Bursa'da Tak, İcraya Bak!

Bursa esnafı perişan. Devletten kira desteği isteyen, hibe yardımı alan Bursalı esnafa Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından İç Koza Han esnafını icraya verdiği belirtildi.

Yazar Pınar Yeniğit, pandemi sürecinde zor günlerle yaşayan  Bursalı esnaf ve sanatkarlar için öyle bir yazı yazdı ki kendi ifadeleriyle " çok şaşırdım, üstüne üstlük şoktayım diyebilirim" dedi. Yeniyiğit'in iddiasına göre Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak ile ilgili ilginç iddialar gündeme getirdi. Yeniyiğit " Başkan Tak kendi esnafını BESOB üzerinden kiraladığı İç Koza Han için icraya verip içlerini adeta yakmış, kavurmuş." dedi,

Bursadabugun.com yazarı Pınar Yeniyiğit'in yazısı şu şekilde:

Öncelikle belirteyim;

Pandemi kıskacında kepenk kapatan ve ekonomik krizi iliğine kadar hisseden Bursa esnafının sesini bir türlü duymayan, sorunlarını bir kez olsun dinleyip ufacık bir çözüm dahi üretmeyen ve koskoca Oda Birliğinin Başkanı olarak tek bir satır açıklama bile yapmayan Arif Tak geçen hafta kendisine yönelttiğim mühim suallere ne yazıktır ki hiçbir yanıt vermedi.

Şimdi hatırlayalım;

Ne sormuştuk Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (BESOB) başkanlık koltuğunda tam 28 yıldır deyim yerinde ise etliye sütlüye dokunmadan oturup saltanat sürmeyi başaran Arif Tak'a...?

Esnaf pandemi nedeniyle uçurumun eşiğindeyken Oda Birlik Başkanı olarak neden tek kelime etmediğini....

Kestel Sanayi Sitesi'ndeki dükkan sahibi esnaftan Birlik Kooperatifi bünyesinde toplanan elektrik faturalarının neden bir türlü ödenmediğini ve bu paraların akıbetini ...

Yine sanayi sitesi projesi kapsamında yıllar önce ödemeleri alındığı halde henüz inşa edilmeyen dükkanların mağdur esnafa teslim edilip edilmeyeceğini...

Ve de 100'ü aşkın oda birlik merkezinin bulunduğu deprem riski belgeli bina için bir çözüm üretip üretemediğini...

Maalesef Arif Tak Başkan yukarıda sıraladığım her biri birbirinden elzem sorunlar yumağı konulara dair her zaman ki tavrını takındı ve kendisinden bekleneni yaptı...

Velhasıl bir kez daha sustu.

Esnafa Tak Dedirtti

Arif Tak yine ve yeniden esnafa 'Tak' dedirtip sus pus otura dursun biz yazının başlığına dönelim ve okuduklarınıza inanamayacağınız hatta ve hatta dönüp dönüp bir kez daha okuyacağınız mevzuyu enine boyuna anlatalım ...

Baştan söyleyeyim; durumu öğrendiğimde hakikaten çok şaşırdım, üstüne üstlük şoktayım diyebilirim...

Ekonomik krizle boğuşan Esnaf, sesini duyurmak adına sokaklara çıkıp eylem yaparken, bizim Bursamızın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Arif Tak meğer sessiz sessiz durur gibi görünüp neler neler yapmış;

Öyle ki bu kez yaptıkları gerçekten inanılır gibi değil...

Kendi esnafını BESOB üzerinden icraya vermiş Başkan Tak...

Hayretler uyandırıcı olay aynen şöyle gelişmiş;

Zatıaliniz Esnafın Birlik Başkanı Tak bundan tam on yıl önce Bursamızın tarihi değeri İç Koza Han'ı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden BESOB adına 29 yıllığına kiralamış.

Tabi Başkan Tak'ın İç Koza Han'ı kiralamaktaki niyeti başka..

Kendisinin de burada bir dükkanı var. Hatta ve hata ortak kiraladığı birkaç dükkan daha var. Yıllar önce bu dükkanların kiraları afaki oranlarda zamlanınca Arif Başkan kendince çözüm üretip İç Koza Han'ı BESOB üzerinden toptan kiralamaya karar vermiş.

Aidat Paralarıyla Onarım Yaptırdı

Normalde bir esnaf birliğinin böyle bir tasarrufunun olamayacağını da göz önünde de bulunduran Arif Başkan bu kiralama işlemini Vaaıflar müdürlüğü ile tadilat ve onarım protokolü imzalayıp kılıfına uydurarak yapmış.

Neyse uzatmayalım; Arif Başkan İç Koza Han gibi çarşının göbeğindeki gözde bir cazibe alanını BESOB'a kiralayabilmek için de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne Han'ı onarım ve tadilat sözü vermiş.

Hani biz Başkan Tak neden esnafı duymuyor, sorunlarına çözüm olmuyor, pandemi döneminde de olsa aidatları almam demiyor ? diye soruyoruz ya;

İşte O ,106 meslek odasına kayıtlı 98 bin esnaftan topladığı söz konusu aidat paralarıyla tamı tamına 2.5 milyon (2.5 trilyon) liraya İç Koza Han'ın tadilat ve onarımını yaptırmış.

Anlayacağınız pandemi döneminde iflasın eşiğindeki esnaf kan ağlayadursun. Bizim BESOB'umuzun Başkanı büyük işler peşinde, büyük düşünmüş. İç Koza Han gibi önemli bir değerin işletmesini uzun yıllar boyunca başkanlığını yürüttüğü oda birliğine kazandırmış.

Esnafı İcraya Verdi

Gelelim mevzunun en çarpıcı ve de yuh artık dedirten boyutuna;

Malum pandemi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan İç Koza Han'daki esnaf gel zaman git zaman BESOB'a kiraları ödeyemez olmuş. Hal böyle olunca da esnaftan kira bedellerini toplayamayan Başkan Arif Tak esnafın gözünün yaşına dahi bakmadan her bir işletmeyi tek tek icraya verivermiş.

Yani asla olmaz denen olmuş; Esnafın Bursa'daki temsilcisi Başkan Tak kendi esnafını BESOB üzerinden kiraladığı İç Koza Han için icraya verip içlerini adeta yakmış, kavurmuş.

Bu olayın dünya üzerinde bir başka benzeri daha var mı bilinmez.

Amma velakin şu da net; Başkan Tak o koltuktan kalmadan da Bursa'nın esnafının sıkıntıları sittin sene çözülmez...

DİP NOT; Arif Tak Başkan ile ilgili yazacaklarım henüz daha bitmedi. Gelecek hafta yine bu köşede Arif Başkan'ın BESOB'un adına çözmesi gereken bir başka elzem mevzuyu okuyacaksınız. Kalın sağlıcakla.

Bakmadan Geçme