Bir Yıldır Takım Elbise Dikmiyorum

Ahmet Kurnaz 'Gelirimiz olmuyor ama hala giderimiz çok fazla. Bu tedbirler sonrasında da terziler olarak hepimizin dükkanları açtık' dedi

Lüleburgaz Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kurnaz,"Ben 1 senedir takım elbise dikmiyorum mesela. Vatandaş eskilerini tamire getiriyor artık. İnsanlarda giyime ayıracak maddiyat kalmadı." dedi.

düğün, nişan gibi toplu etkinliklerin ertelenmesiyle koronavirüsten dolaylı da olsa etkilendiklerini söyledi.

11 aylık süreçte koronavirüsle nasıl mücadele ettiklerini anlatan, 360 üyesi bulunan  Lüleburgaz Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kurnaz, Görünüm’ün sorularını yanıtladı.

-Geçtiğimiz mart ayından bu yana ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

Ahmet Kurnaz: Pandemi sürecinin başlamasıyla işlerimiz kesildi. Bu zorluk beraberinde kira ödemelerinde sıkıntı çekmemize sebep oldu. Bizim mesleğimizde diğer mesleklere bakarak temas sorunu çok fazla yok, daha çok maddi yönden zorluk çıktı. Düğünlerin, nişanların, mevlitlerin, toplanmaların yasaklanması bizim sektörümüzü de vurdu.

-Bu süreçte üyelerinizden ne gibi talepler geldi, beklentileri karşılayabildiniz mi?

Ahmet Kurnaz: Oda üyelerimizin pandemi sürecindeki talepleri daha çok hijyenle alakalı oldu. Özelikle dezenfektan talepleri oldu. Belediyemiz tarafından 1. Derece risk grubundaki odalara hijyen paketi yardımı yapıldı. Biz kendi bünyemizde yardımlarda bulunduk. Üyelerimizi bu süreçte kontrol ettiğimizde hijyen konusunda bir sıkıya rastlamadık.

“HEPİMİZ DÜKKANLARIMIZI AÇIYORUZ”

-Önlemlerin daha da sıkılaştırılması siz de ne gibi etki yarattı?

Ahmet Kurnaz: Önlemlerin sıkılaştırılması vatandaş açısından daha iyi oldu. Bizim Terziler Odası olarak etkilendiğimiz bir durum olmadı, kısıtlamanın olmadığı günlerde dükkanlarımızı açıyoruz zaten. Bizi etkileyen Mart ayının başından beri işlerimizin durgun olması. Gelirimiz olmuyor ama hala giderimiz çok fazla. Bu tedbirler sonrasında da terziler olarak hepimizin dükkanları açtık. İş yok o ayrı ancak hepimiz dükkanlarımızı açabiliyoruz çok şükür. Ben 1 senedir takım elbise dikmiyorum mesela. Vatandaş eskilerini tamire getiriyor artık. İnsanlarda giyime ayıracak maddiyat kalmadı.

-Bu süreç bittiğinde oda üyeleriniz ne kadar sürede kendisini toparlar?

Ahmet Kurnaz: Oda üyelerimiz bu sürecin geçmesinin ardından 1 seneye yakın toplayamaz kendilerini. Esnafın kirası birikti. Vergi borçları birikti. Kullanılan krediler birikti. 1-2 seneyi bulacak toplaması. Konfeksiyon, hazır giyim satan esnafımız daha da çok etkilendi bu durumdan.

 “KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBEDEN ÜYEMİZ YOK”

-Koronavirüsten hayatını kaybeden oda üyeniz var mı?

Ahmet Kurnaz: Terziler Odası’nda koronavirüsten hayatını kaybeden üyemiz yok çok şükür.

-Aşı uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz, aşıda öncelik verilmesi gibi bir talebiniz var mı?

Ahmet Kurnaz: Terziler Odası olarak biz 1. Derece risk grubunda değiliz. O yüzden şu anda sıralamada değiliz. Oda üyelerimiz olarak sıramızı bekleyip aşımızı tabi ki olacağız. Sağlık çalışanlarından sonra berberler, kuaförler, lokanta çalışanları olur diye düşünüyorum. Biz de sıramız geldiğinde gidip olacağız.

 “KENDİ BÜNYEMİZDE YARDIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİK”

-Merkezi ve yerel yönetimden beklentileriniz neler?

Ahmet Kurnaz: Belediyeden beklentimiz hijyen ile alakalı bize de bir paket yapılması. Belediyeye bağlı olan dükkanların kiralarının ertelenmesi veya hiç alınmamasıydı. Bunun dışında Belediyemiz gereken şeyleri 1. derece risk grubunda olan esnaflara zaten yaptı. Biz 1. Derecede olmadığımız için kendi bünyemizde yardımlar gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde biz de en az diğer esnaflar kadar etkilendik sadece risk grubunda olmadığımız için değerlendirilmedik, herhangi bir yardım almadık. Diğer esnafa yapılan 1000’er liralık yardım için basit usule tabi olan arkadaşlarım başvurularını yaptı. 20 Ocak günü onaylanmaya başladı. Onun haricinde Terziler Odası’na özel herhangi bir yardım yapılmadı.

 

 

Bir Yıldır Takım Elbise Dikmiyorum

Bakmadan Geçme