini verdi. Uygulamanın yaklaşık 1 milyon mükellefi kapsayacağını ve berat dosyalarının gönderilme sürelerinde değişiklikler yapılacağını duyurdu.

Elektronik Belge Uygulamaları Genişletiliyor

Vergi mükelleflerinin düzenlediği fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesini yaygınlaştıracaklarını belirten Şimşek, gider pusulasının da bu kapsamda değerlendirileceğini ve vergi mükelleflerinin kağıt masraflarından tasarruf sağlayacağını ifade etti.

e-Tebligat ile Tasarruf ve Kolaylık

e-Tebligat uygulamasının posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf sağladığını açıklayan Şimşek, bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılacağını ve özellikle sıfır araç alanların e-Tebligat sistemine dahil edileceğini belirtti. e-Tebligat, kullanıcıların internet üzerinden ve anlık olarak bilgilendirilmesini sağlıyor.

Mali Müşavirlere Yetki Kolaylığı

Mali müşavirlerin mükelleflerin beyanname ve bildirimlerini daha etkin bir şekilde yapabilmesi için yeni düzenlemeler getirileceğini belirten Şimşek, mükelleflerin dijital vergi dairesinde işlem yapabilmeleri için mali müşavirleri yetkilendirebileceğini ve mali müşavirlerin mükellef bilgilerine ihtiyaç duymadan işlemleri yürütebileceğini söyledi.

Bakmadan Geçme