BİM market CFO'sundan asgari ücret açıklaması

BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu asgari ücretle çalışanların Eylül aylarında ikinci ve daha yüksek oranlı vergi dilimine girdiğini, böylelikle net kazançlarında kayıp oluştuğuna dikkat çekerek, asgari ücrette ilk vergi diliminin yüzde 5'e düşürülmesi gerektiğini belirtti. Dortluoğlu, Rekabet Kurulu tarafından verilen cezayı ise hak etmediklerini belirterek 'Ceza tutarını müşterilerine yansıtmayacağız, böyle bir düşüncemiz olamaz' dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu asgari ücretliler için ilk vergi diliminin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Asgari ücrette ilk vergi diliminin yüzde 5 olması gerektiğini söyleyen Dortluoğlu şunları söyledi:

"Türkiye'de ilk gelir vergisi dilimi yüzde 15, ikinci gelir vergisi dilimi ise yüzde 20. Asgari ücretli insanlar Eylül aylarında yüzde 15'lik dilimden yüzde 20'lik dilime geçiyorlar. Yıllık yüzde 17'lik bir gelir vergisi kesintisine muhatap oluyorlar. Bence bu çok yüksek bir oran. Benim önerim asgari ücrette ilk gelir vergisi diliminin yüzde 5 olması yönünde. Devletin bu kadar yüksek oranlarda gelir vergisi kesintisi yapmasını doğru bulmuyorum. Bazen şunu yaşıyoruz. Bir depo işçisi arkadaşım gelip, "Haluk Bey eylül maaşımı eksik yatırmışsınız" diyor. Yıllık kazancı 0-60 bin TL olan kişilere yüzde 5'lik oran uygulanmalı. Asgari ücrette gelir vergisi oranını düşürmeden devlet sadece asgari ücreti artırırsa kayıt dışı artar" dedi.

Bakmadan Geçme